Tasinmaz lehine irtifak hakki nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Taşınmaz lehine irtifak hakkı nedir?​

Bir gayrimenkul sahibine başka bir gayrimenkul üzerinde sınırlı kullanım hakkı sağlanmasına irtifak hakkı denir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 779. maddesine göre irtifak hakkı, bir taşınmaz lehine diğer taşınmaz üzerinde kurulur.

İrtifak hakkı nasıl yapılır?​

İrtifak hakkının kurulması: İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi şarttır. Suyolu-akak- irtifakının geçerli olarak doğabilmesi için suyolu-akak- irtifakı sözleşmesinin yasada öngörülen şekilde yazılı olarak yapılmış olması zorunludur.
İntifa hakkı olan ev alınır mı?
Üzerinde intifa hakkı olan gayrimenkulün satışı mümkündür. Ancak satın alan kişi intifa hakkı sahibi izin vermediği sürece o gayrimenkulü kullanamayacaktır. Zira yeni malik, o gayrimenkul üzerinde intifa hakkı tesis edildiğini tapu sicili aracılığıyla görebilmektedir.
Tapuda irtifak hakkı nasıl kaldırılır?
İrtifak hakkı, MK 783. Gereğince tapu sicilindeki kaydın terkini ile mümkün olmaktadır. Yararlanan taşınmaz malikinin yazılı terkin talebi ile terkin yapılması mümkündür. Bunun haricinde, yüklü veya yararlanan taşınmazın yok olması halinde İrtifak hakkı da ortadan kalkmaktadır.

Intifa harcını kim öder?​

Bu hükme göre dairenin intifa hakkını alacak olan babanız, satın aldığınız dairenin emlak vergi değerinden az olmamak üzere, gerçek alım-satım değerinin üçte ikisi üstünden, binde 16.5 oranında tapu harcı ödeyecek.

İrtifak hakkı kaç yıl olur?​

Özel kanunlarda belirtilen süreler hariç Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazları üzerinde 30 yıla kadar irtifak hakkı tesis edilmekte, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar üzerinde ise 30 yıla kadar kullanma izni verilmektedir.
İrtifak hakkı satılır mı?
-Başkalarına devredilebilir, -Üzerinde ipotek tesis edilebilir, -Mirasçılara geçebilir. Ayrıca; irtifak hakkına konu taşınmaz üzerindeki yatırımın tamamlanması halinde, taşınmazın hak lehtarına doğrudan satışı mümkündür.
 
Geri
Üst