AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Taraflarca getirilme ilkesi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.807
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Taraflarca getirilme ilkesi ne demek?​

Hukuk Genel Kurulu 2016/1420 Esas ve 2020/990 Karar sayılı ilamında “Dava malzemesinin taraflarca getirilme ilkesi, dava malzemelerinin mahkemeye kimin tarafından getirileceğiyle ilgili bir ilkedir. Buna göre, hâkim kendiliğinden, taraflarca ileri sürülmemiş vakıaları araştıramaz, hükmüne esas alamaz.

Cevaba cevap dilekçesi hangi durumlarda verilir?​

(1) Davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilir.

Takip ekonomisi ilkesi nedir?​

Takip ekonomisi ilkesi nedir?
Takip ekonomisi ilkesi, icra hukukuna hâkim olan ilkelerden biridir. Bu ilke, icra takip prosedüründe sadeliği, çabukluğu ve ucuzluğu sağlama amacına hizmet etmektedir. Takibin makul sürede, makul giderle ve düzenli bir şekilde sonuçlandırılması, bireylerin hukuki güvenliklerinin sağlanmasına da katkıda bulunmaktadır.

Dava şartı yokluğu ne zaman ileri sürülür?​

Dava şartı yokluğu ne zaman ileri sürülür?
Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları dava şartlarından (HMK m. 114/1-d) olup, bu husus kamu düzeniyle ilgilidir. Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırmakla yükümlüdür. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler.

Davacı cevaba cevap vermezse ne olur?​

Davalının, davaya cevap vermemiş olması, ön incelemede uyuşmazlık konularının belirlenmesinden sonra bu konulara ilişkin delil gösterme ve sunma hakkını ortadan kaldırmaz. Davaya süresinde cevap vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır.

Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri konular nelerdir?​

Bu ilkenin uygulandığı davalar daha çok tarafların konusu üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri davalardır. Mesela; boşanma ve ayrılık davası, babalık davası, evlenmenin butlanı, nüfus kayıt düzeltme davası, savcının açtığı davalarda, tapulama mahkemesinde, dava şartlarının incelenmesinde bu ilke uygulanır.

Tasarruf ilkesi ne demek?​

Tasarruf ilkesi ne demek?
Ve 26.maddelerinde düzenlenen tasarruf ilkesine göre, hakim, tarafların talebi olmadan bir uyuşmazlığı kendiliğinden inceleyemez ve karara bağlayamaz. Kanunda açıkça belirtilmedikçe hiç kimse kendi lehine olan davayı açmaya ve icra takibini yapmaya zorlanamaz.

Mahkeme neye göre karar verir?​

Mahkeme neye göre karar verir?
Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
Reddi hakim talebini kim değerlendirir?​
(1) Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. (2) Reddedilen hâkimin katılmamasından dolayı mahkeme toplanamıyor ya da mahkeme tek hâkimden oluşuyor ise ret talebi, o yerde asliye hukuk hâkimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hâkim tarafından incelenir.
Taraflarca getirilme ilkesi hangi davalarda olur?​
Taraflarca getirilme ilkesine göre: Kanunda öngörülen istisnalar dışında, hakim, iki taraftan birinin söylemediği şeyi veya vakıaları kendiliğinden dikkate alamaz ve onları hatırlatabilecek davranışlarda dahi bulunamaz. Kanunla belirtilen durumlar dışında, hakim, kendiliğinden delil toplayamaz.

Taraflarca getirilme ilkesinin istisnası nedir?​

Taraflarca getirilme ilkesinin istisnası nedir?
Bu ilkenin bir sonucu olarak, kural olarak tarafların ileri sürmediği vakıaları ve belirli bir delili kendiliğinden araştıramaz ve taraflara hatırlatamaz. Taraflarca getirilme ilkesinin istisnaları, kamu düzenini ilgilendiren davalardır. Bu davalarda kendiliğinden araştırma ilkesi uygulanır.

Mahkemede karar nasıl verilir?​

Mahkemede karar nasıl verilir?
Yargılama sonunda davanın esası hakkında verilen nihai karar, hükümdür. Hüküm, yargılamanın sona erdiği duruşmada verilir ve tefhim (duruşmada sözlü bildirim) olunur. Tüm mahkemelerde hükmün tefhimi, hüküm sonucunun duruşma tutanağına geçirilerek taraflara duruşmada okunması yoluyla gerçekleştirilir.

Sulh ceza hakimi reddedilebilir mi?​

Hakimler ve savcılar Kanunu ve Bölge adliye Mahkemeleri ile Diğer Mahkemelerin Kuruluşu Kanunu dahil, kural bu şekilde işlemelidir. 2- Sulh ceza hakimi de reddedilebilir, bu konuda boşluk olduğu iddia edilse, hatta kimisine göre de sulh ceza hakiminin reddedilemeyeceği söylense de, bu düşünce doğru değildir.

Kimler hakimin reddini isteyebilir HMK?​

Hakimin reddi Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile belirlenmiş belli usul ve esaslara tabidir. Taraflar ya da vekillerinin yargılama devam ettiği sırada hakimin tarafsızlığını şüpheye düşüren önemli bir sebebi fark ettiği hallerde hakimin reddini isteyebilirler.

Reddi hakim talebi hakim hangi işlemleri yapabilir?​

Reddi hakim talebi hakim hangi işlemleri yapabilir?
Hakim, şayet taraflardan birinin ret talebi üzerine veya kendiliğinden çekilme yönünde görüş bildirirse, ret talebini incelemeye yetkili merci, bu çekilmenin kanuna uygun olup olmadığına karar verir. Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir.
 
"Taraflarca getirilme ilkesi", dava malzemelerinin mahkemeye kimin tarafından getirileceğini belirleyen bir ilkedir. Hâkim, kendiliğinden taraflarca ileri sürülmemiş vakıaları araştıramaz ve hükmüne esas alamaz. Bu ilke, tarafların dava sürecinde belgeleri ve vakıaları açıkça sunmak zorunda olduklarını vurgular. Hukuki bir davada taraflar, dava malzemelerini (deliller, iddialar, belgeler vb.) eksiksiz bir şekilde sunarak mahkemenin doğru bir karar vermesine yardımcı olmalıdır.

Özetle, taraflarca getirilme ilkesi dava malzemelerinin taraflar tarafından mahkemeye getirilmesini, hâkimin kendiliğinden delil toplayamayacağını ve tarafların dava sürecinde aktif rol alması gerektiğini ifade eder.
 
Geri
Üst