SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
- Konu Yazar
- #1
Tarımda kullanılan hormonlar
Bitkilerde artış ve gelişme olaylarını yönlendiren yani büyümeyi aranjör organik maddelere hormon denir Hormonlar bitkilerde fazla öbür amaçlarda kullanılmaktadır Tohumların erken çimlenmesi, fidelerin, çeliklerin erken ve daha enerjik köklenmesinin sağlanması, sebzelerde çiçeklenme, meyve tutumu ya da seyreltilmesi, meyve iriliği sağlanması, meyve olgunlaşması, erkencilik sağlaması gibi durumlar için yaygın bir şekilde hormon kullanılmaktadır
Hormon uygulamalarının kontrollü ve bilinçli yapılmaması insan ve hayvan sağlığına hasar vereceği gibi bitkilerin genetiğini de bozarak zamanla meyvenin daha düşük kalite ve daha eksik imal yapar duruma gelmesine de yol açabilecektir Aşırı hormon verilerek üretilmiş meyve, sebzeleri tüketen insan ve hayvanların dağıtılmış hastalıklara yakalanma riskleri yüksektir Özellikle gebe bayanlarda tehlike daha da yüksektir Çoğunlukla tüketilen hormonlu gıdalar, vücuttaki hormon dengesinin ve bağışıklık sisteminin bozulmasına, şişmeye, yağlanmaya ve hücreleri zayıflatarak kanser yatkınlığını artırmaya neden olur Fazla hormon kullanımının canlı metabolizmasını olumuz yönde etkilediği kesindir *
Bitkilerde artış ve gelişme olaylarını yönlendiren yani büyümeyi aranjör organik maddelere hormon denir Hormonlar bitkilerde fazla öbür amaçlarda kullanılmaktadır Tohumların erken çimlenmesi, fidelerin, çeliklerin erken ve daha enerjik köklenmesinin sağlanması, sebzelerde çiçeklenme, meyve tutumu ya da seyreltilmesi, meyve iriliği sağlanması, meyve olgunlaşması, erkencilik sağlaması gibi durumlar için yaygın bir şekilde hormon kullanılmaktadır
Hormon uygulamalarının kontrollü ve bilinçli yapılmaması insan ve hayvan sağlığına hasar vereceği gibi bitkilerin genetiğini de bozarak zamanla meyvenin daha düşük kalite ve daha eksik imal yapar duruma gelmesine de yol açabilecektir Aşırı hormon verilerek üretilmiş meyve, sebzeleri tüketen insan ve hayvanların dağıtılmış hastalıklara yakalanma riskleri yüksektir Özellikle gebe bayanlarda tehlike daha da yüksektir Çoğunlukla tüketilen hormonlu gıdalar, vücuttaki hormon dengesinin ve bağışıklık sisteminin bozulmasına, şişmeye, yağlanmaya ve hücreleri zayıflatarak kanser yatkınlığını artırmaya neden olur Fazla hormon kullanımının canlı metabolizmasını olumuz yönde etkilediği kesindir *