AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tatlı Su Sazan Avlama Teknikleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Sazan avlanma teknikleri
sazan avı
sazan nasıl avlanır
Tatlı Su Sazan Avlama Teknikleri
SAZAN AVI
En makbul kabul edilen cinsi Aynalı sazan dır Doğal takvime göre Arpa hasadından sonra oltaya vurmaya başlar ve bağbozumuna değin verimli av verir Bilhassa iri boylarının yakalanması için gece avı seçim edilmektedir Bütün tatlı su balık avcılarının en fazla avladıkları balık çeşidi sazandır Tatlı su balık avı denilince akla ilk gelen sazan avıdırDip oltası ve şamandıralı olta ile iki şekilde avı yapılır Sazan avı için bir çok yem kullanılabilirBu herkesin bildiği yemlerden diğer yöresel olarak kullanılan farklı alanlara yönlendirilmiş tahıl hamurları da mevcuttur Birçok türü olan sazanın en çok bilinen türü kara sazan ve aynalı sazandır Hangi cins sazan olursa olsun,hangi yöntemle av yapılırsa yapılsın avlanılacak bölge mutlaka önce yemlenmelidir
YEMLEME
Bu işlem için en yerinde materyal bayat ekmek ve haşlanmış tahıldır Ufalanmış bayat ekmek yada tahıl çamurla karıştırılıp avuç içine sığacak büyüklükte toplar yapılır Bunlar güneş aşağı 23 saat değin kurutulur Daha Sonra bu materyal avlanacak mıntıkaya atılır Balığın oltaya vurmasına kadar yarım saatte bir yada saat başı 1 top atılarak balıkların o bölgede toplanması sağlanır
BULUNDUĞU YERLER
Sazan hafif yatkın yerlerde bulunur Fazla dik yamaç kenarlarında bulunmaz Baraj yada göle açılan küçük dere yataklarının ağızlarında, bahar yağmurlarının aktığı su yollarının önlerinde dibi kayalık olmayan akış ağızlarında, özellikle kumluk ve yosunlu kısımlarda çokça görülürler Akarsularda ise ağaç kökleri sazlık araları ve kovuklarda irileri kaya önlerindeki derin girdaplarda, ve akıntılı yerlerde suların köpürerek aktığı akıntı ağzının anında önünde bulunurlar
ŞAMANDIRALI TAKIM İLE AVI
Evvelden yemlenen bölgeye 5060 numara misinadan oluşan bir bedene fırdöndü bağlanır bunun ucuna benzer kalınlıkta 30 cm dek bir misina beden bağlanır ve şamandıra mantarı burada yer alır Bununda ucuna klipsli bir fırdöndü bağlanır Klipsten itibaren 40 numara misina ile 1 metre dek bir köstek bağlanır ve olta iğnesi bunun ucuna bağlanır Bu şekilde bağlamanın faydası olta iğnesini rahatça değiştirebilmek ve iri bir balık yakalandığında şayet misina kopacak olursa tüm takıma zarar vermek yerine uçtan kopmasını sağlamaktırEğer alet ve kamışla av yapılıyorsa makinenin debriaj sistemi bulunduğundan gövde için 40 köstek için 35 numaralı misinalar kullanılabilir Kullanılacak yem olta iğnesine iğnenin tamamını kapatacak şekilde takılıp olta atılır Balık yemi kaptığında anında tasma vurulmamalıdır Balık şamandırayı birkaç metre götürdükten sonradan tasma vurulup balığın direnci ölçülür Oltada iri bir balık olduğu anlaşılırsa misina yavaş ,yavaş çekilir Çok direnç gösterirse hafifçe bırakılıp her tarafta çekilmelidir Bu işlem balığın yorulup kendini bırakmasına dek sürdürülmelidir bu ara sıra 15 dakika dek sürebilir Balık kıyıya geldiğinde en iyisi kepçe ile almaktır Eğer kepçe yoksa misinadan tutarak balık dışarı alınmamalı mutlaka bir el ile balık karnından tutularak karaya alınmalıdır Bu işlemler olası olduğunca gürültüsüz yapılmalı, yemlediğimiz yerde diğer balıklarında olabileceği untulmamalıdır Avladığınız yerin özelliğine ve balığın iriliğine göre suya düşmemek için mutlaka önlem alınmalı eğer can güvenliği tehlikeye düşecekse teredüt edilmeden balık salıverilmelidir
DİPOLTASI İLE AVI
Bunun için Gerekli olan misina kalınlığı şamandıralı oltanın oysa gibidir Bedene tek bir klipsli fırdöndü bağlanır Bunun ucuna yine benzer kalınlıkta 1 m kadar bir beden ve bununda ucuna 3040 gr Bir kurşun siklet bağlanır Bu 1 m lik kısma yeniden 1 zirve ince 2530 cm ’lik bir köstek ile 2 olta iğnesi bağlanmalıdır 2‘ den fazla iğne bağlantı kurmak oltanın idaresini güçleştirir İğneler yemlenip atıldıktan daha sonra bir ucu sivriltilmiş 4050 cm lik ağaç bir kazık yere saplanır Bu kazıkların üstüne bir çentik açılıp oltanın boşluğu alındıktan daha sonra buna mandal yada klipsle bir çıngırdak bağlanırBu yöntem avcıya 1 den fazla oltayı idare etme şansı yaratır Çıngırdak çaldıktan daha sonra keza tasalanmaya gerek yoktur Şamandıralı oltada tasvir edildiği gibi balık dikkatlice çekilir Burada dikkat edilecek en kayda değer nokta avcının yöneticilik edebileceği dek olta kullanmasıdır Çünkü genel olarak çıngırdaklar peş peşe çaldığından lüzumundan artı olta atmak ayrıca zamanında çekilemeyen oltanın karışmasına keza artı gürültü balığın ürkmesine niçin olabilir keza de zaten rahat ve eksik olan avlaklardan daha artı sayıda balıkçı yararlanabilir
KÜSPELİ TAKIM İLE AVI
Bu yöntem bilhassa aynalı sazan avı için en geçerli yöntemlerden biridirTabaka halindeki preslenmiş ay çiçeği küspesi 5x5x5 cm ölçülerinden küçük olmamak kaydıyla küp yada dikdörtgen prizması şeklinde kesilir Bütün ortasından matkapla delinir( Bu işlemler sırasında oluşacak talaşı sakın heba etmeyin) Bedeni oluşturacak misina ucuna klipsli bir fırdöndü bağlanır Bu fırdöndüye aynı kalınlıkta 1015 cm lik bir kısa gövde ilave edilip küspenin deliğinden geçirilir ve ucuna üçlü bir fırdöndü bağlanır Bundan kasıt suda eriyen küspeyi rahatça değiştirmektir Üçlü fırdöndünün serbest kalan iki halkasının tanesine bedenden 1 yükseklik ince misina ile 810 cm uzunluğunda 4der tane köstek bağlanır bunların ucuna da olta iğnesi bağlanır Böylece 8 olta iğneli bir takım donatılmış olur Olta iğneleri küspenin muhtelif yerlerine birbirine dolaşmayacak şekilde tutturulur Bu takıma yük bağlanmaz çünkü küspenin kendisi ayrıca önem ayrıca de yem görevi görür Dip oltası gibi atılıp çıngırak bağlanabilir Küspe suda çok yavaş eriyerek dağılırken bunu yemek yemek isteyen balıklar olta iğnelerine takılırlarSazan avında bereketli bir av geçirmek istiyorsanız bölgesel etkenleri de göz önünde bulundurmanızın yararı olur neden derseniz genel anlamda tepki verdiği yemler her ne değin benzerlik gösterse de ara sıra bambaşka yemlere tepki verebilmektedirlerBunun içinde yem alternatifiniz ne dek fazla olursa abes dönme ihtimalinizi azaltmış olursunuz keza av yapacağınız yerde hangi yemle avlanacaksanız onunla yemleme yapmalısınız *
 
