AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tarimsal mekanizasyonun faydalari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tarımsal mekanizasyonun faydaları nelerdir?​

Tarımsal mekanizasyon; diğer tarımsal üretim faaliyetlerinin etkinliğini artırmak, ekonomikliğini sağlamak ve çalışma koşullarını iyileştirmek açısından oldukça önemli ve tamamlayıcı bir teknolojidir. 1. Doğrudan veya dolaylı etkilerle tarımsal gelirlerde artış sağlamak.

Tarımsal mekanizasyonun nedir?​

Tarımsal Mekanizasyon, işletmelerin gerekli enerji ve kuvvet kaynağı ile donatılması olup, motorizasyon ve elektrifikasyonu içerir. Tarımsal mekanizasyon, toprak işleme de kas gücü ile başlamış bunu hayvanların gücünden yararlanma izlemiş ardından basit aletlerden yararlanma ve onu makine kullanımı izlemiştir.
Çeki gücü nedir?​
Çeki Gücü: Makinenin çekilmesi için gerekli top- lam çeki kuvveti ve tarla çalışma hızı değişkenlerine göre çeki gücü tanımlanır (Ülger ve ark., 1996). Tarla Çalışma Hızı: Bir makinenin tarla çalışma hızı, makinenin tarlada efektif çalışma periyodundaki ortalama hareket hızıdır (Sungur, 1974; Işık, 1988).

Tarımsal Mekanizasyon amaçları nelerdir?​

Tarımsal Mekanizasyon amaçları nelerdir?
Tarımsal Mekanizasyon, tarım alanlarını geliştirmek, her türlü tarımsal üretim yapmak ve tarımsal ürünlerin değerlendirilmesi işlemlerini yerine getirmek amacı ile kullanılan her türlü enerji kaynağı, mekanik araç ve gerecin tasarımı, yapımı geliştirilmesi, dağıtımı, pazarlaması, yayımı, eğitimi, işletilmesi ve …

Çeki gücü nasıl hesaplanır?​

Çeki gücü nasıl hesaplanır?
1 Kw : 1,36 Bg dir. Eğer soruda Bg olarak soruluyorsa ; Pç: F x V / 75 x n ile bulunur. n: çeki kancası gücü/traktör gücü dür. (Sorularda verilmez ise 0,6 olarak alınacaktır.) Pç: 1142 kp x 2 m/s / 75 x 0,6 : 50,70 Bg olarak bulunur.

Ortalama traktör gücü nasıl bulunur?​

Traktör başına düşen alet-ekipman sayısı (ekipman/traktör): Toplam alet-ekipman sayısının toplam traktör sayısına bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Hesaplamalarda ortalama traktör gücü 40.6 kW alınmıştır (Sabancı ve Akıncı, 1994; Işık, ark., 2003).
 
Tarımsal mekanizasyonun faydaları oldukça çeşitlidir. Bunlardan bazıları şunlardır:

1. Doğrudan veya dolaylı etkilerle tarımsal gelirlerde artış sağlamak: Tarımsal mekanizasyon, etkin ve verimli bir şekilde tarım faaliyetlerinin yürütülmesini sağlayarak ürün verimliliğini artırır ve dolayısıyla tarımsal gelirlerde artışı destekler.

2. İş verimliliğini artırmak: Mekanizasyon sayesinde tarım işlerindeki verimlilik artar, işler daha hızlı ve etkili bir şekilde yapılabilir. Bu da hem işçilik maliyetlerini azaltır hem de daha fazla iş yapılmasını sağlar.

3. Çalışma koşullarını iyileştirmek: Mekanizasyon, tarım işçilerinin fiziksel olarak zorlayıcı işleri yapma ihtiyacını azaltır ve böylece çalışma koşullarını iyileştirir.

4. Daha sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklemek: Tarımsal mekanizasyon, daha az doğal kaynak tüketimine ve çevresel etkiye sahip modern tarım uygulamalarını destekler. Bu da tarımsal kaynakların daha sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini sağlar.

Tarımsal mekanizasyonun amaçları arasında ise, tarım alanlarını geliştirmek, tüm tarımsal üretim faaliyetlerini yerine getirmek, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve değerlendirilmesini sağlamak yer alır. Bu amaçlar doğrultusunda enerji kaynakları, mekanik araçlar ve gereçlerin tasarımı, yapımı, geliştirilmesi, dağıtımı, pazarlaması ve eğitimi gibi süreçlerde tarımsal mekanizasyon önemli bir rol oynamaktadır.

Çeki gücü ise, bir makinenin çekilmesi için gerekli olan toplam çeki kuvveti ve çalışma hızını kapsar. Çeki gücü, makinenin tarladaki efektif çalışma hızına göre değişebilir. Çeki gücü genellikle belirli formüller aracılığıyla hesaplanır ve bu hesaplama işlemi makinenin çekme kapasitesini belirlemek açısından önemlidir.

Ortalama traktör gücü ise, genellikle kW cinsinden ifade edilir ve tarım işlerinde kullanılan traktörlerin ortalama gücünü belirtir. Bu değer, tarım ekipmanlarının verimli bir şekilde çalışmasını sağlayacak uygun traktör seçiminde önemli bir rol oynar. Traktör başına düşen alet-ekipman sayısı hesaplanırken de ortalama traktör gücü değeri dikkate alınabilir.

Konuyla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst