AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tasfiye halinde bir sirket birlesebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.156
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tasfiye halinde bir şirket birleşebilir mi?​

Türk Ticaret Kanuna göre tasfiye halindeki şirketlerin birleşmesi mümkündür. Buna göre tasfiye halindeki şirketin, malvarlığı dağıtılmaya başlanmamışsa ve devrolunan şirket olması koşuluyla birleşmeye katılabilmesi mümkündür.

Bir şirketin malvarlığı tasfiye edilmeksizin bir başka şirketin bünyesine katılmasına ne ad verilir?​

Bir şirketin malvarlığı tasfiye edilmeksizin bir başka şirketin bünyesine katılmasına ne ad verilir?
Ticaret ortaklıklarından devreden ve devralan tasfiye edilmeksizin dağılarak yeni kurulmuş olan bir şirket bünyesinde birleşiyor, her iki şirketin de ortakları yeni kurulan şirkette ortak statüsü kazanıyorsa bu tür birleşmelere yeni kuruluş yoluyla birleşme denilmektedir.

Tasfiye halindeki şirket devredilebilir mi?​

Tasfiye memurlarına yasa ile tanınmış olan yetkiler devredilemez. Ancak, belirli uygulama işlemlerinin yapılabilmesi için, tasfiye memurlarından biri diğerine veya üçüncü bir kişiye temsil yetkisi verilebilir. Tasfiye memurlarının üçüncü kişilerle tasfiye amacı dışında yaptığı işlemler şirketi bağlar.

Bir anonim şirketin diğer bir anonim şirketi tüm varlık ve borçları ile içine alarak birleşmesine ne ad verilir?​

Bir anonim şirketin diğer bir anonim şirketi tüm varlık ve borçları ile içine alarak birleşmesine ne ad verilir?
Devralma Şeklinde Birleşme : Bir anonim şirketin başka bir anonim şirket, limited şirket, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket veya kooperatifi devralması ya da bu şirketlere devrolmasıyla birleşme yolu gerçekleşebilir.
Birleşme halinde kurumlar vergisi beyannamesi ne zaman verilir?​
Devre ilişkin müşterek imzalı kurumlar vergisi beyannamesi, birleşmenin Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edildiği tarihten itibaren otuz gün içinde münfesih kurumun bağlı bulunduğu vergi dairesine verilmelidir.

Iki şirket nasıl birleştirilir?​

Iki şirket nasıl birleştirilir?
Şirketlerin birleşmesi, devrolunan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim oranına göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketin ortaklarınca kendiliğinden iktisap edilmesiyle gerçekleşir. Birleşmeyle, devralan şirket devrolunan şirketin malvarlığını bir bütün hâlinde devralır.

Birleşme halinde kurumlar vergisi beyannamesi nasıl verilir?​

d) Birleşmenin Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde; – Kurumlar vergisi beyannamesi (Tescil tarihi itibariyle çıkartılacak bilanço ve gelir tablosuna dayalı) ve ekleri ile Devredilen şirketin vergi dairesine verilmelidir. Vergi var ise aynı dönem içerisinde ödemesi yapılmalıdır.
 
Türk Ticaret Kanunu'na göre tasfiye halindeki şirketlerin birleşmesi mümkündür. Bu durumda tasfiye halindeki bir şirket, malvarlığı dağıtılmamışsa ve devrolunan şirket olarak birleşmeye katılabilir. Yasaya göre, tasfiye memurlarına tanınmış olan yetkiler devredilemez ancak belirli uygulama işlemlerinin yapılabilmesi için bir tasfiye memurundan diğerine veya üçüncü bir kişiye temsil yetkisi verilebilir. Tasfiye memurlarının üçüncü kişilerle tasfiye amacı dışında yaptığı işlemler şirketi bağlar.

Şirket birleşmelerinde farklı senaryolar bulunmaktadır. Örneğin, bir anonim şirketin diğer bir anonim şirketi tüm varlık ve borçları ile içine alarak birleşmesi durumuna "devralma şeklinde birleşme" adı verilir. Bu durumda bir şirket, başka bir şirketi devralarak ya da devredilerek birleşebilir.

Birleşme sürecinde önemli bir adım da kurumlar vergisi beyannamesidir. Birleşme işlemine ilişkin müşterek imzalı kurumlar vergisi beyannamesi, birleşmenin Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edildiği tarihten itibaren otuz gün içinde münfesih kurumun bağlı olduğu vergi dairesine verilmelidir. Beyanneme, tescil tarihi itibariyle çıkartılacak bilanço ve gelir tablosu eklenmelidir. Ayrıca, devredilen şirketin vergi dairesine de bildirimde bulunulmalı ve vergi varsa aynı dönem içerisinde ödeme yapılmalıdır.

İki şirketin birleştirilmesi sürecinde ise, genellikle devralan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim oranına göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketin ortaklarınca kendiliğinden edinilmesiyle gerçekleşir. Bu şekilde, devralan şirket devrolunan şirketin malvarlığını bir bütün olarak devralır ve birleşme gerçekleşmiş olur.
 
Geri
Üst