- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 256.279
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Tasavvuf düşüncesine göre tanrıya ulaşma yolu nedir?
Tasavvuf inancında, insanın nefsini yenerek yani benliğini öldürerek, mutlak varlığa “fenafillâh” katına ulaşmak denir. Bu, insanın kendini yokluk unsurundan kurtararak içindeki Tanrı’yı bulmasıdır. İçindeki Tanrı’yı bulan insan “Enel-Hak” (Ben Tanrı’yım) der.Tasavvuf nasıl bir ilimdir?
Başka bir şekilde ifade edecek olursak, kendini fıkıh ve hadis gibi ilimler ile aynı düzlemde gören ve konumlandıran tasavvuf, İbnü’l-Arabî ile birlikte bütün ilimlerin kaynağı olan, bütün varlığı ve dinî metinleri aynı bilgi sistemi ile izah eden, dolayısıyla meşruiyetin kaynağı olan metafizik bir ilim haline …Islamiyette tasavvuf anlayışı nedir?
Tasavvuf ise rûhun arıtılıp Hakk’a vuslata erdirilmesidir. Tasavvufta peygamber yoluyla Allah’a ulaşmak vardır. Mistisizmde peygamber veya bir mürşid-i kâmil yoktur. Tasavvuf şeriat kurallarının üzerine bina edilmiş olup İslam dininin bir yüzüdür.
Murid kimdir?
Mürid, irade ve talep eden, isteyen, arzu eden anlamına gelir. Tasavvufta, kendisi için Allah’ın irade ettiğinden başka bir şey istemeyen, Allah’ın iradesi karşısında teslim olan; tarikate giren ve şeyhe bağlanan, derviş, bende demektir. Sözlükte anlamı, “dileyen, irade ve istek sahibi olan” diye verilmektedir.Sufi nedir kime denir?
Sufiler ilk dönemlerde ibadet ve zühd ile uğraşan ve “zâhid, âbid, nâsik” olarak nitelendirilen kişilerdi. Sufi kelimesi sözlük anlamı ise mutasavvıf manasına gelmektedir.Tasavvuf ilminin amacı nedir?
Tasavvuf, kalp temizliğini, güzel ahlâkı ve ruh olgunluğunu konu alır. Amaç müminleri terbiye etmek ve manen yükseltmektir. Bu amaca ulaşmak için dünyadan çok ahirete önem vermek, maddî değerlerden fazla manevi değerlere bağlanmak, daha nitelikli ve daha çok ibadet etmek ve nefsi disiplin altına almak gerekir.
Abdal Musa, Beyazid Bistâmî, Bişri Hafî, Celâleddîn Rûmî, Cüneyd Bağdadi, Fudayl bin İyâz, Hacı Bektaş, Hâris el-Muhasibî, İbrahim Edhem, İmâm-ı Gazâlî, Muhyiddîn İbn Arabî, Şâh-ı Nakşibendî, Yunus Emre, diğer büyük sufiler arasında sayılabilir.