Tatlı su sazan avlama teknikleri hakkında detaylı bilgiler vermişsiniz, teşekkür ederim. Sazan avı için kullanılan yöntemler ve yemlerin yanı sıra sazanın bulunduğu yerler, şamandıralı takım ile avlanma ve dip oltası ile avlanma gibi teknikler üzerinde durmuşsunuz. Ayrıca yemlemenin önemine ve avlanırken dikkat edilmesi gereken noktalara da değinmişsiniz. Bu bilgiler sazan avı yapmak isteyenler için oldukça faydalı olacaktır.

Sazan avında en makbul kabul edilen cinsi aynalı sazandır ve genellikle gece avı tercih edilmektedir. Dip oltası ve şamandıralı olta ile sazan avı yapılabilmektedir. Yemleme işlemi için bayat ekmek ve haşlanmış tahıl kullanılabilir. Sazanlar genellikle akarsu kenarlarında, küçük dere ağızlarında, kumluk ve yosunlu bölgelerde bulunurlar. Şamandıralı takım ile avlanırken misina kalınlığına ve avcının yöneticilik edebileceği düzeyde olta kullanmaya özen göstermek önemlidir. Dipoltası ile avlanırken ise küspeli takım kullanılarak sazan avı yapılabilir.

Ayrıca yem alternatiflerinin çeşitlendirilmesi ve avlanılacak bölgenin özelliklerine dikkat edilmesi de başarılı bir sazan avı için önemli faktörler arasında yer almaktadır. Sazan avı yaparken sessiz ve dikkatli olmak, can güvenliğine öncelik vermek ve avlanma alanını gerektiği kadar temiz bırakmak da önemli bir sorumluluktur. Güzel paylaşımınız için teşekkürler. Sazan avı yaparken başarılar dilerim.
 
Geri
Üst