AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tas yunu tehlikeli mi?

Editör

Yeni Üye

Taş yünü tehlikeli mi?​

Normal kullanım ve depolama şartlarında tehlikeli reaksiyonlar öngörülmez.

Taş yünü kanser yapar mı?​

Kanserojen özelliği dolayısıyla ABD ve Avrupa ülkelerinde 1990’lı yıllardan sonra, Türkiye’de ise 2010 ve 2013 yılından sonra üretilmesi, ticareti, ithalatı, ihracatı, kullanımı yasaklanmıştır. Cam yünü ve taş yünü liflerinin ise kanser yaptığı konusu tartışmalıdır.

Taş yününde asbest var mı?​

Taş yününde asbest var mı?
1–Cam yününde asbest kullanıldığı şüphesi her zaman süregelmiştir. 2–Cam yünü yapay olup, imalinde asbest kullanılmaz. 3–Taş yünü bazen asbest ile karıştırılır. 4–Asbest tozu ve liflerinin uzun süre solumasından akciğer zarında asbestozis ve karın zarı kanseri yaptığını biliyoruz.

Cam yünü mü daha iyi taş yünü mü?​

Cam yünü mü daha iyi taş yünü mü?
Camyünü taşyününden daha düşük özgül ağırlığa, düşük ısı iletkenliğine, uzun hizmet ömrüne ve yüksek lif tokluğuna sahiptir. Bununla birlikte, yapılışlarında kullanılan farklı hammaddeler nedeniyle taşyünü levha daha yüksek kütle yoğunluğuna sahiptir.

Taş yünü uzun ömürlü mü?​

En çok kullanılan XPS, taş yünü gibi dış cephe mantolama malzemeleri, doğru uygulanır ise yapı ömrü boyunca ilk günkü performansını sürdüren malzemelerdir.

Taş yünü alırken nelere dikkat edilmeli?​

Malzemenin ne denli ısı tutabiliyor olduğu, ısıl iletkenliği, basınç dayanıklılığı, boyutsal kararlılığı, düşük birim ağırlığına sahip olması, buhar geçirimliliği, çekme dayanıklılığı ve yüksek ısı direnci gibi özellikler yalıtım malzemesi seçerken mutlaka dikkat etmeniz gereken özelliklerdir.

Taş yünü su alırsa ne olur?​

Taş yünü su alırsa ne olur?
Fakat yük altında ki taşyünü ıslandığında ezilerek kalıcı kalınlık düşüşü sergileyebilmekte, havalandırma imkanı olmadığından su ve rutubeti bünyesinden atamamaktadır. Su iyi bir iletken olduğundan mineral yün elyaflarının arasında yer aldığı sürece malzemenin yalıtım özelliğini azaltmaktadır.

Taş yünü ile cam yünü arasındaki fark nedir?​

Taş yünü ile cam yünü arasındaki fark nedir?
Taşyünü, volkanik bir kayaç olan bazalttan üretilir; camyünü ise camdan üretilen bir malzemedir. Camyününü üretmek için yardımcı bir madde olan boraks kullanılırken, taşyününü üretmek için bazalt, direkt olarak yüksek sıcaklığa maruz bırakılır. Bu nedenle farklı şekillerde üretilirler.
Taş yününün hammaddesi nedir?​
ÖZPOR Taşyünü’nün ham maddesi inorganik bazalt kayası olduğu için, TS EN 13501-1’e göre A sınıfı yanmaz malzemedir. Taşyünü tutuşmaz ve yanmaz. Erime derecesi 1000°C ‘dir.
Knauf taşyünü zararlı mı?​
Ürünler sağlığa zararlı maddeler içerir mi? Bağlayıcısında fenol ve formaldehit gibi zararlı hiç bir kimyasal madde içermez. Knauf Insulation Avrupa’dan onaylı Eurofins Gold sertifikasına sahiptir.

Taş yünü en iyisi hangisi?​

Taş yünü en iyisi hangisi?
Mantolama uygulaması yapılamyacaksa taş yünü kullanımı yerine kanuf mineral plus ürünleri kullanımı daha uygundur. knauf mineral plus taşyünü ne oranla çok daha iyi ısı ve ses yalıtımı özelliklerine sahipken çatılarda ve giydirme cephelerde uygulamsı da daha kolaydır.

Taş yünü kullanım ömrü ne kadardır?​

Taş yünü kullanım ömrü ne kadardır?
Kullanım alanına göre özel tasarlanabilir. Uygulanması çok kolaydır. Zamana dayanıklıdır, kullanım ömrü yapının ekonomik ömrü kadardır. Haşarat ve mikrobiyolojik zararlılardan etkilenmez ve bünyesinde barındırmaz.

Taş yünü mü iyi köpük mü?​

Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.

XPS mi taş yünü mü?​

Test adımında yapılan basınçlara göre epsnin dayanıklılık değerleri taş yününe göre kısmi olarak daha fazladır. Taş yünü soluk alabilir özelliğine sahipken, Eps strafor köpükte bu tür bir hal söz hususu bile değildir. Buna göre EPS köpük malzemenin kullanım ömrü daha fazladır.

Taş yünü iç cephede kullanılır mı?​

Taş yünü iç cephede kullanılır mı?
Sorusuna yanıt olarak, volkanik kayaçların çok yüksek derecelerde ısıtılarak elde edilen bir yapı malzemesi olan taş yünü, binalarda yalıtım amacıyla ve dış cephe uygulamalarından kullanılır şeklinde cevaplanabilmektedir.

Taş yünü, genel olarak yalıtım malzemesi olarak kullanılan bir malzemedir. Depolama ve normal kullanım koşullarında genellikle tehlikeli reaksiyonlar beklenmez. Ancak taş yünü ve cam yünü liflerinin kanserojen özellikleri konusunda belirsizlikler bulunmaktadır. Taş yününün asbest içerip içermediği de önemli bir konudur. Cam yünü ile taş yünü arasındaki farklar, hammaddeleri ve üretim süreçleri farklı olduğu için çeşitli özelliklerde farklılıklar gösterebilir.

Taş yünü alırken dikkat edilmesi gereken özellikler arasında malzemenin ısı tutma özelliği, ısıl iletkenliği, basınç dayanıklılığı, boyutsal kararlılığı, düşük ağırlık, buhar geçirgenliği, çekme dayanıklılığı ve yüksek ısı direnci gibi faktörler bulunmaktadır. Ayrıca taş yününün su alması durumunda malzemenin kalıcı kalınlık kaybına uğrayabileceği ve yalıtım özelliğini azaltabileceği belirtilmektedir.

Uygulama alanlarına göre taş yününün kullanım ömrü değişebilir. Doğru uygulandığında yapının ömrü boyunca performansını sürdürebilir. Taş yünü, köpük malzemelere göre daha fazla avantaja sahip olabilir. Örneğin, daha iyi ısı ve ses yalıtımı özelliklerine sahip olabilir ve yangına karşı daha dayanıklı bir malzeme olabilir.

Sonuç olarak, taş yünü ve diğer yalıtım malzemeleri kullanılırken doğru ürün seçimi, doğru uygulama ve doğru depolama çok önemlidir. Malzemenin özellikleri, kullanım alanı ve uygulama koşulları dikkate alınarak en uygun seçimin yapılması tavsiye edilmektedir.

Geri