Tasavvufta benliğini Allah'ın varlığında yok etmesine ne ad verilir

SoruCevap

Yeni Üye
Tasavvufta, kişinin ceşitli aşamalardan gecip duygularından ve iradesinden sıyrılarak benliğini Allah'ın varlığında yok etmesine ne ad verilir?

ACile
BFena
CDerya
DGoc

Sorunun cevabı : Fena

Fena, tasavvufta kişinin duygularından ve iradesinden sıyrılarak benliğini Tanrının varlığında yok etmesi Ceşitli aşamalardan oluşur Kişinin aşama aşama benliğinden sıyrılması değişik terimlerle ifade edilir ve fena makamları olarak adlandırılır

Ontolojik Bir Temellendirme: Fenafillah Olarak Arınma: Tasavvufa gore insanı ilahlaşmaktan koruyan zırh da fenafillahtır Yani Allah'ı devre dışı bırakıp onun yerine insanı tanrılaştırma eğilimine karşı, insanın varlığını Allah'ın varlığında eritmek Yani fani, gecici, zayıf, aciz, eksik ve kusurlarla dolu insanın ebedi, sonsuz, her anlamda tam ve mukemmel olan Allah'la aynileşmesi, onunla butunleşmesi, beşeri iradesini kulli irade olan Allah'ın iradesine bağlaması, Allah'ın istekleri cercevesinde bir hayat kurgusu, aslında gecici olan insanı sonsuzluğa kavuşturuyor Bu da cok sağlam bir koruyucu kalkan ve son derece emin bir sığınaktır Dolayısıyla fenafillah, insanın varoluş meselesini en doğru bir yere oturtur Ahmet Yesevi'nin ilahi aşkı terennum eden hikmetlerini bu cercevede algılamak ve yorumlamak lazım
Fenafillah, Muslumanın kendi varlığını Allah'ın varlığında eriterek benlik davasından vazgecip tamamen Allah'a ram olması, iradesini ilahi irade icinde yok ederek tam teslim olmasıdır Dolayısıyla tasavvufta fenafillah, yuksek bir mertebedir ve kişinin gunahlardan arınmasında bu mertebe onemli bir aşamadır Gunah ve kotulukler, kişinin nefsinin benlik davası gutmesinden kaynaklanır Nefsin benlik davasından vazgecmesi demek, gunahlarından arınması demektir Nitekim Ahmet Yesevi bir hikmetinde şoyle der:
Adım sanım hic kalmadı, la la oldum Allah yadını diye diye illa oldum; Halis olup, muhlis olup fena oldum; Fena fi'llah makamına yukseldim işteBir kişinin adının sanının kalmaması, benlikten, gururdan, şohretten, iddia sahibi olmaktan, dik başlılık yapmaktan, tiranlıktan uzaklaşması demektir Halis muhlis halde fena olmak, dunyaya ait butun isteklerden, menfaatlerden vazgecmesi, kendini tamamen Allah'a adaması demektir Boyle bir kişi de arınmış, ruh ve kalp mutluluğuna ermiş demektir

Geri