AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tarihte istila ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tarihte istila ne demek?​

TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı, “yayılma, kaplama, sarma, bürüme” olan istila sözcüğü; askeri litaratürde “bir ülkeyi silah gücüyle ele geçirme” anlamına gelmektedir. İstila sözcüğü, Türkçeye Arapçadan geçmiştir.

Istila hareketi nedir?​

Istila hareketi ne demek? Sözlükte “bir şeyi ele geçirmek, hâkimiyeti altına almak” mânasına gelen istîlâ, fıkıhta bu anlam çerçevesinde “bir malın haklı veya haksız şekilde ele geçirilmesi, kuvvet yoluyla devlet yönetimine el konulması” gibi anlamlarda kullanılır.

Kuranda istila ne demek?​

Kuranda istila ne demek?
Sözlükte aşağı olmak alçalmak manasındadır. Tecvidde ise, harfin telaffuzu esnasında dilin aşağıya meyletme haline denir. Bu harfler isti’lâ sıfatına sahip 7 harfin dışındaki harflerdir.

Mübah malların ele geçirilerek mülkiyet altına alınması hangi kavramla ifade edilir?​

Sözlükte “erişme, maddî ve mânevî bir şey elde etme; el koyma, başkaları tarafından el konulmasını önlemek üzere koruma altına alma” mânalarına gelen ihrâz kelimesi fıkıhta, başkasının mülkiyetinde bulunmayan sahipsiz (mubah) bir mal üzerinde mâlik olma iradesiyle fiilî hâkimiyet (zilyedlik) kurmayı ifade eder.

Istila ettin ne demek?​

Genelde bir ülkenin topraklarını silah zoruyla ele geçirmek istila etmek anlamına gelmektedir. Aynı zamanda günlük yaşamdaki herhangi bir durum için yayılmak ya da sarmak ve kaplamak gibi anlamlara üzerinden de değerlendirilir.

Istiale nedir?​

Istiale nedir?
[l ince] (ﺍﺷﺘﻌﺎﻝ) i. (Ar. şa’l “ateş tutuşmak, alevlenmek”ten işti’āl) Tutuşma, alev alma, parlama: Hiç hatırıma gelmemiş olan bu iştial beni şaşırttı (Muallim Nâci).
Izlak ne demek?​
İzlâk: Dilin keskinliği, süratli olmak, kolay olmak, bir şeyin ucu gibi anlamlara gelir. Tecvid ilminde izlâk telaffuzu esnasında harfin çabuk ve kolay seslendirilir olması demektir.
Lukata ne anlama gelir?​
( ﻟﻘﺎﻃﻪ– ﻟﻘﻄﻪ) i. (Ar. luḳaṭa – luḳāṭa) fıkıh. Bulunup alınan ve sâhibi belli olmayan şey, buluntu [Bulanın, sâhibi çıkıncaya kadar malı emânet kabul edip saklanması ve sâhibi çıkınca teslim etmesi şarttır]: Ve eğer sâhibi mâlûm değilse lukatadır ki mültekit olan, yâni bulup alan kimse yedinde emânettir (Cevdet Paşa).

Mubah ne anlama geliyor?​

Mubah ne anlama geliyor?
Mübah (Arapça: مباح), İslami terim. Efâl-i mükellefin’dendir. Yapılmasında veya terkinde dinî yönden hiçbir mahzûru bulunmayan, yani, mükellefin yapıp yapmamakta tamamen serbest olduğu işlerdir.
 
Tarihte "istila" terimi, dilimizde yayılma, kaplama, sarma, bürüme anlamlarına gelirken askeri literatürde ise bir ülkenin silah gücüyle ele geçirilmesini ifade eder. Bu kelime, Arapçadan Türkçeye geçmiştir. İstila hareketi ise bir şeyi ele geçirmek, hâkimiyeti altına almak anlamına gelir. Fıkıhta ise istîlâ, bir malın haklı veya haksız şekilde ele geçirilmesi, devlet yönetimine kuvvet yoluyla el konulması gibi durumları ifade eder.

Kur'an'da ise "istila" kelimesi aşağı olmak, alçalmak anlamına gelirken tecvidde ise harflerin telaffuzu sırasında dilin aşağıya meyletme halini temsil eder. Bu durum, isti’lâ sıfatına sahip olmayan 7 harf dışındaki harflerde görülür.

Mübah malların ele geçirilerek mülkiyet altına alınması ise fıkıhta "ihrâz" kavramıyla ifade edilir. İhrâz, sahipsiz (mubah) bir mal üzerinde mâlik olma iradesiyle fiilî hâkimiyet kurmayı ifade eder.

Genelde "istila ettin" ifadesi, bir ülkenin topraklarını silah zoruyla ele geçirmek anlamına gelirken günlük yaşamda da yayılmak, sarmak, kaplamak gibi anlamlarla kullanılabilir.

"Istiale" terimi ise Arapça kökenli olup, tutuşma, alev alma, parlama gibi anlamlara gelirken kelimenin kökü olan "şa’l" kelimesi ise ateş tutuşmak, alevlenmek anlamına gelir.

"Izlâk" terimi dilin keskinliği, süratli ve kolay olmasını ifade ederken, tecvid ilminde harfin çabuk ve kolay seslendirilir olmasını temsil eder.

"Lukata" ise fıkıhta bulunup alınan ve sahibi belli olmayan şeyleri ifade eder. Bulanın, sahibi çıkana kadar malı emânet kabul edip saklaması ve sahibi çıktığında teslim etmesi gerektiği prensibini içerir.

"Mubah" terimi İslami bir terim olup, mükellefin yapmasında veya yapmamasında dinî yönden herhangi bir mahzur bulunmayan, yani tamamen serbest olan işleri ifade eder. Mükellefin yapmaya ya da yapmamaya tamamen özgür olduğu işler olarak tanımlanır.
 
Geri
Üst