AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tasinmaz rehin sozlesmesi nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.578
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Taşınmaz rehin sözleşmesi nasıl yapılır?​

Taşınmaz rehni sözleşmesi Haberi Kanuna göre rehin kurulurken, konusu olan taşınmazın belirtilmesi gerekiyor. Bölünen taşınmazın parselleri tapu kütüğüne ayrı ayrı kaydedilmedikçe rehne konu olamıyor. MADDE 850.- Taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir.

İpotek Lex Commissoria nedir?​

Lex Commissoria: Alacağın vadesinde ödenmemesi üzerine rehin konusu (ipoteklenen) eşyanın mülkiyetinin alacaklıya geçeceğine ilişkin anlaşmalar, Roma Hukukundan gelen bir deyimle, lex comissoria anlaşması (pacta commissoria) olarak adlandırılmaktadır. Bir başka deyişle lex commissoria bir sözleşme tipidir.

Lex Commissoria yasağı ne demek?​

Lex Commissoria yasağı ne demek?
Lex Commissoria Yasağı ile taraflar arasında borç muaccel olmadan önce, borç muaccel olup ödenmediği takdirde rehne konu malın mülkiyetinin rehinli alacaklıya geçeceğine dair sözleşmeler yasaklanmıştır. Lex Commissoria Yasağı 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 873/2’de düzenlenmiştir.

Rehin hakkı türleri nelerdir?​

Rehin hakkı türleri nelerdir?
TMK’nın 80. Maddesinde sayılan rehin hakkı çeşitleri ise; taşınmaz rehini, ipotek, ipotekli borç senedi ve irat senedidir.

Rehin hakkı ne üzerinde kurulabilir?​

MADDE 7- (1) Birleşen veya karışan taşınır varlıklar üzerinde rehin hakkı kurulabilir. (2) Bir taşınırın diğer bir taşınırla bütünleyici parçası olacak şekilde karışması veya birleşmesi hâlinde; rehin hakkı o taşınır varlığın tamamı üzerinde tesis edilmiş sayılır.

Taşınmaz üzerindeki rehin nedir?​

Bir alacağa teminat olmak şartıyla, alacağın tahsil edilememesi durumunda alacaklıya verilen eşya veya hakka rehin adı verilir. Üçüncü kişilerin alacakları ya da hakları üzerinden de rehin kurulumu yapılabilir. Rehin hakkı taşınır ve taşınmaz mallar için kurulabilir.

Lex Commissoria yasağı neden var?​

Lex Commissoria yasağı neden var?
Lex Commissoria Yasağı 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 873/2’de düzenlenmiştir. Yasağın amacı krediye ihtiyaç duyan borçlunun sömürülmesini engellemek ve alacaklının haksız menfaat elde etmesini engellemektir.

Rehin sözleşmesinin bir hükmünün Lex Commissoria yasağına aykırı olmasının şart lar ı nedir?​

Rehin sözleşmesinin bir hükmünün Lex Commissoria yasağına aykırı olmasının şart lar ı nedir?
Doktrin ve uygulamada Lex Commissoria yasağının iki unsuru olduğu kabul edilmektedir: Borcun ödenmemesi halinde rehin konusu eşyanın alacaklının mülkiyetine geçeceği ilişkin anlaşmanın var olması. Anlaşmanın borcun muacceliyetinden önce yapılmış olması.
Lex Commissoria yasağı ne zaman geldi?​
Özet: Lex Commissoria Yasağı ile taraflar arasında borç muaccel olmadan önce, borç muaccel olup ödenmediği takdirde rehne konu malın mülkiyetinin rehinli alacaklıya geçeceğine dair sözleşmeler yasaklanmıştır. Lex Commissoria Yasağı 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 873/2’de düzenlenmiştir.
Taşınmaz rehninin kapsamını neler oluşturur?​
Buna göre taşınmaz rehninin iki temel unsurun olduğu görülecektir. Birincisi, teminat altına alınacak alacak; ikincisiyse, teminatın konusunu oluşturan taşınmazdır. Taşınmaz rehniyle teminat altına alınan alacak ve teminatın konusunu oluşturan taşınmaz “belirli” olmalıdır.

Aşağıdakilerden hangisi üzerinde rehin hakkı tesis edilmesi mümkündür?​

Aşağıdakilerden hangisi üzerinde rehin hakkı tesis edilmesi mümkündür?
Ticari işletmelerin mevcut veya müstakbel taşınır varlıkları üzerinde rehin hakkı kurulabileceği gibi, bu varlıkların getirileri üzerinde de rehin hakkı kurulabilmesi mümkündür.
 
Taşınmaz rehin sözleşmesinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi vermek isterim. Taşınmaz rehin sözleşmesi kurulurken, konusu olan taşınmazın kesin olarak belirtilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak, bölünmüş taşınmazların parsellerinin tapu kütüğüne ayrı ayrı kaydedilmesi gerekmektedir, aksi halde rehne konu olamazlar. Taşınmaz rehni, ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir. Taşınmaz rehin sözleşmesinin bir hükmünün Lex Commissoria yasağına aykırı olması durumunda ise, doktrin ve uygulamada kabul görmüş iki unsuru bulunmaktadır: Borcun ödenmemesi durumunda rehin konusu malın alacaklının mülkiyetine geçeceği anlaşmanın bulunması ve bu anlaşmanın borcun vadesinden önce yapılmış olması gerekmektedir.

İpotek Lex Commissoria, alacağın vadesinde ödenmemesi halinde rehin konusu eşyanın mülkiyetinin alacaklıya geçeceğini düzenleyen bir sözleşme tipidir. Bu tür anlaşmalar, Roma Hukuku'ndan gelen bir terim olan "pacta commissoria" şeklinde adlandırılır. Lex Commissoria yasağı ise, borcun muaccel olmadan önce borcun ödenmemesi durumunda rehinli malın mülkiyetinin rehinli alacaklıya geçeceğine dair anlaşmaların yasağını içerir. Bu yasağın amacı, borçlu kişinin haklarının korunması ve alacaklının haksız menfaat elde etmesinin önlenmesidir.

Rehin hakkı türleri arasında taşınmaz rehni, ipotek, ipotekli borç senedi ve irat senedi bulunmaktadır. TMK'nın 80. maddesinde belirtilen rehin hakkı çeşitlerinden herhangi biri seçilebilir. Rehin hakkı, birleşen veya karışan taşınır varlıklar üzerinde kurulabilir ve bir taşınırın diğer bir taşınırla bütünleyici parçası olacak şekilde karışması veya birleşmesi durumunda rehin hakkı o taşınır varlığın tamamı üzerinde tesis edilmiş sayılır.

Son olarak, ticari işletmelerin mevcut veya gelecekteki taşınır varlıkları üzerinde rehin hakkı kurulabileceği gibi, bu varlıkların getirileri üzerinde de rehin hakkı kurulması mümkündür. Bu durumlar da rehin hakkının tesis edilebileceği alanları genişletmektedir.
 
Geri
Üst