AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tarihte Bursa olayi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.498
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tarihte Bursa olayı nedir?​

Bursa Nutku, Bursa’da Türkçe ezan okunmasına karşı bir protesto gerçekleşmesi üzerine şehre giden Mustafa Kemal Atatürk’ün, kendisi ve heyeti için 6 Şubat 1933 akşamı verilen yemek sırasında yaptığı iddia edilen konuşmadır.

Bursa neden önemli?​

Bursa neden önemli?
Ekonomik açıdan Türkiye’nin en gelişmiş kentlerinden biri olan Bursa doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Bursa’da en çok Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş dönemine ait tarihî eserlerin bulunmasının sebebi ise, Bursa’nın Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olmasıdır.

Bursa Neden fethedildi?​

Bu dönemde zaman zaman Müslüman Arap ordularının hücumlarına maruz kalmış, Selçukluların Anadolu’ya gelmesiyle Türklerin de ilgisini çekmeye başlamıştı. Anadolu fâtihi Süleyman Şah 1075’te (veya 1080) İznik’i alarak Türkiye Selçuklu Devleti’nin merkezi yaptıktan kısa bir süre sonra Bursa’yı da fethetti.

Ilk Türkçe ezan kim okuttu?​

Ilk Türkçe ezan kim okuttu?
Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii’nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi’nde de, Ayasofya Camii’nde Türkçe Kuran, tekbir ve kamet okundu. 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi.

Ezan Türkçe okundu mu?​

3 Şubat 1932 tarihinde Kadir gecesinde Türkçe Kur’an-ı Kerim, Tekbir ve Kamet Ayasofya Camiinden Türkçe olarak duyuldu. 86 yıl önce bugün, tarih 18 Temmuz ‘u gösterdiğinde ise Diyanet İşleri Başkanlığı bir genelge yayınladı. Atatürk’e atfen yayınlanan bu genelgeyle, Türkiye’deki tüm camilerde ezan Türkçe okundu.

Bursa Osmanlı için neden önemli?​

Bursa Osmanlı için neden önemli?
İpek üretim ve ticaret merkezi olan Bursa Osmanlı Devleti’nin başkenti yapıldı.Böylece Bizans imparatorluğunun Marmara’nın güneyindeki etkinliği kırılmış oldu.

Bursa şehrinin genel özellikleri nelerdir?​

Bursa İli Genel Bilgiler
- Yüzölçümü : 10.886,38 km² (göl dahil), 10.421,87 km² (göl hariç)
- Nüfus: 3.056.120 (2019)
- İl Trafik No :16.
- “DÖRT MEVSİM BURSA”
- Köklü geçmişi ile tarih ve kültür kenti; Büyük Cihan Devleti Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa…

Bursa neyi meşhur hediyelik?​

Bursa neyi meşhur hediyelik?
Bursa’dan Sevdiklerinize Alabileceğiniz Hediyelik Eşyalar
- Bursa’ya Özel İpek Kumaş Çeşitleri:Bursa Kapalı Çarşı
- Geçmişe Doğru Bir Yolculuk:Eski Aynalı Çarşı
- Ünlü Markalar ile Buluşma Noktası:Zafer Plaza Alışveriş ve Yaşam Merkezi.
- Nadir Ürünlerden Biri:Anjelik Reçeli.
- Mevsimindeyseniz Şanslısınız:Bursa Şeftalisi.

Bursa’nın neyi meşhur tatlı?​

Gelin bu geniş yelpazeden Bursa’nın en güzel tatlılarından beş tanesine birlikte değinelim.
- 1.Süt Helvası/Sütkeri.
- 2.Kemalpaşa Tatlısı/Peynir Tatlısı
- 3.Cennet Künkü
- 4.Hurma Tatlısı
- 5.Dilber Dudağı

Bursa fethinin önemi nedir?​

Bursa fethinin önemi nedir?
Çünkü Osmanlı Devleti, beylikten devlet hayatına geçti. Ecdadımız, fethettiği bu kenti ilk başkent yapmakla kalmadı aynı zamanda medeniyetin de başkenti yaptı. Bursa Osmanlı’nın oluşturduğu medeniyetle dünyaya her daim örnek oldu. Hanlar, hamamlar, camiler ilk burada yapıldı, ilk ticari sözleşmeler Bursa´da yapıldı.

Bursa’nın fethi nedir kısaca?​

4 bin yıllık geçmişi ile tarihi bir başkenttir. Osmanlı, Bursa’yı 23 yıl boyunca fethetmeyi hedefledi. Osman Gazi’nin ardından Orhan Gazi’nin 11 yıllık kuşatması 6 Nisan 1326’da fetihle son bulmuştur” dedi.

Ezanın Türkçe okunması kararını kim verdi?​

Ezanın Türkçe okunması kararını kim verdi?
 
Ezanın Türkçe okunmasına yönelik karar, 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verildi. Bu karar, Türkiye genelindeki tüm camilerde ezanın Türkçe olarak okunmasını içermekteydi. Bu karar, Atatürk'ün de desteklediği dönemde alınmış ve Türkiye'nin laik ve çağdaş bir yapıya kavuşmasında önemli adımlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu kararla birlikte, ezanın Türkçe olarak okunmasıyla toplumun daha iyi anlaması ve dinin anlatılması hedeflenmiştir. Bu kararın Türkiye'deki din ve modernleşme ilişkisi açısından da önemli bir adım olduğu kabul edilmektedir.
 
Geri
Üst