- Konu Yazar
- #1
Taşınır davası kaç yıl içinde açılır?
Madde 989 – Taşınırı çalınan, kaybolan ya da iradesi dışında başka herhangi bir şekilde elinden çıkan zilyet, o şeyi elinde bulunduran herkese karşı beş yıl içinde taşınır davası açabilir.Taşınır davası ne demek?
Taşınır Davası – Ziliyetlik Davalarının Karşılaştırılması Taşınır davası sadece taşınırlar bakımında açılacak davadır. 2-) ziliyetlik davaları sadece gasp ve saldırı durumunda açılabilir. Taşınır davasında ziliyetliğin irade dışında sona erdirilmiş olması yeterlidir. Gasp ve saldırıya gerek yoktur.Taşınır davası hangi mahkemede açılır?
Taşınır davası hangi mahkemede açılır?Eşya hukukunda taşınır davası görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir.
Taşınır davası iyiniyetli lere karşı hangi süre içinde açılabilir?
İyiniyetli Zilyetlere Karşı Taşınır Davası Açma Süresi TMK m. 989/1’e göre, ‘Taşınırı çalınan, kaybolan ya da iradesi dışında başka herhangi bir şekilde elinden çıkan zilyet, o şeyi elinde bulunduran herkese karşı beş yıl içinde taşınır davası açabilir.Bir mala saldırıda bulunulması halinde hangisi taşınır davası açamaz?
TMK m. 990’a göre, ‘Zilyet, iradesi dışında elinden çıkmış olsa bile, para ve hamile yazılı senetleri iyiniyetle edinmiş olan kimseye karşı taşınır davası açamaz.Taşınır davası nasıl açılır?
Taşınır davası nasıl açılır?Cevap174: a)Zilyetliği rızası dışında kaybedenler; malı çalınmış, gasp edilmiş veya kaybolmuş kişiler bu davayı açabilir. A’nın malı B tarafından çalınır ve Ü’ye satılırsa, A’nın Ü’ye iade davası açma hakkı yoktur. Bu durumda A, Ü’ye taşınır davası açabilecektir.
Ortaklığın veya kira sözleşmesinin sona erip ermediği, bulunduğu aşamada geçerliliği olup olmadığı adli yargının çözümleyeceği üstün hak iddiası niteliğindedir. Konut, dükkan, depo, ahır gibi damlı yapılarda bu Kanunun uygulanabilmesi, taşınmazın fuzulen işgal edilmiş olmasına bağlıdır.
Bir eşya üzerindeki fiili hakimiyete yönelen ihlalleri, yargısal yolla ortadan kaldırmak için, zilyet tarafından açılan davalara “zilyetlik davası” deniyor. Zilyetlik davası sonunda verilen karar “kesin hüküm teşkil etmiyor”. Hırsızın dahi, malı kendinden geri gasbeden malike karşı, zilyetlik davası açma hakkı vardır.
Bileşik eşya nedir örnek?
Bileşik eşya nedir örnek?Bileşik eşya, birden çok yalın eşyadan meydana gelmiş ancak kendisini meydana getiren yalın eşyadan ayrı bir varlığı olan eşyadır. Örneğin gözlük, bina, otomobil bileşik eşyadır.