Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tartim islemi nedir?

Editör

Yeni Üye

Tartım işlemi nedir?​

Kimyasal analizi yapılacak maddeyi doğrudan veya güç çözünen bir bileşiği şeklinde tartma esasına dayanan bir nicel (kantitatif) analiz yöntemi. Analit miktarının kütle ölçümüne dayanılarak tayin edildiği metodların ortak adıdır.

Reçete terazisi nedir?​

Reçete terazisi nedir?
Reçete Terazisi: Bu teraziler eczanede majistral ilaçlar hazırlarken kullanılan santigram terazilerdir. 10mg’dan büyük ağırlıkların tartılmasında kullanılır.

Analitik terazide tartım nasıl yapılır?​

Analitik terazide tartım nasıl yapılır?
Peki analitik terazi nedir dediğimizde ; Genel bir tartma işlemi önce bir parça tartım kağıdının veya toplama kabının terazinin kefesine konarak tartılmasıdır. Sonra tartılacak madde konur ve ikinci okuma yapılır. İki kütle arasındaki fark eklenen maddenin kütlesi demektir.

Hassas tartım nasıl yapılır?​

Hassas Terazi Nasıl Kullanılır?
- Fişini taktığınızdan emin olun.
- On düğmesine basarak cihazı başlatın.
- Dışındaki pencereleri açın ve tartım kabını, tartım bölümüne ortalayarak koyun.
- Pencereleri dikkatlice kapatın.
- 0/T düğmesine basarak önce darasını alın.
- Daha sonra tartım kabına numuneyi yerleştirin.

1 sabit tartıma getirme ne demektir?​

1 sabit tartıma getirme ne demektir?
Sabit tartıma getirme: Krozelerin, içindeki madde bilinen bir bileşimde değişmez bir kütleye gelinceye kadar, ısıtma/kızdırma, soğutma ve tartma işlemlerine tutulmasıdır.

Reçete duyarlılığı nedir?​

Reçete duyarlılığı nedir?
Terazinin duyarlılığı: Göstergeyi sıfır noktasından bir bölme çizgisi saptırabilen en küçük ağırlıktır. Bir reçete terazisinde duyarlılık, kefeler boş iken veya her iki kefede 10’ar g ağırlık varken, en az 10 mg/bölme olmalıdır. Kefelerde ağırlık arttıkça pratik olarak terazinin duyarlılığı da azalır.

Eczanede terazi zorunlu mu?​

Değerli Meslektaşımız, Bilindiği üzere ; 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’na göre ölçü ve tartı aletleri için , 2 yılda bir (1 Ocak -29 Şubat tarihleri arasında ) eczanelerde kullandığımız tartı aletlerinin ölçü ve ayarlarının yaptırılması zorunludur. Aksi halde para cezası ödenmesi gerekmektedir.

Analitik teraziler Tartım aralığı nedir?​

Analitik teraziler Tartım aralığı nedir?
Analitik Terazi, tartım sonucu virgülden sonra 1 (0.1 gr) ile 5 ( 0.00001 gr) basamak aralığını gösteren hassas ölçüm aletidir. Yüksek hassasiyetli bu teraziler aynı zamanda her iklim koşulunda sağlıklı tartım yapabilmektedir.

Terazi kullanırken nelere dikkat edilmeli?​

Terazi kullanırken nelere dikkat edilmeli?
1- Terazinin düz bir satı üzerinde olduğuna emin olunuz. 2- Teraziyi ayarlanabilir ayakları yardımı ile su terazisine göre ayarlayınız. 3- Loadcell ve kartların ısınması için terazinin kullanılmadan önce en az 30-45 dk açık kalması gerekmektedir. 4- Terazi şarjlı ise şarjının tam dolu olduğuna emin olunuz.

Kefeli terazi nasıl kullanılır?​

Her iki kefeye 20’şer g konulur, gösterge sıfırda durmuyorsa ek ağırlıklarla dengeye getirilir. Sağ kefeye 10 mg ilave edilip terazi açılır. Göstergenin durduğu bölme çizgisi saptanır, 4. maddedeki değerden ne kadar saptığı yazılır. Sapma belirgin olarak izlenemiyorsa 10 mg yerine 20 mg konularak tekrarlanır.

