AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tarim sektorunde azalan getiri yasasi gecerli midir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Tarım sektöründe azalan getiri yasası geçerli midir?​

Azalan verim kanunu bütün sektörlerde geçerlidir, sadece tarımda görülmez. “Kanun” sözcüğü bunun için konmuştur. Azalan verim kanunu, tarım sektöründe diğer sektörlere kıyasla üretimin daha önceki safhalarında etkisini göstermeye başlar.

Azalan verimler kanunun ortaya çıkışında söz konusu olan temel dayanak nedir?​

Temel Çıkarımlar Azalan verimler kanunu, ek bir üretim faktörü eklemenin çıktıda daha küçük artışlara neden olduğunu belirtir. Bir miktar optimal kapasite kullanımından sonra, daha büyük miktarlarda bir üretim faktörünün eklenmesi kaçınılmaz olarak birim başına düşen artan getiri sağlayacaktır.

Azalan marjinal verimler yasası aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?​

Azalan marjinal verimler yasası aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?
Yeni aldığımız her işçi bir öncekine nazaran kârımızı (verimimizi) daha az artırıyordu. Yani 22. işçi kendi başına toplam kârı 900 lira artırmışken ondan önceki işçi ise 1000 lira artırmıştı. İşte bu kanuna bu yüzden “Azalan marjinal verimler kanunu” da deriz.

Azalan verimler hangi noktada başlar?​

Mutlak azalan verimler bölgesi, Marjinal ürünün “0” ya da toplam ürünün maksimum olduğu noktadan başlar, Toplam ürün mutlak azalır, ortalama ve marjinal ürün de azalmaktadır, • Marjinal ürün negatif değer alır, ortalama ürün azalsa da negatif değer almaz.

Toprakta azalan verimler kanunu kimin?​

Smith’in çağdaşlarından Fransız iktisatçı Turgot (1727-1781) “Azalan Verimler Yasası”nı ilk kez uygulamıştır (Law of Diminishing Returs).

Mutlak azalan verimler durumunda aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?​

Mutlak azalan verimler durumunda aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?
AP MP Nedir?​
Marjinal ürün (MP), ortalama ürün (AP) den büyük ise AP artıyor demektir. MP < AP ise AP azalmaktadır (Şekil 3). Ürün eğrileri azalan veya artan marjinal getiriye bağlı olarak şekil- lenmektedir. Artan marjinal getiri, ilave işçinin marjinal ürünü, daha önceki işçinin marjinal ürününden aşarsa gerçekleşmektedir.

Azalan verim kanunu genel olarak tüm sektörlerde geçerlidir ve tarım sektörü için özellikle önemlidir. Bu kanun, bir ek üretim faktörünün eklenmesinin çıktıda daha küçük artışlara yol açacağını ifade eder. Tarım sektöründe azalan verimler yasası, diğer sektörlere göre üretimin daha önceki safhalarında etkisini göstermeye başlar.

Azalan verimler yasasının temel dayanağı, eklenen her bir birim ek üretim faktörünün çıktıda sağladığı artışın giderek azalmasıdır. Bir optimal kapasiteye ulaşıldığında, ek üretim faktörlerinin birim başına elde edilen artışın azalacağı öngörülür.

Azalan marjinal verimler yasası ise bir işletmenin veya sektörün belli bir noktadan sonra alınan ek birimlerin marjinal gelirlerinin azalması durumunu ifade eder. Bu durum, ek işçi, sermaye veya diğer üretim faktörleri eklediğimizde getirinin azalmaya başlamasına yol açar.

Mutlak azalan verimler durumunda ise toplam ürün miktarı arttıkça marjinal ürün azalır. Ortalama ürün miktarı da azalmaya başlar. Bu durumda, ek üretim faktörleri eklenmesine rağmen toplam ürün miktarındaki artış gittikçe azalır.

Bu konuları detaylı olarak açıklamak için ekonomi ve tarım ekonomisi kavramlarına daha derinlemesine bakabiliriz. Herhangi bir ek sorunuz varsa memnuniyetle cevaplarım.

Geri