- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Tarlaların nadasa bırakılması ne demek?
Toprağın işlendikten sonra belli bir süre boş bırakılmasına, dinlendirilmesine nadas denir. Ekilmeden boş bırakılan toprak, özellikle kuru tarımda tercih ediliyor. Toprağa birçok farklı faydası bulunan nadas işlemi, dünyanın birçok bölgesinde uygulandığı gibi ülkemizde de tercih ediliyor.Arazi neden nadasa bırakılır?
Nadas, tarla toprağının işlenerek belirli bir süre boş bırakılmasıdır. Kuru tarımın yapıldığı bölgelerde su noksan bir faktör olup, genellikle yıllık yağışlar topraktan her yıl ürün kaldırmaya yeterli değildir. Bu nedenle iki yılda bir ürün alınır ve iki ekim yılı arasına bir “nadas yılı” uygulamak zorunlu olur.Bilhassa kurak ve yarı kurak bölgelerde düşen doğal yağışın her yıl üretim yapmaya izin vermeyecek kadar düşük olması nedeniyle çoğu zaman nadas zorunlu olarak uygulanır. Amaç, nadas yılında düşen yağış sularından bir kısmını toprakta biriktirmek ve ertesi yıl bitkiye yarayışlı olacak su miktarını artırmaktır.
Kendimi nadasa bıraktım ne demek?
Nadas kelimesi etimolojik olarak Eski Yunancada ”tarlayı yeniden sürmek” anlamında kullanılan ”neáō νεάω” kelimesinden türetilmiştir. Bir kişi ” Bu yıl tarlayı nadasa bıraktım” dediğinde kişinin tarlayı bir süreliğine dinlenmeye bıraktığı anlamı ortaya çıkmaktadır.
Nadas iyi bir şey mi?
Kurak ve yarı kurak bölgelerde, yağışın yetersiz olduğu zamanlarda uygulanan nadas, dünyada ve ülkemizde başvurulan tarımsal bir yöntem. Yağış yetersizliğinde sulama imkânı da yoksa zorunluluk olan nadasta uygulanacak doğru yöntemler verim düşüşünün önüne geçebiliyor.