AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tarihteki ilk salgin hastalik nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tarihteki ilk salgın hastalık nedir?​

İLK VEBA SALGINI: Vebanın tarihte kaydedilen ilk pandemisi 541 yılında Mısır’da başlamıştır. Birçok ekonomik, sosyal, dini etkisi olan bu salgın, Bizans İmparatorluğu’nun zayıflamasına neden olduğu için imparatora ithafen “Justinian Vebası (541-542) ola- rak isimlendirilmiştir.

Veba nasıl ortaya çıktı?​

Vebaya neden olan Yersinia Pestis adlı bakteri türü, vahşi kemirgenlere bulaşma eğiliminde olan bir mikroorganizmadır. Fareler, sincaplar, tavşan ve tarla faresi gibi çeşitli vahşi hayvanlarda parazit olarak bulunan pire, hastalıklı hayvanın kanıyla beslendiğinde bakterinin yayılmasına zemin hazırlayabilir.
Tifüs ilk ne zaman ortaya çıktı?
Yerli halklar arasında büyük salgınlar ortaya çıktı ve yaklaşık 60 milyon insan hayatını kaybetti. Dünyanın farklı yerlerinde ortaya çıkan virüs kaynaklı salgınlar, veba salgınlarıyla birlikte 17. ve 18. yüzyılda da devam etti. 19. yüzyılda ise tifo, kolera ve tifüs salgınları da ortaya çıkmaya başladı.

Ebola virüsü kaç kişi öldü?​

Bir tür kanamalı ateşe yol açan ebola virüsü, ilk kez 1976’da Sudan ve Kongo’da eş zamanlı iki salgınla ortaya çıktı. Gine, Liberya ve Sierra Leone’de 2014-2017 yıllarında görülen salgında 30 bin kişiye virüs bulaştı, 11 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Veba hastalığı ne zaman bitti?​

Büyük veba salgını, tarihte yaşanılmış birçok savaştan daha fazla can kaybına sebep olmuş bir felakettir. Etkisi o kadar büyüktü ki birkaç yılda 100 milyona yakın kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Veba salgını 1347-1351 yılları arasında Avrupa’da meydana gelmiştir.
Veba hastalığı hangi hayvandan bulaşır?
Veba bakterisi, yani yersinia pestis, önceden enfekte olmuş hayvanların üzerinde bulunan pirelerin insana geçmesi, ve insanları ısırması yolu ile insanlara bulaşır. Bu taşıyıcı hayvanlar arasında yaygın olarak fareler, köpekler, sincaplar, sıçanlar, ve tavşanlar bulunur.
1770 ve 1772 tarihleri arasında Rusya’da etkisini gösteren bu veba salgını 50.000’den fazla insanı öldürmüştür. Tarih boyunca etkisini gösteren vebanın etkileri sadece yukarıda belirtilenlerle kalmamış, daha onlarca salgın yaşanmıştır.
Tifüs ‘Rickettsia’ bakterilerinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Neden olan etken bakteriler hücre içinde yaşama özelliği gösterirler ve hücre dışında uzun süre canlı olarak kalamazlar.
 
Geri
Üst