AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tarhun otu nasil bir sey?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tarhun otu nasıl bir şey?​

Tarhun, papatyagiller familyasından keskin ama hoş kokulu bir bitki. İnce uzun yaprakları sayesinde birçok yeşillikten kolayca ayırt edilebiliyor. Yeşil altın, dargun ya da ejder otu gibi isimlerle de anılan tarhun bitkisinin ana vatanı ise Sibirya.
Tarhun otu çayı nasıl demlenir?
Bu bitki çayını hazırlamak için öncelikle yaklaşık olarak bir bardak su kaynatmak gereklidir. Ardından kaynamış olan suyun içerisine ortalama bir ya da iki çay kaşığı önceden kurutulmuş tarhun otu eklenmelidir. Daha sonra üzeri kapatılarak yaklaşık olarak 5 dakika ya da 10 dakika kadar demlenmeye bırakılmalıdır.

Kuru Tarhun otu nerelerde kullanılır?​

Tarhun, başta Fransız mutfağı olmak üzere Rus ve Kafkas mutfaklarında sıkça kullanılan bir baharattır. Fransız mutfağında sulu tavuk yemeklerinde, lazanya ve buğulama gibi balık yemeklerinde ve yumurtalı ekmek yapımında kullanılır. Keskin aroması nedeniyle sirkenin içine katılır.
Tarhun otu zararları nedir?
Tarhun otunun gereğinden fazla tüketilmesi sindirim ve boşaltım sistemleri üzerinde olumsuz etki ve tahribatlara yol açabilir. Bu nedenle kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışın. Tarhun otu zararları arasında sayılabilecek olan bu türden olumsuzluklarla karşılaşmamak için daima aşırı tüketimden uzak durun.
Tarhun, kardiyovasküler sağlığı desteklemeye yardımcı olur. Düzenli olarak yenildiğinde kan pıhtılaşması, felç ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olabilir. büyümesini engellemez; ayrıca vücudu diğer ciddi hastalıklardan da korur. Yatmadan önce tarhun çayı içmek uykusuzluğa yardımcı olabilir.
Tarhana en az kaç gün bekletilir?
Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”. Onuncu günün sonunda kuruyan tarhana hamurundan topaklar koparılıp elekten veya kevgirden geçirilerek ufalanır. Ufalanan tarhana tekrar kuruması için birkaç gün bezlere serilerek bekletilir.

Tarhana hangi bitkiden yapılır?​

Tarhana otu kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Mevsimi geldiğinde tarhana otu tohumu kendiliğinden dökülür ve sonraki otlar yetişir.
Tarhun hangi baharat?
Papatyagiller familyasının Artemisia cinsinden gelen tarhun, 120-150 cm kadar uzayan boyu ve ince uzun yaprakları ile tanınan çalımsı bir bitki türüdür. Keskin ve hoş kokulu yapısı ile ticari bir değere sahip olan tarhun bitkisi, Anadolu’da yeşil altın, dargun gibi isimler ile adlandırılır.
 
Geri
Üst