AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Taseron borclarindan kim sorumlu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Taşeron borçlarından kim sorumlu?​

Bir başka ifade ile asıl işverenler alt işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan ve asıl işveren hizmet verdiği çalışanlara olan borçlarından müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Ihbar tazminatından kim sorumludur?​

Ihbar tazminatından kim sorumludur?
Aynı şekilde ihbar tazminatı ve yıllık izin ücreti gibi feshe bağlı alacaklardan da son alt işveren sorumludur.

Hadislerden hangisi işverenin işçiye karşı sorumluluğu ile ilgilidir?​

Hadislerden hangisi işverenin işçiye karşı sorumluluğu ile ilgilidir?
Hz. Peygamber, “İşçiye ücretini teri kurumadan veriniz” (İbn Mâce, “Rühûn”, 4) buyurmuş, işçinin ücretini ödemeyen kimselerin kıyamet gününde Allah’ı karşılarında bulacaklarını bildirmiştir (Buhârî, “İcâre”, 10).

Asıl işveren hangi alacaklardan sorumludur?​

İşe iade davası, ücret, pirim, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, iş kazası tazminatı, sigorta pirimlerinin ödenmesi gibi tüm işçi alacak ve haklarından sorumluluk yalnızca asıl işverene ait olacaktır.

Işyeri devrinde ihbar tazminatı ödenir mi?​

Işyeri devrinde ihbar tazminatı ödenir mi?
İhbar tazminatı iş akdinin işveren tarafından feshedilmesi durumunda ödenen bir tazminat türüdür. İşyerinin devrinden sonra iş akdinin işveren tarafından feshedilmesi durumunda ihbar tazminatının ödenmesinden devralan işveren sorumlu olacaktır.

Devreden ve devralanın sorumluluğu kaç yıl?​

Devreden ve devralanın sorumluluğu kaç yıl?
Devredenin sorumluluğu devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarla sınırlandırılmıştır. Bu sorumluluğun süre bakımından kapsamı devir tarihinden itibaren azami 2 yıl olarak belirlenmiştir.
Hadislerden hangisi işçinin sorumluluğu ile ilgilidir?​

İş kanununa göre hangisi çalışma süresinden sayılmaz?​

İş kanununa göre hangisi çalışma süresinden sayılmaz?
İşçilerin işyerinde fiilen çalıştığı süreler çalışma süresini ifade eder. Genel itibariyle fiili çalışma süresi dışında yer alan süreler çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin ara dinlenmesi esnasında işçi çalışmadığından bu süreler çalışma süresinden sayılmaz.

Asıl işverenin alt işverenin işçilerine karşı müteselsil sorumluluğunun sınırı nedir?​

Asıl işverenin alt işverenin işçilerine karşı müteselsil sorumluluğunun sınırı nedir?
Ödemeyi yapan asıl işverenin alt işverene rücu hakkı saklıdır. Asıl işverenin müteselsil sorumluluğu, alt işverenin işçisinin kendi iş yerinde çalıştığı süre ile sınırlıdır. Asıl işverenin sorumluluğunun alt işveren işçisinin asıl işverenin iş yerinde çalışmaya başlamasıyla başladığı söylenebilir.
 
Taşeron borçları konusunda ifade edilen bilgi doğrudur. Asıl işverenler, alt işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na ve asıl işverene hizmet veren çalışanlara olan borçlarından müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Ihbar tazminatı konusunda da aynı şekilde son alt işveren sorumludur. Ihbar tazminatı ve yıllık izin ücreti gibi feshe bağlı alacaklar son alt işveren tarafından ödenmelidir.

Hadislerden birinde Hz. Peygamber'in, "İşçiye ücretini teri kurumadan veriniz" buyruğu bulunmaktadır. Bu hadis işverenin işçiye karşı sorumluluğunu vurgulamaktadır.

Asıl işverenin sorumluluk alanı ise işe iade davası, ücret, prim, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, iş kazası tazminatı, sigorta primlerinin ödenmesi gibi tüm işçi alacak ve haklarından oluşmaktadır.

Işyeri devri durumunda ihbar tazminatı ödenmesi gereken bir durumdur. Devralan işveren, iş akdinin işveren tarafından feshedilmesi durumunda ihbar tazminatını ödemekle yükümlü olacaktır.

Devreden ve devralanın sorumluluğu ise devir tarihinden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarla sınırlandırılmıştır. Bu sorumluluk süresi bakımından maksimum 2 yıldır.

Asıl işverenin alt işverenin işçilerine karşı müteselsil sorumluluğunun sınırı, ödemeyi yapan asıl işverenin alt işverene rücu hakkıyla sınırlıdır. Bu sorumluluk, alt işverenin işçisinin asıl işverenin iş yerinde çalıştığı süre ile sınırlıdır.

Genel itibariyle iş kanununa göre çalışma süresinden sayılmayan süreler bulunmaktadır. Örneğin, ara dinlenme süresi gibi süreler çalışma süresinden sayılmazlar.
 
Geri
Üst