Tasinirlarda hasar ne zaman aliciya gecer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
218.841
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Taşınırlarda hasar ne zaman alıcıya geçer?​

Fıkraya göre, taşınır satışlarında, alıcı, satılanın zilyetliğini devralmada temerrüde düştüğü takdirde taşınırın yarar ve hasarı, zilyetliğin devri gerçekleşmişçesine alıcıya geçecektir.

Hasara kim katlanır?​

Cins borçlarında ise, kural olarak, hasara satıcı katlanmaktaydı. Bu kural, kanunda belirtilmişti. Burada, edime müteallik hasar söz konusu olmaktaydı ve bu hasara da satıcı katlanırdı çünkü Roma Hukuku’ndan beri kabul edilen ilkeye göre “nev’i telef olmaz” ilkesi mevcuttur.
Taşınır satışlarda yarar ve hasarı alıcıya ne zaman geçer?
Taşınır satışlarında, alıcının satılanın zilyetliğini devralmada temerrüde düşmesi durumunda zilyetliğin devri gerçekleşmişçesine satılanın yarar ve hasarı alıcıya geçer.
Maddi edim hasarı nedir?
A2.1 Edim Hasarı Edim hasarı, kazara yok olan edim konusu şeyden yoksun kalma tehlikesidir[9]. Bu tehlike, borçlu için imkânsızlaşan edimi ödemek zorunda kalması; alıcı içinse sonraki imkânsızlık sebebiyle borcun sona ermesi ve edimden yoksun kalma şeklinde ortaya çıkar[10].

Hukuki ayıp ne demek?​

Hukuki ayıp; malın kullanımının hukuken sınırlandırılmasıdır ( Ör: Malın üzerinde takyitler bulunması gibi ). Ekonomik ayıp ise; malın iktisadi vasıflarında eksiklik olmasıdır…” (KİB).

Hasar alıcıya aittir ne demek?​

TBK 208 inci maddeye göre kanunundan, durumun gereğinden veya sözleşmede öngörülen özel koşullardan doğan ayrık haller dışında satılan yarar ve hasarı ; Satıcı alıcının isteği üzerine satılanı ifa yerinden başka bir yere gönderirse yarar ve hasar satılan taşıyıcıya teslim edildiği anda alıcıya geçer.
Yarar ve hasar nedir?
Yarar ve hasar dediğimizde satış sözleşmesinin kurulmasından ifa edileceği ana kadar geçen süre zarfında satış konusu şeyde meydana gelen iyileşme, değer artışından kimin faydalanacağı kötüleşme, değer azalmalarına kimin katlanacağı sorununu anlıyoruz. Genellikle menkul satışında karşımıza çıkar.
TBK m 285 hukuk kuralı nedir?
Madde 285 – Bağışlama sözleşmesi, bağışlayanın sağlararası sonuç doğurmak üzere, malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşmedir. Henüz edinilmemiş olan bir haktan feragat etmek veya bir mirası reddetmek, bağışlama değildir.
 
Geri
Üst