AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Taskin tehlikesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Taşkın tehlikesi nedir?​

Bir akarsuyun muhtelif nedenlerle yatağından taşarak, çevresindeki arazilere, yerleşim yerlerine, altyapı tesislerine ve canlılara zarar vermek suretiyle, etki bölgesinde normal sosyo – ekonomik faaliyeti kesintiye uğratacak ölçüde bir akış büyüklüğü oluşturması olayı şeklinde ifade edilmektedir.

Taşkın kontrol yapıları nedir?​

Koruma yapılarında olduğu gibi kontrol yapıları da taşkın anında gelen suyu kontrol altına almak için yapılan imalatlardır.
Su taşkınları nasıl oluşur?
Taşkınlar, genellikle uzun süreli, aşırı ve şiddetli yağışlardan sonra, özellikle de geçirimsiz zeminlerde ve fazla eğimli olan kısımlarda meydana gelmektedir. Ayrıca kar yağışının çok fazla olduğu bölgelerde, hava sıcaklığının aniden artması sonucunda, kar tabakasının erimesi de, taşkın olayına yol açabilmektedir.
Sel kapanı nasıl çalışır?
sel sularını rezervuarda depolayarak yüksek akışları hafifleten ve dere aşağısına planlanan miktarda su bırakmak suretiyle, belirli bir zaman aralığında meydana gelen taşkın akışını daha uzun bir devreye yayarak taşkını ayarlayan ufak baraj.

Taşkın en çok nerede görülür?​

Türkiye’de Sel ve Taşkın Olan Bölgeler Can ve mal kaybına yol açan sel felaketleri Karadeniz dışında en fazla Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde görülüyor. Bu bölgelerin jeolojik özellikleri de bu afetlerin yaşanmasında önemli bir faktör.

Sel ve taşkın arasındaki fark nedir?​

Seller, sağanak yağışlar ya da ani kar ve buz erimelerinin oluşturduğu suların yamaçlardan aşağı çoğalarak, hızla inmesidir. Taşkınlar ise arazilerin akarsu ya da çok miktarda yağmur vb. diğer nedenlerle oluşan su kütlelerinin baskınına uğramasıdır.
Imarda taşkın ne demek?
Taşkın yapı, komşu parsele veya imar planlarında yol, yeşil alan, otopark gibi kamu hizmeti ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden, kesin inşaat yasağı olan yerlere yapılan yapılara deniyor.
Taşkın kontrol tesisi alanı nedir?
Akarsu yataklarına her türlü atık malzemenin dökülmesi, mülki idare amirlerinin koordinasyonunda mahalli idareler ve diğer ilgili birimler tarafından sürekli kontrol altında tutulmak suretiyle önlenir.

Dere yatağı kime ait?​

Kanununda dere yataklarının devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu genel olarak belirtilmektedir. Madde 708’de; “Birikme, dolma, toprak kayması veya kamuya ait suların yatağında ya da seviyesinde değişme gibi sebeplerle sahipsiz yerlerde yeniden oluşan yararlanmaya elverişli arazi Devlete ait olur.

Dere yataklarının ıslahı kime aittir?​

Kamu kurum ve kuruluşlarının iş makineleri, malzeme, ekipman ve personeliyle yapılacak akarsu ve dere yatakları ıslah çalışmaları için şantiyeler il valilerinin belirleyeceği alanlarda DSİ tarafından kurulacaktır.
Sel ve taşkın olayları en fazla nerede görülür?
Sel afetinin en fazla görüldüğü bölge Karadeniz Bölgesidir. Karadeniz ikliminin etkisiyle bahar ve yaz aylarında devam eden yağmur, yaşanan sel felaketlerinin en büyük nedenidir. Marmara ve Akdeniz, Türkiye’de sel ve taşkının en fazla görüldüğü diğer bölgelerdir.
Sel ve taşkın aynı mı?
 
Geri
Üst