SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
Tarhun nedir
Bileşikgiller familyasındandır60120 cm boylanabilen, bariz fakat hoş kokulu, dirençli çokyıllık çalımsı bitkidir Yuvarlak kesitli ve dallara ayrılan yapılı gövdesi açık yeşil renklidir; ancak bitkinin tabanına içten cisim kahverengileşir Yaprakları ince, uzun ve aydınlık yeşil renklidir Yaprak altında bulunan yağ bezeleri biberimsi acı tadı olan hoş bir koku yayarlar Çiçekleri küre biçimli, minik ve yeşilimtırak beyaz renkli olur İki önemli türünden Fransız tarhunu (A dracunculus) ilkbaharda yapraklari bölünerek, Rus tarhunu (A dracunculoides) ise tohumları ekilerek çoğaltılır Körpe veya kurutulmuş yaprakları böylece etkili çeşnisi nedeniyle, Fransızlarınki gibi dünyanın en seçkin mutfaklarında baharat olarak çokça kullanılmaktadır
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Sibirya ’dır Günümüzde Avrupa ’da büyük ölçüde kültürü yapılmakta, ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum ’daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir
Toplanması Saklanması : Temmuzdan Ekime dek tarhun kesilerek demet yapılır, havadar, güneşli, gölgelik yerlerde kurutulur ve kaldırılır
Tanıdık Bileşimi : Tarhunun yapraklı dalları iyot, mineral tuzlar, A ve C vitamini yönünden zengindir
Tarhun Faydaları :
Güçlendirici tonik etkisi vardır
Sindirim salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır
Zararsız ve etkili bir iştah açıcıdır
Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür
İdrar söktürücüdür
Tatbik Şekli : 12 tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 1015 dakika süreyle demlendirilerek bir akarsu hazırlanırHazırlanan dere süzülerek içilir *
Bileşikgiller familyasındandır60120 cm boylanabilen, bariz fakat hoş kokulu, dirençli çokyıllık çalımsı bitkidir Yuvarlak kesitli ve dallara ayrılan yapılı gövdesi açık yeşil renklidir; ancak bitkinin tabanına içten cisim kahverengileşir Yaprakları ince, uzun ve aydınlık yeşil renklidir Yaprak altında bulunan yağ bezeleri biberimsi acı tadı olan hoş bir koku yayarlar Çiçekleri küre biçimli, minik ve yeşilimtırak beyaz renkli olur İki önemli türünden Fransız tarhunu (A dracunculus) ilkbaharda yapraklari bölünerek, Rus tarhunu (A dracunculoides) ise tohumları ekilerek çoğaltılır Körpe veya kurutulmuş yaprakları böylece etkili çeşnisi nedeniyle, Fransızlarınki gibi dünyanın en seçkin mutfaklarında baharat olarak çokça kullanılmaktadır
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Sibirya ’dır Günümüzde Avrupa ’da büyük ölçüde kültürü yapılmakta, ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum ’daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir
Toplanması Saklanması : Temmuzdan Ekime dek tarhun kesilerek demet yapılır, havadar, güneşli, gölgelik yerlerde kurutulur ve kaldırılır
Tanıdık Bileşimi : Tarhunun yapraklı dalları iyot, mineral tuzlar, A ve C vitamini yönünden zengindir
Tarhun Faydaları :
Güçlendirici tonik etkisi vardır
Sindirim salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır
Zararsız ve etkili bir iştah açıcıdır
Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür
İdrar söktürücüdür
Tatbik Şekli : 12 tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 1015 dakika süreyle demlendirilerek bir akarsu hazırlanırHazırlanan dere süzülerek içilir *