- Konu Yazar
Tarımsal uygulamalar nelerdir?
İyi Tarım Uygulamaları (İTU) FAO tarafından, “tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler” olarak tanımlanmaktadır.Iyi tarım uygulamaları hangi ürünleri kapsar?
Iyi tarım uygulamaları hangi ürünleri kapsar?İyi Tarım Uygulamaları bitkinin toprağa ekiminden önceki süreçten işlenmiş nihai ürün sürecine kadar sertifikalandırılmış tarımsal Ürünün tam üretim sürecini kapsar. Ayrıca;Gıda Güvenliği, Hayvan Refahı, Çevre Koruma ve İşçi Sağlığı,Güvenliği ve Refahı konularını da kapsar.
Iyi tarım uygulamaları ne zaman başladı?
Yönetmelik ; İlk kez 2004 yılında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 2010 yılında 07.12.2010 tarih ve 27778 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik son halini almıştır.Iyi tarım uygulaması nasıl yapılır?
Iyi tarım uygulaması nasıl yapılır?Sulama, gübreleme, ilaçlama, pestisit kullanımı vediğer bütün uygulamalarla ilgili işlemleri kayıt altına alınız, Su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirilebilecek ve bitkinin ihtiyaç duyacağı suyu temin edebilecek sulama sistemleri kurulmalı. Sulama için asla atık su (kanalizasyon suyu) kullanılmamalıdır.
En iyi tarım nasıl yapılır?
İyi Tarım Uygulamaları (İTU); İnsan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel kalıntılar içermeyen, çevreyi kirletmeden veya doğal dengeye zarar vermeden üretilen, üretimi sırasında üretimle ilgili insanların veya diğer canlıların refahının olumsuz olarak etkilenmediği, üretimi sırasında tüketicinin …Iyi tarım uygulamasına nasıl geçilir?
Iyi tarım uygulamasına nasıl geçilir?Tarımsal üretim yapan kuruluşlar, bu anlamda üretime başlamak için, İyi Tarım Uygulamaları denetim ve belgelendirme yetkisi olan bir belgelendirme kuruluşuna başvurmak zorundadır. Bu yetkilendirmeyi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapmaktadır. Bu şekilde üretim sürecinin kayıt altına alınması sağlanmış olacaktır.
Türkiye’de tarım ürünleri nerede yetişir?
Türkiye’de Rize ve çevresi hariç diğer yerlerdeki üretimi sulama ile yapılır. En fazla Akdeniz Bölgesi kıyı kesiminde yetişir. Mersin, Adana, Antalya ve Hatay’da üretimi bir hayli fazladır. Ege kıyıları ve Doğu Karadeniz ise diğer üretim bölgeleridir.Ülkemizde yetiştirilen tahıl ürünleri nelerdir?
Ülkemizde yetiştirilen tahıl ürünleri nelerdir?Türkiyede yetişen Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır ve pirinç gibi ürünler tahıllar gurubuna girmektedir.