AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tasinmazi kim kiraya verebilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.184
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Taşınmazı kim kiraya verebilir?​

Öğretide ve Yargıtay İçtihatlarında açıklandığı üzere, kiraya verenin malik olması gerekmez. Başkasına ait bir taşınmaza ilişkin kira sözleşmesi yapılabilir. Böyle bir sözleşme hukuk düzenince geçerli olur. Burada kiraya veren çoğu kez malikin vekilidir.

Kira sözleşmesi hangi hakka girer?​

Kira sözleşmesi hangi hakka girer?
Kira sözleşmesi kiracıya şahsi hal sağlar, ayni hak sayılmaz. Yani kira sözleşmesinden kaynaklanan ilişkiler herkese karşı değil sadece kiraya veren tarafından ileri sürülebilir.

Kira sözleşmesinin feshi nasıl olur?​

Gayrimenkul sahibinin kira sözleşmesini feshedebilmesi için kira sözleşmesinin 10 yılı doldurmuş olması gerekmektedir. Uzama süresi de denilen 10 yılı takip eden her 1 yılda, sözleşme bitiminden 3 ay önce bildirimde bulunarak kiracının evden çıkmasını talep edebilir.

Milli Emlak kiralama nasıl yapılır?​

Milli Emlak kiralama nasıl yapılır?
Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
Kira sözleşmesi sınırlı ayni hak mıdır?​
Mülkiyet devrine eş kabul edilmeyen haklar bakımından ise ayni hak sahibi sözleşmenin tarafı kabul edilmemektedir. Kira sözleşmesinin sınırlı ayni haklara konu olması TBK’nun m.311 hükmünde düzenlenmiştir.

Kira sözleşmesi nasıl hak?​

Kira sözleşmesi nasıl hak?
Kira sözleşmesi şekle bağlı bir sözleşme değildir. Bu sebeple kira konusu mal, kira konusu malın devredilme süresi ve kira bedeli hususunda tarafların irade beyanlarının uyuşuyor olması yeterli olup kiracı hakları bakımından yazılı bir sözleşme yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ev sahibi sözleşme bitmeden kiracıyı çıkarabilir mi?​

Peki, kontrat süresi dolmadan kiracılar evden çıkarılabilir mi? İşte detaylar.. Kira kontratı dolmadan haklı nedenler olmuyorsa kiracının evden çıkarılması istenemez. Takvim’de yer alan habere göre; Ev sahibi kontrat süresi bitmeden kiracısına “Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık” diyemez.

Milli Emlak hazine arazileri kiralama nasıl yapılır?​

Milli Emlak hazine arazileri kiralama nasıl yapılır?

Milli Emlak kiralama ihalesine nasıl girilir?​

Satın alma talepleri, il, ilçe, mevki, pafta, ada, parsel numarasının da belirtildiği bir dilekçe ile taşınmazın bulunduğu il ve ilçelerde; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilebilmektedir.

Ev sahibi kirayı elden alırsa ne olur?​

Ev sahibi kirayı elden alırsa ne olur?
Kiraya vermiş olduğu evin kirasını elden tahsil eden ev sahiplerine her ay için ayrı ayrı ödemenin yapıldığı yıla göre özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. 2021 yılı için bu cezanın tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiştir.
 
Taşınmazı kiraya verebilecek kişilerin malik olması gerekmediğini belirtmişsiniz. Özellikle vekaleten kiraya verme durumuna da değinmişsiniz. Bu durum, taşınmazın sahibinin vekil aracılığıyla kiraya verme işlemini gerçekleştirebileceğini ifade etmektedir. Kiraya verenin malik olması zorunlu olmadığı için vekalet yoluyla da bir taşınmazın kiraya verilmesi mümkündür.

Kira sözleşmesinin bir şahsi hak sağladığını ve ayni bir hak olmadığını ifade etmişsiniz. Bu da kira sözleşmesinden doğan hakların sadece kiraya veren ile kiracı arasında geçerli olduğunu belirtmektedir. Kiracının taşınmaz üzerinde sadece hak kullanım hakkına sahip olduğunu vurgulamışsınız.

Kira sözleşmesinin feshi konusunda ise gayrimenkul sahibinin kira sözleşmesini feshedebilmesi için belli şartların gerektiğine değinmişsiniz. Kira süresinin 10 yılı doldurması ve buna ek olarak uzama süresi olan her yıl öncesinde belirli işlemlerin yapılması gerektiğinden bahsetmişsiniz.

Milli Emlak kiralama işlemleri ile ilgili detaylara da değinmişsiniz. Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyen kişilerin hangi belgelerle başvuruda bulunmaları gerektiği hakkında bilgi vermişsiniz. Bu sürecin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine yapılacak müracaatlarla yürütüldüğüne dikkat çekmişsiniz.

Kira sözleşmesinin sınırlı ayni hak olup olmadığını merak eden bir kullanıcıya, bu tür haklarla ilgili bilgi vermişsiniz. Ayrıca kira sözleşmesinin ayni hak sahibi tarafından mülkiyet devrine eşit kabul edilmediğini açıklamışsınız.

Kira sözleşmesinin nasıl bir hak olduğu konusuna da değinmişsiniz. Kira sözleşmesinin şekle bağlı olmadığını ve yazılı bir sözleşme yapılmasının zorunlu olmadığını vurgulamışsınız. Bu durumda kira konusu mal, devredilme süresi ve kira bedeli gibi hususlarda taraflar arasındaki anlaşmanın geçerli olduğunu belirtmişsiniz.

Ev sahibinin kiracıyı kontrat süresi bitmeden çıkarıp çıkaramayacağı konusuna da açıklık getirmişsiniz. Kiracının evden çıkarılabilmesi için belirli haklı nedenlerin olması gerektiğini ve süre dolmadan keyfi şekilde ev sahibi tarafından çıkarılamayacağını ifade etmişsiniz.

Son olarak, ev sahibinin kirayı elden aldığı durumda özel usulsüzlük cezası kesildiğine ve bu cezanın her ay için ayrı ayrı ödeme yapıldığı yıla göre belirlendiğine değinmişsiniz. Bu konuda 2021 yılı için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen ceza miktarının uygulandığını belirtmişsiniz.
 
Geri
Üst