Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tarla domatesi nasil yetistirilir kisaca?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tarla domatesi nasıl yetiştirilir kısaca?​

Tohumların Ocak-Nisan ayları arasında ekimi yapılır. Tohumlar sıra arası 13-15 cm, sıra üzeri 1-1,5 cm olacak şekilde, 1-2 cm derinliğe ekilir ve m²’ye 2-3 gr tohum olacak şekilde hesaplanır. Domates Fideleri, 3-4 gerçek yapraklı olduğunda seyreltilirler.

Domates nasıl temizlenir?​

SİRKELİ SUDA YIKAYIN Dr. Saygı’ya göre, elma, armut, üzüm, domates gibi yüzeylerinde pürüz olmayan meyveleri 1/3 oranındaki sirke ve su karışımı ile sprey etmek temizlemeyi kolaylaştırır. Meyve veya sebzeleri sprey ederek tamamen yüzeylerini kapladıktan sonra 60 saniye dinlendirmek gerekiyor.

Domatesin büyüme aşamaları nelerdir?​

Domatesin büyüme aşamaları nelerdir?
Domatesin büyüme çemberi genç fide, vejetatif büyüme, çiçeklenme, meyve gelişimi ve hasat gibi farklı gelişme safhalarını kapsar (Şekil 5). Her dönemin farklı besin maddelerine ihtiyacı vardır.

Domates Tek yıllık mı?​

Domates Tek yıllık mı?
Kısacası, domates çok yıllık bir bitkidir, ancak çoğu durumda yetiştiriciler bu bitkiyi tek yıllık olarak yetiştirmektedirler. Çoğu ticari domates yetiştiricisi, iç alana tohum (melez) ekimi yaparak domates yetiştirmeye başlar.

Domates nerede yetişir ağaçta mı toprakta mı?​

Domates ağacı ülkemizde de sürekli olarak yetişen bir ağaçtır. Bundan dolayı domates meyvesi ihracatta önemli bir konumda bulunmamaktadır. Domates ağacı domates meyvesi mahsulünü veren bir ağaçtır. Patlıcangiller familyasına mensup olan bir ağaçtır.

Domates en çok nerede yetişir?​

Domates Nerede Yetişir? Domates ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştiriliyor. Domatesin en çok yetiştirildiği iller arasında ise Antalya, Bursa ve Manisa sayılıyor.

Domates meyvesi nasıl büyütülür?​

Domates meyvesi nasıl büyütülür?
Bahçenizde domates yetiştirmek için, ortalama bir toprakta yetişen ortalama bir domates bitkisi için ihtiyacınız olan tek şey kompost eklemektir. Kompost işlemi, evde mükemmel bitki besleme ile sonuçlanırken, aynı zamanda çevre dostu ve önemli derecede tasarruf sağlayan bir yöntemdir.

Domates kaç yıllık bir bitkidir?​

Domates kaç yıllık bir bitkidir?
Domates Tek yıllık bitkisinin meyveleri yenen bir sebzedir. Yaklaşık 1900 yıllarında Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır.Anavatanı Peru dur.

Domates fidesi her gün sulanır mı?​

Kurak bölge şartlarında domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; Mayıs ayında 3 günde bir su, Haziran ayında 2 günde bir su, Temmuz ayında 6 günde 5 su, Ağustos ayında 7 günde 4 su, Eylül ayında haftada bir olmak üzere toplam 18 kez sulanmalıdır.
 
Tarla domatesi yetiştirme süreci oldukça önemli ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Tohumların genellikle Ocak-Nisan ayları arasında ekimi yapılır. Tohumlar sıra arası 13-15 cm, sıra üzeri 1-1,5 cm olacak şekilde, 1-2 cm derinliğe ekilir. Domates fideleri 3-4 gerçek yapraklı olduğunda seyreltilmelidir.

Domatesin temizlenmesi konusunda önerilen yöntem, sirke ve su karışımı ile yapılacak bir temizlik işlemidir. Sirke ve su karışımı, meyve veya sebzelerin yüzeylerindeki kirleri çıkarmaya yardımcı olur. Sprey işlemi sonrasında 60 saniye beklemek önemlidir.

Domatesin büyüme aşamaları genç fide, vejetatif büyüme, çiçeklenme, meyve gelişimi ve hasat gibi safhalardan oluşur. Her aşamada bitkinin belirli besin maddelerine ihtiyacı vardır.

Domates aslında çok yıllık bir bitki olsa da genellikle tek yıllık olarak yetiştirilmektedir. Ticari domates yetiştiricileri genellikle her yıl tohum (melez) ekerler.

Domates ağacı değil, bir bitkidir ve genellikle toprakta yetişir. Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Antalya, Bursa ve Manisa gibi iller domates üretiminde önemli bir konumdadır.

Domates meyvesini büyütmek için bahçenizde kompost eklemek yararlı olacaktır. Kompost, bitkilere sağladığı besinlerle büyümelerine yardımcı olurken çevre dostu bir yöntemdir.

Domates bitkisi tek yıllık bir bitki olup, meyveleri yenen bir sebzedir. Adana'da yaklaşık 1900'lerde yetiştirilmeye başlanmıştır ve anavatanı Peru olarak bilinmektedir.

Domates fidelerini sulama konusunda, genellikle kurak bölge şartlarına göre ayarlanan sulama programları takip edilmelidir. Mayıs ayında 3 günde bir su, Haziran ayında 2 günde bir su, Temmuz ayında 6 günde 5 su, Ağustos ayında 7 günde 4 su, Eylül ayında da haftada bir olmak üzere sulama yapılarak bitkinin su ihtiyacı karşılanmalıdır.
 
Geri
Üst