Tarimda tuzluluk nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
124.323
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tarımda tuzluluk nedir?​

Tuzluluk ; özellikle kurak ve yarı kurak iklim bölgelerinde yıkanarak yeraltı suyuna karışan çözünebilir tuzların yüksek taban suyuyla birlikte kapillarite yoluyla toprak yüzeyine çıkması ve buharlaşma sonucu suyun uçmasıyla toprak yüzeyinde birikmesi olayıdır (4,6).

Toprakta tuzlanma neden olur?​

Tuzlanma esas olarak tarım kaynaklı bir toprak bozulması olayıdır. ³ Yanlıș sulama teknikleri nedeniyle așırı sulamaya maruz kalmıș topraklarda anakaya içindeki tuzlar kapi- learite ile yüzeye doğru yükselir ve suyun buharlașması sonucunda eriyik halde bulunan tuzlar toprağın yüzeyine tașınır.
Bitkilere tuz iyi gelir mi?
Tuzların bitkilere zararları Tuz (yemeklik tuz, sanayi tuzu, yol tuzu, şeker gübresi, üre, nitrat gübresi ve diğer tuzlar) tuzlu toprak uyumlusu olmayan bitkilere zarar verir. Toprakla veya gübre ile veya su ile bitkilerin bünyesine geçen tuz kış soğuklarına direnci kırar.
Tuzlu toprakta yetişen bitkilere ne denir?
Her yerde parklarda bahçelerde en fazla kullanılan süs bitkilerinden Yucca türleri. Doğu Karadeniz bölgesinde çay bitkisine nitratlı gübrelerden verilir. Dolayısıyla çay tuzlu toprak uyumlusudur. Mısır ve lahanalar da tuzlu toprak uyumlusudur.

Hangi toprakta tuzlanma meydana gelir?​

Tuzlanma, toprakta bitkilerin üreyemeyeceği kadar çok tuzun birikmesine denir. Sodyum, potasyum ve bunların klorürlü ya da sülfatlı bileşikleri toprakta bulunan tuzlardandır. Bunların belli bir düzeyin üzerinde olması durumunda bitki kökleri ozmotik basınç yüksek olduğu için çevresinden su alamaz.

Toprakta tuzlanma nedir?​

Toprak tuzlanması, suda çözülebilen tuzların toprak tabakaları içinde belirli seviyelerin üstünde birikerek toprak üretkenliğini, çevresel sağlığını ve ekonomik refahı olumsuz șekil- de etkilemesidir. Tuzlanma esas olarak tarım kaynaklı bir toprak bozulması olayıdır.
Tuzlu topraklar nerede görülür?
Ege bölgesi, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde bulunur. Tuzlu topraklar: Adından da anlaşıldığı gibi bol miktarda tuz içeren topraklardır. Tuz Gölü ve yakın çevresinde bu Toprak türüne rastlanır. Bunun dışında Ereğli Küçük Menderes ve Burdur Gölü’nde de görülmektedir.
Toprakta tuz miktarı nasıl hesaplanır?
Ortalama bir değer olarak meq/l cinsinden verilen tuz konsantrasyonunun 10 yada 12 ile bölünmesi sonucu dS/m olarak tuz konsantrasyonu hesaplanmış olur. Toprak tuzluluğunun belirlenmesi amacı ile çok sayıda ekstrakt üzerinde EC ölçümleri yapılır.

Hangi topraklar tuzlu kabul edilir?​

Sınıflandırma toplam çözünebilir tuz içeriğine, toprak pH’sına ve değişebilir sodyum yüzdesine bağlıdır. Tüm topraklar bir miktar suda çözünür tuz içerir. Ancak söz konusu tuzlar bitki gelişimine zarar verecek ölçüde ise, bu tür topraklar tuzlu topraklar olarak adlandırılır.

Toprakta tuz analizi nasıl yapılır?​

Killi topraklar daha geçirgen olan kumlu topraklara göre tuzluluk sorununa daha yatkındır çünkü killi toprak geçirgen değildir ve tuz bileşiklerinin yıkanması çok daha zor olur. Toprkaktaki tuzluluk analizi için kabuk bölgesi yani 0-10 cm ve 30-60-90 cm derinliklerinden numune alıp test yaptırabilirsiniz.
Toprak analizi nasıl yapılır?
Çukurun bir kenarı düzleştirilir bir bel ile 3-4 cm kalınlığında toprak kesiti alınır. Alınan örneğin sağı, solu ve ucu tıraşlanır. İşaretlenen her yerden aynı şekilde numuneler toplanır ve aynı derinlikten alınan numuneler bir araya getirilir. İçerisindeki taş, bitki ve toprağı temsil etmeyen (cam, plastik vb.)
 
Geri
Üst