AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tasinir davasi iyiniyetli lere karsi hangi sure icinde acilabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Taşınır davası iyiniyetli lere karşı hangi süre içinde açılabilir?​

İyiniyetli Zilyetlere Karşı Taşınır Davası Açma Süresi TMK m. 989/1’e göre, ‘Taşınırı çalınan, kaybolan ya da iradesi dışında başka herhangi bir şekilde elinden çıkan zilyet, o şeyi elinde bulunduran herkese karşı beş yıl içinde taşınır davası açabilir.

Iyi niyetle bir menkul malı satın alan kişiye karşı kaç yıl sonra geri verme davası açılamaz?​

İlk olarak; herhangi bir hakkı olmaksızın tapuda malik olarak gözüken kişinin, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak on yıl boyunca ve iyi niyetle devam ettirmesi halinde, bu duruma itiraz edilemeyecektir. Yani bu konuda bir tapu iptal davası açılamayacaktır.
Geri verme davası nedir?
(1) Geri verme davası, zilyedin başkasına devrettiği mülkiyetin devir sebebinin geçerli olmaması halinde açılan dava olarak görülebilir. Böyle bir durumda zilyedliğin sebepsiz kazanılmasına dayanan geri verme davası açılabilir.

Haksız zilyet taşınır davası açabilir mi?​

Taşınır Davasını, Ayni Hakkı iddia etmeyen Zilyetler de açabilir. İstihkak Davasını ise, Ayni Hak iddia edenler açabilir. Taşınır Davası, İyiniyetli Zilyetlere karşı bir hak düşürücü süreye tabidir (MK m. 989 / I).

Taşınır davası kaç yıl içinde açılır?​

Madde 989 – Taşınırı çalınan, kaybolan ya da iradesi dışında başka herhangi bir şekilde elinden çıkan zilyet, o şeyi elinde bulunduran herkese karşı beş yıl içinde taşınır davası açabilir.
Bileşik eşya ne demek?
Birleşik eşya ise, birden çok şeyin ayrılmaz biçimde birleşmesinden meydana gelen; ancak onu meydana getiren şeylerden ayrı bir varlığı olan eşyadır. Birleşik eşyayı meydana getiren parçalara bütünleyici parça denir.

Yedin iadesi ne demek?​

Zilyetliğin iadesi (Yedin İadesi) davası Eşyanın tekrar zilyede iadesini sağlayan bir davadır. Zilyetliğin iadesi davasında davacı “eski zilyet olduğunu, eşya üzerindeki fiili hakimiyetine rızası dışında davalının son vermiş olduğunu” kanıtlamak zorunda kalıyor.

Yedin iadesi davası nedir?​

Madde 982 – Başkasının zilyet bulunduğu bir şeyi gasbeden kimse, o şey üzerinde üstün bir hakka sahip olduğunu iddia etse bile onu geri vermekle yükümlüdür. Davalı, o şeyi davacıdan geri almasını gerektirecek üstün bir hakka sahip olduğunu derhâl ispat ederse onu geri vermekten kaçınabilir.
Zilyetliğin iadesi davasını kim açabilir?
Zilyetliğin iadesi davası zilyetliği gasp edene açılabileceği gibi onun külli haleflerine karşı da açılabilir. İade davasının açılması için failin kusurlu olması aranmasa da zilyetliğin gaspı sonucunda tazminat istenebilmesi haksız fiil kurallarına tabi olduğu için bu bağlamda failin kusurlu olması gerekmektedir.

Zilyetliğin iadesi davası nedir?​

1-Zilyetliğin İadesi Davası Zilyetliğin iadesi davası ile, zilyedi olduğu malı gasp edilen kişi mahkemeden malının geri verilmesini talep eder.Bu davada amaç hak sahipliğini değil, zilyetliği korumaktır. Dava zilyetliği gasp edene ve onun mirasçılarına karşı açılabilir.

Taşınır davası hangi mahkemede açılır?​

Eşya hukukunda taşınır davası görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir.
Bileşik eşya nedir örnek?
Bileşik eşya, birden çok yalın eşyadan meydana gelmiş ancak kendisini meydana getiren yalın eşyadan ayrı bir varlığı olan eşyadır. Örneğin gözlük, bina, otomobil bileşik eşyadır.

Eşya çeşitleri nelerdir?​

Eşyanın Çeşitleri
 
Geri
Üst