- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 128.875
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Tarih öncesi ve tarihi çağların ayrılmasında etkili olan durumlar nelerdir?
Bu dönemde devirlerin birbirinden ayrılmasında, evrensel nitelikli olaylar ölçüt alınmıştır.- İlkçağ Yazının icadından, Kavimler Göçü (375) veya Batı Roma’nın yıkılması (476)’na kadar geçen süredir.
- Ortaçağ Kavimler Göçü veya Batı Roma’nın yıkılmasından İstanbul’un fethine kadar geçen süredir.
- Yeniçağ
- Yakınçağ
Tarih öncesi dönem ne zaman başlar?
Tarih öncesi dönemin uzunluğu bölgelere göre değişiklik gösterir. Kimi bölgelerde 2 milyon yıl öncesinde yaşanmaya başlayan bu dönem, insanlığın geçirdiği en uzun aşamadır. İlk yazı Mezopotamya’da ve Mısır’da yaklaşık olarak aynı sıralarda, MÖ 3. binin başlarında kullanılmaya başlanmıştır.Tarih öncesi dönemler neye göre belirlenir?
Tarih öncesi çağlar, henüz yazının bulunmadığı dönemleri kapsamaktadır. Dolayısıyla Paleolitik Dönem-Eski Taş Çağı gibi kavramlar aynı zamanda tarih öncesi dönemleri ifade etmektedir. Eski Taş Çağı iletişim açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur.
Tarihin Dönemlendirilmesinin sebebi nedir?
Bu görüşe göre; tarihi olaylar belli bir başlangıca ve sona sahip olan, düz bir çizgide cereyan eder. Aziz Augustinus’un da savunduğu bu sistemde olaylar tekrar etmez. Bu görüş günümüzde de yer almaktadır. Olayların bir ve tek olduğu düşüncesini içeren bu görüş tarihin çağlara ayrımını gerekli kılmıştır.Tarih öncesi dönemler kaça ayrılır ve bu ayrım neye göre yapılır?
Ulaşılan teknoloji düzeyi temel alınarak yapılan bu modele göre tarih öncesi çağlar Taş Devri ve Maden Devri olmak üzere iki ana sınıfa ayrılır. Taş devri kendi içinde paleolitik, mezolitik ve neolitik dönem olarak üçe ayrılır. Maden devri ise bakır, tunç ve demir çağı olmak üzere 3 farklı dönemden oluşur.Yazı hangi tarih öncesi çağda bulundu?
Sümerler çivilere çizmiş olduğu semboller yazının bulunmasını sağlamıştır. Yazını bulunması M.Ö 3500 yıllarda olmuştur. Mezopotamya’da yaşamış olan Sümerler bu şekilde ilk yazıyı icat etmiş oldular. 5500 yıl önce ilk kez çivi yazısını kullanan Sümerler, yazıyı bulan ilk uygarlıktır.