AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tarihte cay icen ilk Turk kimdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Tarihte çay içen ilk Türk kimdir?​

Rivayet odur ki çay içen ilk Türk Hoca AhmedYesevi imiş. Türklerin dinî ve tasavvufîhayatında büyük etkileri olan ve “pîr-iTürkistan” diye anılan Ahmed Yesevi’ye misafir olduğubir evde çay ikram edilmiş. İlk kez karşılaştığıbu sıcak içeceğin kendisine iyi geldiğini ve şifaniyetine içilmesi gerektiğini söylemiştir.
Türkiye’de çay üretimi nasıl başladı?
İlk yaş çay yaprağı hasadı ve kuru çay üretimi 1938 yılında gerçekleştirilmiştir. İlk çay fabrikası, 1947 yılında, 60 ton/gün kapasiteli, Rize Fener Mahallesi›nde, Merkez Çay Fabrikası adı altında işletmeye açılmıştır.

Türkiye’de çay tarımının başlamasını ve gelişmesini sağlayan ziraat mühendisi kimdir?​

Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
Çay ilk kez nerede ortaya çıkmıştır?
2737 yılına, Çin İmparatorluğu’na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin’in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.

Rize’de çay üretimi ne zaman başladı?​

Bu yasal gelişmenin ardından çay tarım alanları giderek genişlemiş ve üretim miktarı hızla yükselmiştir. İlk çay fabrikası, 1947 yılında, 60 ton/gün kapasiteli, Rize Fener Mahallesinde, Merkez Çay Fabrikası adı altında işletmeye açılmıştır.
Türkiye çay üretiminde kaçıncı sırada?
Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan, dünyadaki toplam çayın %60’ından fazlasını birlikte üretiyor. Yılda 458.850 ton üretim ile Kenya, üçüncü büyük çay üreticisidir. 261.000 ton üretimiyle Türkiye 6 olarak sıralanmıştır.

Çay ülkemize nasıl geldi?​

Yazılı kaynaklara göre Türkiye’ye çay ilk olarak Sultan 2. Abdülhamid döneminde 1894’te Japonya’dan geldi. Bursa’da deneme dikimi yapıldı. Sarayda tüketilen çay yaygın olarak halk tarafından bilinmiyordu.

Geri