Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Taseli Platosu hangi bolgede yer alir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
50.917
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Taşeli Platosu hangi bölgede yer alır?​

Taşeli Platosu, Güney Anadolu’da Orta Toroslarda yer alır. Batıda Akseki, doğuda ise Mut-Silifke hattı ile sınırlanır. Antalya Körfezi ile Mersin Körfezi arasında yarımadayı andıran kaba bir çıkıntı oluşturur.

Taşeli Platosu karstik mi?​

Taşeli Platosu karstik mi?
Akdeniz Bölgesinde bulunan Taşeli Platosu ile Teke Platosu, karstik plato olma özelliğine sahiptir. Bu platolarda kıl keçisi yetiştirilir. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Erzurum-Kars Platosu, lav platosuna örnektir.

Teke Platosu kalkerli arazide midir?​

2) Karstik Platolar: Kalker ve Jips gibi eriyebilen ya da çözülebilen kayaçların bulunduğu arazilerin akarsular tarafından aşındırılması sonucu oluşan platolardır. Akdeniz Bölgesindeki Taşeli Platosu ve Antalya’nın batısındaki Teke Platosu karstik platolara örnek teşkil eder.

Uzunyayla Platosu kalkerli mi?​

Uzunyayla Platosu kalkerli mi?
Karstik Platolar: Kalkerli (Kireçtaşı) araziler üzerinde oluşurlar. Akdeniz çevresinde görülür. TAŞELİ PLATOSU gibi. İç Anadolu: Cihanbeyli, Obruk, Haymana, Uzunyayla ve Bozok Platoları.

Taşeli platosunda nüfus neden az?​

Alana düşen yağmur suları ve eriyen kar, kalkerli yapının gözeneklerinden hızla süzülüp yeraltına girdiği için plato yüzeyinde su bulunmaz. Bu nedenle alan, insan nüfusunun en düşük düzeyde kaldığı yerlerden biridir.

Uzunyayla Platosu nerede hangi ilde?​

Uzunyayla Platosu nerede hangi ilde?
Gemerek-Şarkışla sınırından başlayan Uzunyayla, Kangal ilçesinin büyük bir kesimini de içine aldıktan sonra Gürün yöresinde Malatya sınırına dek uzanır. Uzunyayla; Gürün, Çetinkaya, Ulaş, Şarkışla ve Gemerek arasında 1.500-2.100 m. Yükselti kuşağına yayılan bir yüksek platolar topluluğudur.

Taşeli Platosu hangi ile bağlı?​

Taşeli Platosu, ülkemizin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illeri arasında yükselen karstik yapıda bir platodur.

Taşeli Platosu oluşum yönünden hangi gruba girer?​

Taşeli Platosu oluşum yönünden hangi gruba girer?

Plato Türkiyede nerelerde bulunur?​

İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana Platosu, Cihanbeyli Platosu, Obruk Platosu, Bozok Platosu, Uzunyayla Platosu ; Ege Bölgesinde yer alan Yazılıkaya Platosu ; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu tabaka düzlüğü platolarına örnektir.

Haymana Platosu nerede yer alır?​

Haymana Platosu nerede yer alır?
İlçe, Ankara’nın güneyinde yer alır. Haymana’nın Ankara kent merkezine 55, Polatlı’ya 35, Gölbaşı’na 40 kilometre uzaklıktadır. İlçenin doğusunda Balâ ve Gölbaşı, güneyinde Kulu ve Cihanbeyli, batısında Polatlı ve kuzeyinde Gölbaşı ilçeleri yer alır. İlçe topraklarının 2/3’ünü Haymana Platosu oluşturur.

Haymana kalkerli arazi mi?​

Teke Platosu hangi ilde?​

Teke Platosu hangi ilde?
Teke Platosu, Güney Anadolu’da Batı Toros’larda yer alır. Doğuda Antalya merkezi, batıda ise Fethiye hattı ile sınırlanır. Burdur Gölü havzası ve Dalaman Çayı’nın yukarı havzasına Teke Yöresi denmektedir.

Uzunyayla Platosu nerede hangi şehirde?​

 
Taşeli Platosu, Güney Anadolu’daki Orta Toroslar bölgesinde yer almaktadır. Batıda Akseki, doğuda ise Mut-Silifke hattı ile sınırlanmıştır. Antalya Körfezi ile Mersin Körfezi arasında kaba bir çıkıntı oluşturur.

Teke Platosu da karstik bir plato olma özelliğine sahiptir ve Akdeniz Bölgesi'nde bulunmaktadır. Teke Platosu, kalker ve jips gibi eriyebilen veya çözülebilen kayaçların akarsular tarafından aşındırılması sonucu oluşmuştur.

Uzunyayla Platosu da karstik olarak kabul edilen platolardan biridir. Kalkerli araziler üzerinde oluşan bu plato, Akdeniz çevresinde yer almaktadır ve iç Anadolu'daki şehirlerden biri olan Sivas'ın İliç ilçesinde bulunmaktadır.

Taşeli Platosu'nda nüfusun az olmasının nedeni, alana düşen yağmur sularının ve eriyen karın, kalkerli yapının gözeneklerinden hızla süzülüp yeraltına girerek plato yüzeyinde su bulunmamasıdır. Bu durum, insanların bu bölgede yerleşim kurmasını zorlaştırmaktadır.

Taşeli Platosu, ülkemizin Antalya ve Mersin illeri arasında yer alan karstik yapıda bir platodur.

Platolar çoğunlukla ülkemizin iç kesimlerinde bulunmaktadır. Örneğin, İç Anadolu Bölgesi'nde Haymana, Cihanbeyli, Obruk, Bozok ve Uzunyayla gibi platolar bulunmaktadır. Ege Bölgesinde Yazılıkaya Platosu, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Gaziantep ve Şanlıurfa platoları tabaka düzlüğü platolarına örnektir.

Haymana Platosu ise Ankara'nın güneyinde yer almaktadır. İlçenin doğusunda Balâ ve Gölbaşı, güneyinde Kulu ve Cihanbeyli, batısında Polatlı ve kuzeyinde Gölbaşı ilçeleri bulunmaktadır. İlçenin topraklarının 2/3'ünü ise Haymana Platosu oluşturmaktadır.

Teke Platosu ise Güney Anadolu'da Batı Toroslar'da bulunmaktadır. Doğuda Antalya merkezi, batıda ise Fethiye hattı ile sınırlanmıştır. Teke Platosu'nun içinde Burdur Gölü havzası ve Dalaman Çayı'nın yukarı havzasına denk gelen Teke Yöresi yer almaktadır.

Uzunyayla Platosu ise Sivas'ın İliç ilçesinde yer almaktadır. Gürün, Çetinkaya, Ulaş, Şarkışla ve Gemerek arasında 1.500-2.100 m yükselti kuşağına yayılan bir yüksek platolar topluluğudur.
 
Geri
Üst