AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Taslaklarda neler bulunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Taslaklarda neler bulunur?​

MADDE 15 – (1) Taslaklarda düzenlemenin niteliğine ve ihtiyaca göre sırasıyla amaç, kapsam, dayanak, tanımlar, teĢkilat, organlar, nitelikler, görev, yetki ve sorumluluklar, cezaî hükümler, düzenleyici iĢlemlere iliĢkin hüküm, değiĢtirilen ve yürürlükten kaldırılan hükümler, geçici hükümler ile yürürlük ve yürütme …

Yönetmelikten sonra ne gelir?​

Yönetmelikten sonra ne gelir?
Genelge ve Yönerge: Normlar hiyerarşisinde yönetmelikten sonra genelge, genelgeden sonra ise son olarak yönergeler gelmektedir.

Alt bentten sonra ne gelir?​

Alt bentten sonra ne gelir?
MADDE 13 – (1) Taslaklar, sırasıyla maddeler, fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluşur. (2) Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir. Bentlerin sıralanmasında Türk alfabesinde yer alan bütün harfler kullanılır.

Kim yönetmelik çıkaramaz?​

Kanun ve Tüzüklerin Uygulanabilmesi İçin Yönetmelik Çıkarılır. İlgili birimler kendi sorumluluklarına giren konular hakkında yönetmelik çıkararak, faaliyetlerin anayasaya uygun olarak devamlılığını sağlarlar. Kanunun daha önceden hiçbir alanını düzenlemediği konularda ise yönetmelik çıkarılamaz.

Anayasadan sonra ne gelir?​

Anayasadan sonra ne gelir?
Normal hiyerarşisi Anayasa > Kanun > Tüzük > Yönetmelik > Genelge > Yönerge şeklinde oluşmaktadır. Milletler arası antlaşmalar, Kanun hükmünde kararnameler ve Meclis içtüzüğü kanunlara eş metin olarak sayılmaktadır.

Fıkra bent ne demek?​

Fıkra bent ne demek?
Her bir madde, kendi içinde fıkralardan, fıkralar bentlerden, bentler alt bentlerden, alt bentler de cümlelerden oluşmaktadırlar. Maddelerde anlatım bütünlüğü fıkralarla kurulması gerekmektedir. Fıkra, madde içinde anlam bütünlüğü sağlayan her bir paragrafa verilen hukuki isimdir.

Yönetmelik madde fıkra bent nedir?​

MADDE 13 – (1) Taslaklar, sırasıyla maddeler, fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluşur. (2) Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir. Bentlerin sıralanmasında Türk alfabesinde yer alan bütün harfler kullanılır. Çerçeve maddelerde fıkralar numaralandırılmaz.
 
Taslaklarda neler bulunduğu konusunda detaylı bilgiler verilmiş. Taslakların genel yapısına ilişkin birinci maddeye göre sırasıyla anlatılan konu başlıkları şunlardır: amaç, kapsam, dayanak, tanımlar, teşkilat, organlar, nitelikler, görev, yetki ve sorumluluklar, cezaî hükümler, düzenleyici işlemlere ilişkin hükümler, değiştirilen ve yürürlükten kaldırılan hükümler, geçici hükümler ile yürürlük ve yürütme...

Yönetmelikten sonra genelge ve yönergenin geldiği belirtilmiş. Normlar hiyerarşisinde yönetmelikten sonra genelge, genelgeden sonra ise son olarak yönergeler gelmektedir.

Alt benden sonrasına ilişkin maddeye göre, taslaklar sırasıyla maddeler, fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluşmaktadır. Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir. Bentlerin sıralanmasında Türk alfabesinde yer alan bütün harfler kullanılır.

Yönetmelik çıkarabilme konusunda kimlerin yetkili olduğuna dair bilgiler verilmiştir. Kanun ve Tüzüklerin uygulanabilmesi için yönetmelik çıkarılır. İlgili birimler kendi sorumluluklarına giren konular hakkında yönetmelik çıkararak faaliyetlerin anayasaya uygun olarak devamlılığını sağlarlar. Kanunun öncesinde hiçbir alanını düzenlemediği konularda ise yönetmelik çıkarılamaz.

Anayasa sonrasında kanun, tüzük, yönetmelik, genelge ve yönerge sıralaması olduğu belirtilmiş. Milletlerarası antlaşmalar, Kanun Hükmünde Kararnameler ve Meclis İçtüzüğü kanunlara eş metin olarak kabul edilmektedir.

"Fıkra" ve "bent" kavramlarına dair bilgiler de verilmiş. Her bir madde, kendi içinde fıkralardan, fıkralar bentlerden, bentler alt bentlerden, alt bentler de cümlelerden oluşmaktadır. Fıkra, madde içinde anlam bütünlüğü sağlayan her bir paragrafa verilen hukuki isimdir.

Son olarak, yönetmeliklerde madde, fıkra ve bent kavramlarının nasıl sıralandığı açıklanmıştır. Taslaklar sırasıyla maddeler, fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluşur. Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir. Çerçeve maddelerde fıkralar numaralandırılmaz.
 
Geri
Üst