AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tasra isci ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.853
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Taşra işçi ne demek?​

Bazı kadroların yanında “taşra veya merkez” ifadeleri bulunmaktadır. Merkez ifadesi Bakanlık/Müşteşarlık/Genel Müdürlük merkez binasını, taşra ise bu genel bina dışındaki kamu kurumlarını ifade etmektedir. Taşra yazan her yer ilçe veya köy demek değildir. Bazen bir il birimi dahi taşra olabilir.

Taşra teşkilatı ne iş yapar?​

Valiliklerde il sivil toplumla ilişkiler müdürlüğü kurulur. İhtiyaç görülmesi halinde Bakan Onayı ile Kaymakamlıklarda ilçe sivil toplumla ilişkiler müdürlüğü veya şefliği kurulabilir. Mevcut ilçe dernekler şeflikleri, ilçe sivil toplumla ilişkiler şeflikleri olarak görevlerine devam ederler.

Taşra birimleri nelerdir?​

Taşra birimleri nelerdir?
Yani bakanlık ve müsteşarlık ile beraber genel merkez dışındaki her yer taşra olarak ifade edilir. Tabii bu durum kuruma ve bölgeye bağlı olarak farklılık yaratabilir. Daha çok ilçe ve köyler taşra olarak bilinse dahi, aynı zamanda bazı il birimleri de taşra olarak geçer.

Istanbul taşra mi?​

Istanbul taşra mi?
Taşra’nın anlamı veya ilk duyulduğunda zihinde yarattığı algı kişiden kişiye değiştiği gibi genel geçer bir tanımı da var elbette: Bir ülkenin başkenti ve büyük kentleri dışındaki tümüne taşra deniyor. Bu temel bildiri ışığında, İstanbul başkent dahil tüm Anadolu’yu taşra sayar.

Taşra yönetimi ne demek?​

Osmanlılarda başkent merkez olarak sayılır, merkez dışında kalan yerlere ise taşra denirdi. Taşra eyaletlere, eyaletler sancaklara, sancaklar kazalara, kazalarda köylere ayrılarak yönetilirdi.

Taşra teşkilatı kimlerden oluşur?​

Taşra teşkilatı il kuruluşlarında: • Vali, • İl müdürlüğü, • Şube müdürlüğü, • Şeflik, • Memurluk. Taşra teşkilatı ilçe kuruluşlarında: • Kaymakam, • İlçe müdürlüğü, • İhtiyaç bulunan İlçelerde şube müdürlüğü, • Şeflik, • Memurluk.

Taşra teşkilatı kim sorumludur?​

Taşra teşkilatı kim sorumludur?
İl özel idaresi, merkezi yönetimden ayrı ve tüzel kişiliği olan bir yerel yönetim birimidir. Valilik/vilayet/il, merkezi yönetimin taşra teşkilatıdır. bakanın temsilcisidir. Valinin hem idari hem siyasi görevi bulunur bu nedenle istisnai memurluk olarak olarak kabul edilmiştir.

Taşra teşkilatı kaça ayrılır?​

Taşra teşkilatı kaça ayrılır?
Cevap Osmanlı taşra teşkilatı tımar ve iltizam sistemi ile taşra yönetim birimlerinden oluşmaktadır.
Osmanlı taşra teşkilatı hangi birimlerden oluşur?​
Bu yapı içinde taşra yönetim örgütlenmesinin en büyük birimi ‘eyalet’ olup, eyaletler ‘sancak’ denilen alt birimlere, sancaklar ‘kazalara’, kazalar ise ‘karyelere (köy)’ ayrılmışlardır.
Taşra nereye bağli?​
Taşra, merkeze bağlı olarak görev yapar. Merkez ifadesi genellikle müsteşarlık, bakanlık ve genel müdürlük binalarına temsil eder. Taşra ifadesi ise, bu kurumların dışında kalan devlet kurumları olarak da bilinir.

Taşra ve merkez arasındaki fark nedir?​

Taşra ve merkez arasındaki fark nedir?
Bazı kadroların yanında “taşra veya merkez” ifadeleri bulunmaktadır. Merkez ifadesi, Bakanlık/ Müsteşarlık/ Genel Müdürlük merkez binasını, taşra ise bu genel bina dışındaki kamu kurumlarını ifade etmektedir.

Taşra teşkilatının yönetim Mekanizmalari nelerdir?​

Taşra teşkilatının yönetim Mekanizmalari nelerdir?
Merkezi yönetimin taşra Örgütü olan ilin idaresi, “vali”, “il müdürleri” ve “il idare kurulu” olmak üzere üç birimden oluşmaktadır.
 
Taşra işçi terimi genellikle devlet kurumlarında kullanılan bir terimdir. Bu terim, genel olarak "merkez" karşısında kullanılarak, Bakanlık/Müşteşarlık/Genel Müdürlük merkez binasının dışındaki kamu kurumlarını ifade etmektedir. Yani taşra işçisi, genelde merkezde değil de sahada, ilçe veya köylerde görev yapan kamu personeli olarak tanımlanabilir. Taşra teşkilatı da tıpkı merkez teşkilatı gibi belirli bir hiyerarşi içerisinde görev yapar.

Taşra teşkilatının işlevi genellikle il sivil toplumla ilişkileri kurmak ve yürütmektir. Yani valiliklerde il sivil toplumla ilişkiler müdürlüğü kurularak il genelinde sivil toplumla olan ilişkiler yönetilir. Ayrıca, Kaymakamlıklarda ihtiyaç görüldüğü takdirde ilçe sivil toplumla ilişkiler müdürlüğü veya şefliği de kurulabilir ve mevcut ilçe dernekler şeflikleri, ilçe sivil toplumla ilişkiler şeflikleri olarak görevlerine devam ederler.

Taşra birimleri genel olarak bakanlık ve müştereklik ile beraber genel merkez dışındaki her yeri ifade eder. Ancak bu durum kuruma ve bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Taşra birimleri genellikle ilçe ve köyler olarak bilinse de, bazı durumlarda il birimleri de taşra olarak kabul edilebilir.

Taşra teşkilatı genellikle vali, il müdürlüğü, şube müdürlüğü, şeflik ve memurluk gibi il kuruluşlarında yer alırken, ilçe kuruluşlarında ise kaymakam, ilçe müdürlüğü, ihtiyaç bulunan ilçelerde şube müdürlüğü, şeflik ve memurluk gibi görevlilerden oluşur.

Osmanlı döneminde ise taşra yönetimi, merkezden ayrı olarak yönetilen eyaletlerden oluşurdu. Eyaletler sancaklara, sancaklar ise kazalara ve kazalar da köylere ayrılarak yönetilirdi. Bu yapıda vali, merkezi yönetimin temsilcisi olarak taşra teşkilatında önemli bir role sahipti.

Bu konularla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz sormaktan çekinmeyin, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst