AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tasavvuf tarikat donemi sahsiyetleri kimlerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tasavvuf tarikat dönemi şahsiyetleri kimlerdir?​

Abdal Musa, Beyazid Bistâmî, Bişri Hafî, Celâleddîn Rûmî, Cüneyd Bağdadi, Fudayl bin İyâz, Hacı Bektaş, Hâris el-Muhasibî, İbrahim Edhem, İmâm-ı Gazâlî, Muhyiddîn İbn Arabî, Şâh-ı Nakşibendî, Yunus Emre, diğer büyük sufiler arasında sayılabilir.

Tasavvuf nedir nasıl yaşanır?​

Tasavvuf nedir nasıl yaşanır?
Tasavvuf cenab-ı Allah’ı tamamen tanıyabilme, kendini Allah’ın yoluna adama sanatıdır. Günlük hayatta Allah’tan uzaklaştıran tüm meşkalelerden uzak durmak ve kendini tamamen Allah’a adama sanatına Tasavvuf denilmektedir. Tasavvuf dünyevi meselelerinden ayrılıp uhrevi hayata kendisini adamış kişilerdir.

Tasavvuf Klasikleri nelerdir?​

Tasavvuf Klasikleri
- er-Ri’âye li-Hukûkillah.
- Hatmü’l-Evliyâ
- el-Lüma’
- et-Taarruf.
- Kûtü’l-Kulûb.
- en-Risâle.
- Keşfü’l-Mahcûb.
- İhyâu Ulûmi’d-Dîn.

Ilk Türk tasavvuf düşüncesi hangisi?​

Ilk Türk tasavvuf düşüncesi hangisi?
“Horasan Okulu” olarak da adlandırılan tasavvuf akımının en önemli temsilcisi olan Hoca Ahmed Yesevî’den adını alan Yesevîlik yolu, Türklere İslâm’ı ve dervişliğin yollarını öğretmeyi amaçlamıştır. Bunun için tevhit inancını, Türk gelenek, inanç ve yaşam tarzı ile sentezleme yolu seçilmiştir.

Tasavvufi Düşünce tarikat dönemi Mutasavvıfları kimlerdir?​

Türk tasavvuf tarihinde mutasavvıf denildiğinde ilk akla gelenler her biri bir tarikat önderi olan Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Mevlânâ Celaleddin Rumi, Şeyh Bedreddin, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli gibi İslam büyükleridir.

Tasavvufi düşüncenin tarikat dönemi Mutasavvıfları ndan kim vardır?​

Tasavvufi düşüncenin tarikat dönemi Mutasavvıfları ndan kim vardır?
XI. yüzyılın ikinci yarısından sonra yaşayan ve Orta Asya Türkleri’nin dinî-tasavvufî hayatında son derece etkili olan mutasavvıf şairlerimizden birisi Ahmed Yesevî olmuştur. Tasavvufî cereyan Anadolu’da Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî (ö. 672- 1273), Sührevsıdî (ö. 632-1234), Fahreddîn-i Irâkî (ö. 688-1289) Ahî Evran (ö.

Tasavvufi tanımı nedir?​

Tasavvuf kuralları nelerdir?​

Tasavvuf kuralları nelerdir?
Tasavvufun ana merkezini teşkil eden bu on kural ise sırasıyla şunlardır:
- Tevbe: Pişmanlık.
- Zühd: Allah’a ulaşmak için dünyadan yüz çevirmek.
- Tevekkül: Allah’ın katında olana güvenip halkın elinde olanlara göz dikmeme.
- Kanaat: Tok gözlü olma.
- Uzlet: Günaha girmemek için toplumdan ayrı yaşama.
- Zikir: Allah’ı anma.

Tasavvufî eserler nelerdir?​

Yalnız dini-tasavvufi Türk halk edebiyatı alanında yazılmış dinî-tasavvufî feraset, tefekkür ve tevil kendini gösterir. Bu yönüyle diğer tevhîdlerden ayrılır. Tevhîdler; gazel, kaside, mesnevi tarzındadır. Özellikle Niyâzî-î Mısrî bu tarzdaki eserleri ile öne çıkmaktadır.

Tasavvuf dönemleri nelerdir?​

Tasavvuf dönemleri nelerdir?
Öz. Tasavvuf Târihinde, umûmiyetle 12. yüzyıl ve sonrası “tarikatlar dönemi” olarak nitelendirilmektedir. Klasik tasnife göre ilk dönem Zühd, ikinci dönem tasavvuf, üçüncü dönem ise tarikat dönemidir. Tarikat döneminin ise günümüze kadar devam ettiği, satır aralarında ifâde edilmektedir.
 
Tasavvuf tarikat dönemi şahsiyetleri arasında Abdal Musa, Beyazid Bistâmî, Bişri Hafî, Celâleddîn Rûmî, Cüneyd Bağdadi, Fudayl bin İyâz, Hacı Bektaş, Hâris el-Muhasibî, İbrahim Edhem, İmâm-ı Gazâlî, Muhyiddîn İbn Arabî, Şâh-ı Nakşibendî, Yunus Emre gibi önemli isimler bulunmaktadır.

Tasavvuf, cenab-ı Allah’ı tamamen tanıyabilme, kendini Allah'ın yoluna adama sanatı olarak tanımlanabilir. Günlük hayatta Allah'tan uzaklaştıran meşguliyetlerden kaçınmak ve kendini tamamen Allah'a adamak, tasavvufun yaşanması olarak nitelendirilebilir. Tasavvuf yolunda olanlar dünyevi meselelerden uzaklaşıp uhrevi hayata kendilerini adamış kişilerdir.

Tasavvuf Klasikleri arasında er-Ri’âye li-Hukûkillah, Hatmü’l-Evliyâ, el-Lüma’, et-Taarruf, Kûtü’l-Kulûb, en-Risâle, Keşfü’l-Mahcûb, İhyâu Ulûmi’d-Dîn gibi önemli eserler bulunmaktadır.

İlk Türk tasavvuf düşüncesi, Hoca Ahmed Yesevî tarafından temsil edilen Yesevîlik yolunda ortaya çıkmıştır. Hoca Ahmed Yesevî, Türklere İslâm'ı ve dervişliğin yollarını öğretmeyi amaçlayan önemli bir tasavvuf önderidir.

Türk tasavvuf tarihinde mutasavvıf olarak anılan önemli şahsiyetler arasında Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Mevlânâ Celaleddin Rumi, Şeyh Bedreddin, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli gibi büyük İslam alimleri ve önderler yer almaktadır.

Tasavvufi düşünce tarikat dönemi mutasavvıflarından biri olan Ahmed Yesevî, XI. yüzyılın ikinci yarısından sonra Orta Asya Türkleri üzerinde büyük etki bırakan bir şair ve düşünürdür. Ayrıca, Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, Sührevsıdî, Fahreddîn-i Irâkî, Ahî Evran gibi isimler de tasavvufi düşünce tarikat dönemi mutasavvıfları arasında sayılabilir.

Tasavvufi tanımı, genel olarak cenab-ı Allah'ı tanıma, kendini Allah'a adama sanatı olarak ifade edilebilir. Tasavvuf, manevi olarak olgunlaşma ve Allah'a yakınlaşma sanatı olarak da nitelendirilebilir.

Tasavvuf kuralları arasında tevbe (pişmanlık), zühd (dünyadan yüz çevirme), tevekkül (Allah'a güvenme), kanaat (hazır olma), uzlet (toplumdan ayrı yaşama), zikir (Allah'ı anma) gibi temel prensipler bulunmaktadır.

Tasavvufi eserler arasında dinî ve tasavvufî içeriğe sahip olan Türk halk edebiyatı eserleri öne çıkmaktadır. Özellikle Niyâzî-î Mısrî'nin dinî-tasavvufî feraset, tefekkür ve tevil içeren eserleri bu alanda dikkat çekmektedir.

Tasavvuf dönemleri arasında genel olarak 12. yüzyıl ve sonrası "tarikatlar dönemi" olarak nitelendirilmektedir. Klasik tasnife göre, ilk dönem Zühd, ikinci dönem tasavvuf, üçüncü dönem ise tarikat dönemi olarak adlandırılmaktadır. Tarikat geleneği günümüze kadar devam etmiştir ve önemli bir yer tutmaktadır.
 
Geri
Üst