- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Tarla geçit hakkı için kaç metre olmalıdır?
Kabule göre de; tesis edilen geçidin genişliği 4 metre olarak belirlenmiştir. Mahkemece yararına geçit kurulacak taşınmazın tapuda kayıtlı niteliği tarla mahiyetinde olduğundan bir tarım aracının geçeceği genişlikte geçide ihtiyacı olduğu gözetilerek yol genişliği 3 metreyi geçmeyecek şekilde belirlenmelidir.Geçit hakkı vermek zorunda mı?
Geçit Hakkı genel itibari ile ulaşım yolları ile herhangi bir bağı olmayan bir taşınmazın, daha sağlıklı işletilmesi açısından gereklilik arz eden bir durumdur. Bu hakkın kişiler lehine değil, parseller lehine kuruluyor olmasını da bu hususta belirtmek gerekecektir.Geçit hakkı nasıl belirlenir?
Geçit hakkı nasıl belirlenir?Zorunlu geçit hakkı her ki tarafın da menfaatleri gözetilerek belirlenir.” Genel yola çıkmak için uygun bir yolu bulunmayan taşınmaz maliki, komşu taşınmaz maliklerinden kendisine uygun bir geçit verilmesini talep edebilir. Komşu taşınmaz malikleri kural olarak bunu yerine getirmek zorundadır.
Geçit hakkı bedeli neye göre belirlenir?
Geçit hakkı bedeli hesaplanırken, yalnızca geçit hakkı verilen yolun geçeceği alanın rayiç değeri değil, aynı zamanda aleyhine geçit hakkı tesis edilecek taşınmazın bu nedenle uğramış olduğu/uğrayacağı değer kaybı ve taşınmazın gelirindeki azalma da dikkate alınmalıdır.Komşu tarla yol vermiyorsa ne yapılır?
Geçit hakkı ana yola bağlantısı bulunmayan taşınmaz malikinin mahkemeye başvurarak elde edebileceği komşu parsellerden geçiş yapabilme hakkıdır. Geçit hakkı tesisi için mahkeme en ekonomik ve en kestirme olacak şekilde yola nasıl çıkış yapılabileceğini tespit etmeye çalışır.Geçit hakkını herkes kullanabilir mi?
Geçit hakkını herkes kullanabilir mi?Zorunlu geçit hakkı şeklinde tesis edilen bu irtifak hak sahibine mülkiyet hakkı kazandırmasa da mülkiyete yakın derecede taşınmaza bağlı olarak kullanılabilen bir sınırlı ayni hak kazandırmaktadır. Geçit irtifakı sınırlı ayni hak olması sebebi ile herkese karşı ileri sürülebilir.
Alt geçit, trafik akışını kesmemek için bir yolun altından geçirilen, bisikletçiler ve yayaların diğer tarafa güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlayan bir geçit türüdür.
Hangi durumlarda üst geçidi Kullanmaliyiz?
Hangi durumlarda üst geçidi Kullanmaliyiz?Üst geçitler tamamlar. Üst geçitler bazı ülkelerde dekoratif amaçlarda da kullanılabilir. Gelişmekte olan ülkeler de ise üst geçitler nehirlerin diğer yakasına geçmek, çevresel nedenlerle ulaşılamayan eğitim, sağlık vb. kuruluşlara ulaşmak için tek erişim kaynağı olabilir.
Geçit hakkı bedeli kime ödenir?
Kendisine yasa ile zorunlu geçit hakkı kurulmasını isteme yetkisi tanınmış olan yararlanan taşınmaz maliki, hukuka uygun ancak zarar veren müdahalesi karşılığında mahkemece belirlenecek olan tam bedeli ödemekle yükümlüdür.Geçit hakkı kaç para?
Geçit Hakkı Davası Masrafları Harç nispi harç olduğundan geçit hakkı bedelinin miktarına göre harç miktarı belirlenecektir. Dava dilekçesinde belirtilen bedel üzerinden binde 68,31’in dörtte biri oranında peşin harç ile 2017 yılı için 31,40 TL başvuru harcı alınır.Yolu olmayan arsaya yol nasıl alınır?
Yolu olmayan arsaya yol nasıl alınır?Araziye yol almak için; yola cephesi olan komşu parsellerden geçit hakkı alarak yola cephe sağlanabiliyor. Geçit hakkı komşu parsellerin malikleri ile anlaşarak alınabileceği gibi anlaşamama durumunda Kadastro mahkemesinin kararı ile de alınabiliyor. Bu iki durumda da geçit hakkının tapuya tescil edilmesi gerekiyor.