Tapulu malda zilyetlik olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
224.665
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tapulu malda zilyetlik olur mu?​

Kural olarak, tapulu bir taşınmazın veya tapuda kayıtlı bir payın kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik yoluyla edinilmesi mümkün bulunmamaktadır. Yargıtayın ve Dairemizin sapma göstermeyen uygulamaları bu yöndedir.

Sahipsiz malların aslen kazanılmasına ne denir?​

A. ASLEN KAZANMA: Sahipsiz taşınmazların işgal yoluyla kazanılması, (TMK m.707) evvelki malikin hakkını sükut ettirerek bir taşınmaz üzerinde mülkiyet hakkının[1] kazanılması niteliğinde olan, istimlak (TMK m. 705), cebri icra ve kazandırıcı zaman aşımı ile kazanıldığı hallerde de aslen iktisap söz konusu olur.
‘ Taşınır mülkiyeti kural olarak zilyetliğin devri yoluyla kazanılır. Taşınır mülkiyetinin zilyetliğin devri yoluyla karşı tarafa geçirilebilmesi için, zilyetliği devreden kişinin tasarruf yetkisi bulunmalıdır.
Zilliyetli yerin tapusu nasıl alınır?
Zilliyet tapusunun alınabilmesi için yanlışlıkla kendi adına tescil edilmiş bir gayrimenkul 10 yıl müddetle ihtilafsız kullanılırsa ya da 20 yıl müddetle tapuda kimse adına kayıtlı olmayan bir gayrimenkul ihtilafsız malikmiş gibi kullanılırsa mahkemeye başvuru yapılarak mevzu bahis arazi ya da gayrimenkul için tescil …
Zilyetlik nasıl ispatlanır?
Uyuşmazlıkta, Zilyet, Hakka dayandığı zaman da, Hakkın varlığı, Karineler yardımıyla ispatlanır. TMK m.985 ile 993 hükümleri arasında korunan Zilyetlik durumudur; ancak bu Koruma doğrudan bir Koruma olmayıp, Karine teşkil ettiği Hak dolayısıyla gerçekleşmektedir. Zilyedin, Hak Sahibi olarak korunması saklıdır.

Sahipsiz bir taşınmaz üzerinde aslen mülkiyet hakkının kazanılmasına ne ad verilir?​

Sahipsiz taşınmazların mülkiyetinin işgal yoluyla kazanılması, önceki malikin mülkiyet hakkı düştük- ten sonra “kamulaştırma, cebri müzayede ve kazandırıcı zamanaşımı ile kazanmada aslen edinme” söz konusu olur. Tapulu taşınmazlar “ancak sahipsiz ise işgal yolu ile edinilebilir”.

Zilyetlik süresi ne kadar?​

Taşınmazlar içinse bu olağan süre 10 yıl olarak belirlenmiştir. Olağanüstü kazandırıcı zamanaşımı süresi taşınırlar için belirlenmezken, taşınmazlar açısından 20 yıl olarak belirlenmiştir. Bunun yanında zilyetlik davaları için de belirli hak düşürücü süreler öngörülmüştür.
Zilyet durumundaki kişiler bir gayrimenkulün ya da arsanın üzerinde hakimiyet sahibi olurlar. Örneğin arsa gibi taşınmaz mülklerin zilliyet tapusu ile kullanımı gösterilebilir ve bu durum, arsa üzerinde kimin hakimiyeti olduğunu ispatlar. Zilyetlik; aslen, devren, tesisen ve miras yoluyla da elde edilebilir.
 
Geri
Üst