- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 259.127
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Taşlık toprakta ne yetişir?
Ardıç, alıç, armut gibi ağaçlar taşlı topraklarda yetişebilen bitkilerdir.Türkiyede Zonal toprak çeşidinin fazla olmasında neler etkilidir?
1. Zonal Toprak Çeşitleri Türkiye’de kapasitesi en geniş toprak türünü, ana kayanın ayrışması ile meydana gelen zonal topraklar oluşturmaktadır. Zonal toprakların oluşumunda etkisi bulunan en önemli unsurlar ise iklim ve bitki örtüsüdür.Fen Bilimleri toprak nasıl oluşur?
Fiziksel ve kimyasal çözülme neticesinde oluşan parçaların içerisine bitki ve hava karışımıyla beraber toprak oluşumu sağlanır. Toprağın ana kaynağı ise taş olarak bilinir. Değişik miktarlarda mineral, su ve hava ile organik bir araya gelerek toprağı oluşturur.
Toprak oluşumunda fiziksel ayrışma nasıl gerçekleşir?
Fiziksel parçalanma olaylarının başında sıcaklığın değişmesi, donma çözülme olayları, akarsuların, dalgaların, rüzgârların ve buzulların etkileri, atmosfer faktörleri ve bitki köklerinin etkisi sayılabilir. Mekanik yolla meydana gelen bu ayrışma sonucu irili ufaklı inorganik parçalar oluşur.Taşlık arazide ceviz yetişir mi?
Ceviz ağacı, derinlere inen, güçlü bir kök sistemine sahiptir. Bu sebeple toprak derinliği en az 2 ila 2,5 metre olmalıdır. Ayrıca, toprak derinlikleştikçe taş veya kaya katmanı gibi ceviz ağacının köklerinin büyümesine ve gelişmesine engel olacak sert katmanlar olmamalıdır.Lös topraklar nerede görülür?
Dünyada Löslerin Görüldüğü Yerler. Çin’in Kuzeydoğusu, Belçika’dan doğuda Ukrayna’ya kadar uzanan Kuzey Avrupa Düzlüğü, Orta Asya ve Arjantin pampalarında bulunur. ABD’de ise Büyük Ovalar, Orta Batı, Missisippi Nehri Vadisi ve Washington’un doğusunda yer alırlar.
Yeryüzündeki Zonal topraklar kaça ayrılır?
Bu topraklar bulundukları bölge ikliminin özelliklerini taşırlar. Bulundukları bölge ikliminin özelliklerini taşıdıklarından bu topraklara yerli topraklar da denir. Başlıca zonal toprak tipleri: Laterit, Podzol, Kahverengi orman toprakları, Terra rosa, Çernezyom, Tundra ve Çöl topraklarıdır.Fiziksel çözülme nerede olur?
Fiziksel çözülme çöl, karasal, step, tundra gibi, aşırı sıcaklık farkı görülen iklimlerin etkili olduğu yerlerde daha kolay meydana gelir. Kayaları oluşturan unsurların eriyerek, kimyasal bileşimlerinin değişmesi sonucundaki parçalanma, ufalanma ve ayrışma olayıdır.Fiziksel çözülme Türkiyede nerelerde görülür?
Suyun ve nemin az olduğu çöl ve kutup sahalarında ise sıcaklık yetersiz olduğu için kimyasal çözülme azdır. Bu olay en çok Tropikal iklimin ( Ekvatoral iklim ) görüldüğü yerlerde ve Muson iklim bölgelerinde etkilidir. Türkiye’de ise başta Doğu Karadeniz kıyı şeridi olmak üzere yağışlı bölgelerde etkili olmaktadır.