Tasarim sahibinin haklari ile ilgili ifadeler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tasarım sahibinin hakları ile ilgili ifadeler nelerdir?​

Tasarım olarak korunabilir çalışmalar için, farklı özellikleri sebebiyle, farklı hukuki koruma söz konusu olabilmektedir. Böylece hak sahibi, örneğin tasarım hukukunun yanı sıra, telif, marka, patent- faydalı model ve haksız rekabet hükümlerine de dayanabilmektedir.

Tescilsiz tasarım nasıl korunur?​

SMK madde 55’in 4. fıkrası uyarınca, “Tasarım… ilk kez Türkiye’de kamuya sunulmuş olması halinde tescilsiz tasarım olarak korunur”. Dolayısıyla, bir tasarımın SMK uyarınca tescilsiz tasarım olarak korunması için iki şart bulunmaktadır: tasarımın kamuya ilk kez sunulmuş olması ve bu sunumun Türkiye’de yapılmış olması.
Tasarım Nedir ticaret hukuku?
Buna karşılık hukuki bakımdan tasarım; bir ürünün tamamının veya bir parçasının çizgi, şekil, renk, biçim, doku, malzemenin esnekliği ve/veya süslemesi gibi insan duyularıyla algılanabilen çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu görünümdür.

Tescilsiz tasarım ne demek?​

Tescilsiz tasarım, sahibine, sahibinin rızası olmadan koruma kapsamındaki tasarım veya tasarımın uygulandığı ürünün aynısının veya genel izlenim itibarıyla ayırt edilemeyecek kadar benzerinin başkası tarafından üretilmesini, piyasaya sunulmasını, satılmasını, ticari amaçlı kullanılmasını veya bu amaçlarla elinde …

Tescilsiz koruma nedir?​

Deyim yerindeyse tescil edilmeyen ülkelere buluş bağışlanmış demektir. Türk hukukunda tescilsiz tasarım koruması 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) ile kabul edildi. Buna göre yeni ve ayırt edici nitelikteki tasarımlar Türkiye’de kamuya ilk sunuldukları tarihten itibaren üç yıl süreyle korunur.
556 sayılı KHK yerine ne geldi?
Özellikle sınai hakların tecavüzüne ilişkin cezai hükümlerin KHK’larla düzenlenmesi nedeniyle eleştirilen mevcut halden vazgeçilerek 10 Ocak 2017 tarihinde tüm bu KHK’lar kaldırılarak 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu yürürlüğe girmiştir.
 
Geri
Üst