AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Taraf alacakli ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.417
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Taraf alacaklı ne demek?​

İcra takibinin tarafları alacaklı ve borçludur. Alacaklı; takipte bulunarak alacağını tahsil etmek isteyen kimse iken borçlu ise kendisine karşı takip başlatılan kimsedir.

Iflasta şikayet nereye yapılır?​

Iflasta şikayet nereye yapılır?
Şikayet nereye yapılır? Şikayet icra hukuk mahkemesine yazılı veya sözlü olarak yapılır. Yetkili icra hukuk mahkemesi işlemin yapıldığı icra dairesinin bağlı olduğu icra hukuk mahkemesidir.

Süresiz şikayet sebepleri nelerdir?​

Süresiz Şikayet Şikayet iki durumda süresizdir. Bunlar; Bir hakkın yerine getirilmemesi ya da sebepsiz sürüncemede bırakılması sebebiyle veya şikâyet konusu işlemin kamu düzenine aykırı olması halinde her zaman şikâyet olunabilir.

İcra dosyası alacaklı ne demek?​

İcra dosyası alacaklı ne demek?
İcra takibi, borçlunun borcunu herhangi bir sebeple ifa etmemesi halinde alacaklının bu borcu devlet gücü ile tahsil etmek üzere İcra Müdürlüğü nezdinde başlattığı takiptir. İcra ilamlı ve ilamsız olmak üzere iki türe ayrılır. İlamlı icra bir mahkeme kararına dayanılarak başlatılan icra türüdür.

İcra dosyasında taraf ne demek?​

Takip Hukuku’nda Taraflar: İcra takibinde taraflar; takip talebinde bulunan alacaklı takip edilen ise borçlu olarak tanımlanır.

Şikayet yargılamasında hangi usul uygulanır?​

Şikayet yargılamasında hangi usul uygulanır?
a) İlk olarak kanunun lafzından anlaşıldığı kadarıyla kanuna muhalif olmasından denilmektedir. Şikâyeti sadece kanuna aykırı olarak sınırlandırmamak aksine bütün mevzuatı kapsayacak şekilde anlamak daha doğru olmaktadır. Örneğin birçok konuda İİK’nun atıfta bulunduğu Medeni Usul Kanunu bunların başında gelmektedir.

Kambiyo senetlerinde şikayet nereye yapılır?​

Borçlu alacaklının kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takip yapma hakkının olmadığını iddia ediyorsa ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde icra mahkemesinde şikayet yoluna başvurabilir. İcra takibi şikayet ile kendiliğinden durmaz ancak icra mahkemesi şikayet üzerine takibin durmasına karar verebilir.

Kamu düzenine aykırılık nedeniyle yapılacak şikayette süre ne kadardır?​

Kamu düzenine aykırılık nedeniyle yapılacak şikayette süre ne kadardır?
Kanunun hallini mahkemeye bıraktığı hususlar müstesna olmak üzere İcra ve İflas dairelerinin yaptığı muameleler hakkında kanuna muhalif olmasından veya hadiseye uygun bulunmamasından dolayı icra mahkemesine şikayet olunabilir. Şikayet bu muamelelerin öğrenildiği tarihten yedi gün içinde yapılır.
 
Taraf alacaklı ne demek sorusuna verilen yanıtlara göre, taraf alacaklı icra takibinin taraflarından biridir. Alacaklı, borçlunun borcunu tahsil etmek isteyen kişidir. Borçlu ise kendisine karşı takip başlatılan kimsedir. İcra dosyası alacaklı, borcunu ödemeyen borçlunun bu borcu devlet gücü ile tahsil etmek üzere İcra Müdürlüğü nezdinde başlattığı takibi ifade etmektedir. İcra dosyasında taraf ise alacaklı ile borçlu arasındaki takip sürecinde yer alan tarafları kapsamaktadır.

Şikayet konusunda ise, iflasta şikayetin icra hukuk mahkemesine ya yazılı ya da sözlü olarak yapıldığı belirtilmektedir. Şikayetin süresiz olduğu durumlar ise bir hakkın yerine getirilmemesi, sebepsiz sürüncemede bırakılması veya şikâyet konusu işlemin kamu düzenine aykırı olması durumudur. Bu durumlarda her zaman şikâyet başvurusu yapılabilir. Şikayet yargılamasında, kanuna muhalif olmanın yanı sıra genel olarak mevzuata aykırı durumların da değerlendirildiği belirtilmektedir.

Kambiyo senetlerinde şikayet ise borçlu alacaklının kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takip yapma hakkının olmadığını iddia etmesi durumunda, ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde icra mahkemesinde şikayet yoluna başvurabileceği ifade edilmektedir. Kamu düzenine aykırılık nedeniyle yapılacak şikayette ise bu durumdan kaynaklanan şikayetin, bu muamelelerin öğrenildiği tarihten itibaren yedi gün içinde yapılması gerektiği belirtilmektedir.
 
Geri
Üst