Tarih yazimina gecmiste olmus olaylarin gercek nedenlerini kesfetme gorevini ilk kez veren dusunur kimdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tarih yazımına geçmişte olmuş olayların gerçek nedenlerini keşfetme görevini ilk kez veren düşünür kimdir?​

Bilinen en eski eleştirel tarih eseri “tarihin babası” olarak bilinen Heredot (MÖ 484–425) tarafından derlenen Herodot Tarihi’dir.

Neden tarih yazılır?​

Geçmiş olaylardan ders almak, gelecekteki yolu doğru çizebilmek, okuyucuya ahlaki ve millî duygular aşılayabilmek maksadıyla yazılan bu tarz eserler, öğretici bir mahiyet arz ettiklerinden “öğretici” veya “pragmatik” denilen tarihçilik akımı içinde yer alırlar.
Tarih bize toplumsal bir bilinç kazandırır. Geçmişte toplumunuzun yaşadığı bir sorunun günümüzde hala devam ettiğini mi düşünüyorsunuz? Bu sorunu çözmek için diğer insanların da sizin gibi düşünmeleri, sizle aynı amaç doğrultusunda hareket etmeleri gerekir.
Tarihi bilmek bize ne kazandırır?
Tarih öğrenmenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Ünlü düşünürlere göre tarih nedir?
Zeki Velidi Togan’a göre ise tarih, “ insanlığın eylem ve fikirlerinin gelişimini takip eden, fertler ve topluluklar tarafından gerçekleşen eylemler ve ortaya atılan fikirleri ve bunların sonucunda gerçekleşen olayları inceleyen” bilim dalıdır.

Tarihin anımsama üzerine dayandığını belirten düşünür kimdir?​

Daha Rönesans’ta Machiavelli (1469-1527) tarafından tarih yazımına geçmişte ol- muş olayların gerçek nedenlerini keşfetme görevi verilmiş, Francis Bacon da insa- nın sahip olduğu üç yeti olan akıl, hayalgücü ve anımsama içinde tarihin anımsama üzerine dayandığını belirtmiştir (Özlem 2012: 52-54).

Tarih neden bir bilim dalıdır?​

Tarih, fizik bilimler anlamında değil, manevi bilimler anlamında bir bilimdir. Dolayısıyla yöntemi farklı olmalıdır. Herşeyden önce insan unsuru doğrudan devrededir ve inceleme konusu insanın yapıp ettikleridir. Bu bakımdan tarihin objektifliği de kendine özgü bir objektifliktir, diğer bilimlerle karıştırılmamalıdır.
Tarih, bireyler ve toplum için gerekli olduğu ve güzellikler barındırdığı için öğrenilmelidir. Çesitli tarihsel yetenekleri ve tarihsel gerçekliği anlamanın birçok yolu olduğu gibi, disiplinin gerçek islevinin ne olduğunu tartısmanın değisik yolları vardır.
Tarihi bilgiler kesin mi?
Her bir bilim alanının kendine özgü bir yapısı olduğu düşünülürse, bir bilim olarak tarihin bütünüyle kesin bilgiler ortaya koyamayacağı görülebilir. Ama tarihin kesinliği az olan bilimlerden biri olması onun değerini hiçbir biçimde azaltmaz.
Tarih nedir neden öğrenmeliyiz?
Tarih, öğrencilere temel okuma yazma ve analitik düşünme becerilerinin geliştirilmesine fırsat sağlıyor. Tarih öğrencilere başkalarını anlama sürecinde onlara bireyler gibi kendilerini daha iyi anlamalarına yardım ediyor. Tarih, öğrencilere daha büyük bakış açısı olan ve büyük şekilde hayal etmeye izin veriyor.

Neden tarih öğrenmemiz gerekir?​

Tarih insanlığın sosyal ve siyasal konularda doğru karar vermesini sağlar. Tarihin hisse, ibret ve öteki özellikleri önemlidir. Eskiden beri üzerinde durulan en büyük faydası, insanların gelecekte yapacakları için geçmişten ibret almaları yönüdür. İnsanlık üç boyutun üzerindedir.

Tarih bilmek ne işe yarar?​

Tarih insanlığın sosyal ve siyasal konularda doğru karar vermesini sağlar. Tarihin hisse, ibret ve öteki özellikleri önemlidir. Eskiden beri üzerinde durulan en büyük faydası, insanların gelecekte yapacakları için geçmişten ibret almaları yönüdür.
Tarihin babası kabul edilen Heredot tarihin tanımını şöyle yapmaktadır: “İnsanların yaptıklarının zamanla sönüp gitmemesi, Hellenler ve Barbarların neden birbirlerine karşı savaşlar yaptıklarını bildirmek için yazmaktır.”
 
Geri
Üst