- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Tasarım hakkı nedir?
6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında düzenlenmiş olan sınai mülkiyet hakları; marka, patent, tasarım ve faydalı model gibi buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların ve buluş, tasarım ve marka sahibi adına tescil edilmesini sağlayan haklardır.Tasarım hakkı nasıl alınır?
Tasarım tescil başvurusu, Kurum nezdinde kayıtlı bir marka veya patent vekili aracılığı ile yapılabilmektedir. Başvuru ile aynı gün, müvekkilimize başvurunun yapıldığını gösterir belgeler sunulmaktadır. Tescil başvurusunda, hem başvuru sahibinin hem de tasarımcının adı belirtilmek zorundadır.Tasarım belgesi nedir?
Tasarım tescili, tasarımınızın izinsiz kullanılmasını, üretilmesini, piyasaya sunulmasını, ithalatını ya da ticari amaçla kullanımını ve satışını engelleyerek tasarım koruması sağlar.
Tescilsiz tasarım nasıl korunur?
SMK madde 55’in 4. fıkrası uyarınca, “Tasarım… ilk kez Türkiye’de kamuya sunulmuş olması halinde tescilsiz tasarım olarak korunur”. Dolayısıyla, bir tasarımın SMK uyarınca tescilsiz tasarım olarak korunması için iki şart bulunmaktadır: tasarımın kamuya ilk kez sunulmuş olması ve bu sunumun Türkiye’de yapılmış olması.Tasarım tescilli bir ürünün hangi özelliğini koruma altına almaktadır?
Firmaların geliştirmiş olduğu tasarımların farklılık ve estetik özellikleriyle aynı alanda faaliyet gösteren firmaların ürünlerinden farklılaşma sağlanır. Tasarım tesciliyle, firmalarınıza ait ürünlerin dış görünüşleri yasal koruma altına alınabilmektedir. Tasarımlar 6769 sayılı kanununla yasal koruma altına alınırlar.Patent belgesi ne demek?
Patent, buluş sahibinin , buluş konusu ürünü 3. kişilerin belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etmesini engelleme hakkı olan belgedir. Buluşu yapılan neredeyse her şey patent koruması kapsamına dahildir.
Tescilsiz koruma nedir?
Deyim yerindeyse tescil edilmeyen ülkelere buluş bağışlanmış demektir. Türk hukukunda tescilsiz tasarım koruması 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) ile kabul edildi. Buna göre yeni ve ayırt edici nitelikteki tasarımlar Türkiye’de kamuya ilk sunuldukları tarihten itibaren üç yıl süreyle korunur.Tescilsiz tasarım ne demek?
Tescilsiz tasarım, sahibine, sahibinin rızası olmadan koruma kapsamındaki tasarım veya tasarımın uygulandığı ürünün aynısının veya genel izlenim itibarıyla ayırt edilemeyecek kadar benzerinin başkası tarafından üretilmesini, piyasaya sunulmasını, satılmasını, ticari amaçlı kullanılmasını veya bu amaçlarla elinde …Tasarım nasıl korunur?
Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan patent başvurusu Sınai Mülkiyet Kanunu’nda belirtilen unsurları taşıdığı takdirde, başvuru sahibine başvurusunun alındığı ve patent sicile kaydedildiği şekil inceleme sonucu ile birlikte bildirilir.
SMK ya göre hangisi tasarım koruma şartları?
Türk tasarım mevzuatı büyük ölçüde AB mevzuatından olduğu gibi alındı. Bir farkla ki, SMK’dan önceki düzenlemede sadece tescilli tasarımlar düzenlenmişti. Buna göre tescilli tasarımlar başvuru tarihinden itibaren beşer yıllık dönemler halinde yenilenmek kaydıyla maksimum yirmi beş yıl süreyle korunmaktadır.Tasarım tescili ne demek?
TASARIM TESCİL NEDİR Daha önce kamuya sunulmamış, yenilik ve ayırt edici niteliğe sahip olma şartlarını taşıyan tasarımların kullanım hakkının tasarım sahibine ait olmasını sağlayan tescil işlemidir.SMK tasarım nedir?
MADDE 55- (1) Tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümüdür.