AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tarifikasyon ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.175
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tarifikasyon ne demek?​

Tarım ürünlerindeki ithalat kısıtlamaları büyük ölçüde tarifelere dönüştürülmüş olup, söz konusu süreç “tarifikasyon” olarak adlandırılmaktadır.

GATT neden kuruldu?​

Amacı, gümrük tarifelerini azaltarak uluslararası ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve dış ticarette ayrımcılığı önlemek olarak tanımlanan GATT, ülkeler arasındaki ticareti, haklar ve sorumluluklar açısından düzenleyen uluslararası bir anlaşma konumundadır.

Gümrük tarifeleri nedir?​

Gümrük tarifeleri nedir?
Gümrük tarifesi, dış ekonomi politikasının en eski ve en çok kullanılan araçlarından biridir. Tanımda gümrük, belli bir malın gümrük sınırını geçişinde ödenen vergi ve harçlardır. Tarife ise, uluslararası ticarete konu olan bütün mallara uygulanan vergileri belirleyen listelerdir.

Dünya Ticaret Örgütü üye ülkeler arasındaki bütün ekonomik içerikli anlaşmaları hangi konseyde karara bağlar?​

Dünya Ticaret Örgütü üye ülkeler arasındaki bütün ekonomik içerikli anlaşmaları hangi konseyde karara bağlar?
DTÖ oydaşma ile karar alır. DTÖ bünyesinde yürütülen çoktaraflı müzakerelerde alınan kararlar ve yapılan anlaşmalar tüm üye ülkeleri bağlamaktadır. DTÖ’nün temel ilkelerinden birini “en çok gözetilen ulus” (MFN) ilkesi oluşturmaktadır.

Tarifeler yoluyla koruma ilkesi nedir?​

4-Tarifeler Yoluyla Koruma Ticarette şeffaflığın sağlanmasının en etkin yolu korumanın tarifeler yoluyla yapılmasıdır. GATT, tarife dışı engellerin bazı istisnalar dışında tümüyle yasaklanmasını, tarifelerin de giderek azaltılmasını öngörmektedir.

GATT 1947 nin üye ülkelere yönelik amaçları nelerdir?​

GATT’in amaçları, Genel anlaşmada genel ve özel olarak ayrılmış bulunmaktadır. Genel amaçlar ana hatları ile üyelerin hayat seviyelerini yükseltmek, reel gelir ve efektif talepte istikrarlı bir büyüme ile dünya kaynaklarında tam kullanımı sağlamak, üretimin ve uluslararası ticaretin geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

GATT kuralları nedir?​

GATT kuralları nedir?
GATT kuralları sadece mal ticaretini kapsarken, WTO mal ticaretinin yanında, hizmetler ticareti ve ticari nitelikteki fikri mülkiyet haklarını da kapsamaktadır, GATT anlaşması çok taraflı bir araçken 1980’lerde yeni pek çok anlaşma ilave edilerek, seçici bir yapıya dönmüştür.

Gümrük tarifelerinin amacı nedir?​

Gümrük tarifelerinin amacı nedir?
Uluslar arasında yapılan ticarete konulan gümrük vergilerinin başlıca iki amacı vardır. Bunlar, devlet hazinesine gelir sağlamak ve yerli sanayiyi dış rekabete karşı korumaktır. Gümrük vergileri tek taraflı olarak ve bir yasa ile konuyor ise böyle tarifelere, otonom tarife denir.
Gümrük tarife oranı nedir?​
Gümrük tarifelerinde gümrük ifadesi, mal ve eşyaların gümrük sınırını geçmesi sırasında ödenmesi gereken vergi ve harçlar olarak ifade edilmektedir. Buradaki tarife ise uluslararası ticaret işlemine tabii tutulan tüm mal ve eşyalara uygulanan vergi oranlarını belirleyen listeyi ifade etmektedir.
Çok taraflı ticaret sistemi nedir?​
Çok taraflı ticaret sisteminin ticarette ayrım yapmama ve ulusal muamele, korumanın sadece vergilerle yapılması, vergilerin azaltılarak bağlanması gibi genel ve DTÖ üyelerini bağlayıcı kuralları mevcuttur. Bu kurallar DTÖ şemsiyesi altında imzalanan bütün anlaşmaların esasını oluşturmaktadır.

