Tarihte Türklerin kullandıkları takvimler

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Tarihte Türklerin kullandıkları takvimler nelerdir?

Türkler tarih boyunca farklı farklı takvimler kullanmışlardır. Türklerin kullandığı en eski takvim On iki hayvanlı Türk takvimidir. Bu takvim Güneş yılı esasına göre düzenlenmiştir. Bir yıl 365 gündür. İslamiyet'ten önceki Türk devletleri tarafından kullanılan bu takvim tarımsal faaliyetlerin düzene konmasında yardımcı olmuştur. Bu takvime göre her yıl bir hayvan ismini alır ve takvim 12 yılda bir tekrar eder.

Celali Takvimi: Bu takvim Büyük Selçuklular zamanında Melikşah tarafından hazırlatılmıştır. Ömer Hayyam tarafından düzenlenen bu takvim güneş yılını esas alır. Bu takvim yalnızca o dönemde kullanılmıştır. Ekonomik faaliyetleri düzenlemek için kullanılmıştır.

Hicri Takvim: Ay yılını esas alan bu takvimin başlangıcı Hz. Muhammed'in Mekkeden Medine'ye hicret ettiği 622 yılıdır. İslamiyeti kabul eden Türk devletleri tarafından kullanılan bu takvimde bir yıl 354 gündür.

Rumi Takvim: Güneş yılını esas alan bu takvim Osmanlı devletinde resmi ve mali işlerde kullanılmıştır. 19. yüzyılda yürürlüğe girmiştir.

Miladi Takvim: Bu takvim 1926 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Temeli Mısırlılara dayanan bu takvim güneş yılını esas alır. Miladi Takvim Hz. İsa'nın doğuşunu kronolojinin başlangıcı olarak kabul eder. Bu takvim Mısır tarafından bulunmuş, Romalılar tarafından geliştirilmiştir. Takvime son şekli Papa XIII. Gregor tarafından verilmiştir. Türkler bu takvimi Batıyla entegre olmak ve Hicri-Rumi takvim ikileminden kurtulmak için kullanmaya başlamışlardır.
 
Geri
Üst