Hassas terazide dara nasıl alınır?​

Hassas terazide dara nasıl alınır?
Terazinin üzerinde ve içinde daha önceden dökülmüş madde varsa bir fırça yardımı ile temizlenir. ON-OFF düğmesine basılarak açılır. Tartım yapılırken kullanılacak objenin (kağıt, ependorf, beher vb.) TARE düğmesine basılarak darası alınır.

Hassas terazi ile hangi ölçümler yapılır?​

Hassas terazi ile hangi ölçümler yapılır?
Hassas terazi, bir ölçüm cihazında iki entegre tartım platformuna sahip bir terazidir. Hassas terazide her iki tartım yüzeyi farklı özelliklere sahiptir. Hassas terazilerin geniş tartım yüzeyi ile 0,5 g çözünürlük ile 25 kg’a kadar bir test nesnesinin ağırlığı belirlenebilir.

Sabit tartıma getirme işlemi nasıl yapılır?​

Bunun için kroze, kurutma veya kızdırma sıcaklığında ısıtılır. Pens veya kroze maşası yardımıyla desikatöre alınarak soğutulur ve tartılır. Bu işlem bir kez daha tekrarlanır. İki tartım arasındaki fark 0,0001 gramı geçmiyorsa krozenin sabit tartıma geldiği kabul edilir.

Tartım işlemi, kimyasal analizi yapılacak maddeyi doğrudan veya güç çözünen bir bileşiği şeklinde tartma esasına dayanan bir nicel (kantitatif) analiz yöntemidir. Bu yöntem, analit miktarının kütle ölçümüne dayanılarak tayin edildiği metodların ortak adı olarak kabul edilir.

Reçete terazisi ise eczanede kullanılan santigram terazilerdir ve genellikle majistral ilaçların hazırlanması sırasında 10 mg'dan büyük ağırlıkların tartılmasında kullanılır.

Analitik terazide tartım işlemi genel olarak bir parça tartım kağıdının veya toplama kabının terazinin kefesine konarak başlar. Sonra tartılacak madde konur ve ikinci bir okuma yapılır. İki kütle arasındaki fark, eklenen maddenin kütlesini gösterir.

Hassas terazinin kullanımı için bazı adımlar bulunmaktadır:
1. Fişinin takılı olduğundan emin olun.
2. Cihazı başlatmak için ON düğmesine basın.
3. Tartım kabını tartım bölümüne yerleştirerek pencereleri kapatın.
4. Dara almak için 0/T düğmesine basın.
5. Numuneyi tartım kabına yerleştirin.

Sabit tartıma getirme ise krozelerin, içindeki madde bilinen bir bileşimde değişmez bir kütleye gelinceye kadar ısıtma, kızdırma, soğutma ve tartma işlemlerine tutulması işlemidir.

Reçete terazisinin duyarlılığı, en küçük ağırlığı göstergenin sıfır noktasından bir bölme çizgisine kadar saptırabilecek kapasiteyi ifade eder. Bir reçete terazisinde duyarlılık, kefeler boşken veya her iki kefede 10'ar gram ağırlık varken en az 10 mg/bölme olmalıdır.

Terazi kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
1. Terazinin düz bir zeminde olduğundan emin olun.
2. Teraziyi su terazisine göre ayarlayın.
3. Teraziyi kullanmadan önce en az 30-45 dakika açık tutun.
4. Terazi şarjlı ise tam dolu olduğundan emin olun.

Hassas terazi ile çözünürlüğü 0,5 grama kadar olan ve 25 kg'a kadar ağırlığı belirlenmesi gereken ölçümler yapılabilir.

Sabit tartıma getirme işlemi için krozeler belirli sıcaklıklarda ısıtılır, soğutulur ve tartılır. İki tartım arasındaki fark belirli bir değerin altındaysa, kroze sabit tartıma gelmiş kabul edilir.

Geri