En çok kayrılan ülke kuralı ne anlama gelmektedir?​

En çok kayrılan ülke kuralı ne anlama gelmektedir?
En çok kayrılan ülke kuralı temel olarak, bir üye ülkenin diğer ülkelerden birinin ithalatı konusunda ödün vermesinin, ayrım yapılmadan bütün ülkelere de aynen geçerli kılınmasıdır.Yani, eğer bir ülkeye tarife indirimi gibi bir ödün veriliyorsa, bu indirimin Dünya Ticaret Örgütü’ne mensup her ülkeye verilmesi durumudur …

Unctad amacı nedir?​

Unctad amacı nedir?
Birleşmiş Milletler sistemi içinde yer alan UNCTAD, 1964 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1995 sayılı kararı ile, gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretine daha fazla katılımlarını sağlamak ve bu yolla kalkınmalarına yardımcı olmak için kurulmuştur.

Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi ne demek?​

Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS); Gelişmiş ülkelerin, gelişme yolundaki ülkelere (GYÜ) sağlayacakları tek taraflı tavizlerle bu ülkelerin dünya ticaretinden aldıkları payın arttırılmasını hedefleyen sistemdir.
 
Tarifikasyon, tarım ürünlerindeki ithalat kısıtlamalarının büyük ölçüde tarifelere dönüştürülmesi anlamına gelir. Bu süreç, Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) kapsamında gerçekleşir. GATT, uluslararası ticaretin engellerini kaldırmayı ve dış ticarette ayrımcılığı önlemeyi amaçlayan uluslararası bir anlaşmadır.

Gümrük tarifeleri, belirli bir malın gümrük sınırını geçişinde ödenen vergileri belirleyen listelerdir. Bu vergilerin amacı, devlet geliri sağlamak ve yerli sanayiyi dış rekabete karşı korumaktır. Gümrük tarifelerinin amacı genellikle iki ana hedefi içerir.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üye ülkeler arasındaki bütün ekonomik içerikli anlaşmaları DTÖ Konseyi'nde karara bağlar. DTÖ'nün temel ilkelerinden biri "en çok gözetilen ulus" ilkesidir, yani üyeler arasında ayrımcılığı önlemeyi ve ticareti serbestleştirmeyi hedefler.

GATT kuralları, mal ticaretini kapsayan ve uluslararası ticarete ilişkin kuralları içeren bir anlaşmadır. GATT anlaşması, mal ticaretinin yanı sıra hizmetler ticareti ve ticari nitelikteki fikri mülkiyet haklarını da kapsar.

En çok kayrılan ülke kuralı, bir üye ülkenin diğer ülkeler için yaptığı ticari tavizlerin, tüm diğer ülkelerde de aynı şekilde geçerli olmasını sağlayan bir ilkedir. Bu kural, ticarette ayrımcılığı önlemeyi ve tüm üyelerin eşit şekilde faydalanmasını sağlamayı amaçlar.

UNCTAD (Birleşmiş Milletler Konferansı Üniter Ticaret ve Kalkınma Örgütü) gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretine katılımını artırmayı ve kalkınmalarına yardımcı olmayı amaçlayan Birleşmiş Milletler sistemi içinde yer alan bir kuruluştur.

Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS), gelişmiş ülkelerin gelişme yolundaki ülkelere sağladığı tek taraflı tavizlerle dünya ticaretinde bu ülkelerin payını artırmayı hedefleyen bir sistemdir. Bu sistem, gelişmekte olan ülkelerin ticarette daha rekabetçi olmalarına destek olmayı amaçlar.
 
Geri
Üst