Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tapuda uzerinde hacizli varsa satisi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.541
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tapuda üzerinde hacizli varsa satışı nasıl yapılır?​

Hacizli tapu satışları devir şeklinde yapılıyor. Gayrimenkulün satışı yapılıyor ve hacizli şekilde yeni alıcısına devrediliyor. Gayrimenkul üzerindeki haciz kalkmadan yapılan tapu satışlarında, satış işlemi gerçekleştikten ve alacaklıya borcun tamamı ödendikten sonra menkul üzerindeki haciz kaldırılıyor.

Tapuya haciz konulursa ne olur?​

Tapuya haciz konulursa ne olur?
Bu müzekkere ile tapuya haciz şerhinin işlenmesi talep edilecektir. Tapuya haciz şerhinin konulmasıyla birlikte borçlu olan kişi tapudaki mallar üzerinde herhangi bir işlem artık gerçekleştiremeyecektir.

Borçlu hacizli malını satabilir mi?​

Evet, hacizli mal satılır. Hatta üzerindeki haciz ile birlikte satılır ve alınır. Yani bir malın üzerinde haciz var ise bu satışına engel değildir.

Üzerinde kamu haczi olan taşınmaz satılabilir mi?​

Üzerinde kamu haczi olan taşınmaz satılabilir mi?
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 1390 ve 1493 sayılı genelgelerinde 1 kamu alacağı nedeniyle tapu üzerine konulan hacizden sonra, alacaklı kamu idaresinin izni olmadan taşınmaz mal üzerinde malikin herhangi bir tasarrufta bulunmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir.
Taşınır satışında satış ilanı zorunlu mu?​
Taşınır Malların Satış Süreci Nasıl İşler? İcra müdürü satış talebi üzerine bir satış kararı verir. Taşınır satışlarında satış ilanının borçluya tebliği zorunlu bulunmamaktadır. Taşınır mal açık artırma ile elektronik ortamda teklif verme yoluyla şatış başlanır.

Borçlu hacizli malını nasıl satabilecek?​

Borçlu hacizli malını nasıl satabilecek?
AK Parti İcra ve İflas Kanunu ile ilgili bir teklif hazırladı. Süreçlerin daha hızlı ve daha az masraflı şekilde yürütülmesi için İcradan satış artık elektronik ortamda yapılacak, sürece internet üzerinden herkes dahil olabilecek. Ayrıca borçlu hacizli malını kendi istediği kişiye satabilecek.

Icralik mal nasil satilir?​

Taşınır malın satışının istenebilmesi için yapılan haczin kesin haciz statüsünde olması gerekir. Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen malların satışı istenemez. Bu kuralın tek istisnası İİK 113’üncü maddedir. Alacaklı taşınır mala haciz koydurduktan sonra 6 aylık süre içerisinde satış istemelidir.
 
Tapuda üzerinde hacizli olan bir gayrimenkulün satışı genellikle devir şeklinde gerçekleşir. Bu durumda gayrimenkulün satışı yapılır ve hacizli şekilde yeni alıcısına devredilir. Ancak üzerindeki haciz kalkmadan yapılan tapu satışlarında, satış işlemi gerçekleştirildikten ve alacaklıya borcun tamamı ödendikten sonra, menkul üzerindeki haciz kaldırılır.

Eğer tapuya haciz konulursa, borçlu olan kişinin tapudaki mallar üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirmesi engellenir. Bu durumda alacaklı, tapuya haciz şerhinin işlenmesini talep eder ve borçlu kişi tapudaki mallar üzerinde tasarrufta bulunamaz.

Borçlu kişi, hacizli malını satabilir. Üstelik bu mal üzerindeki haciz ile birlikte satılabilir ve alıcı tarafından devralınabilir. Yani bir malın üzerinde haciz bulunması, satışına engel teşkil etmez.

Üzerinde kamu haczi olan bir taşınmaz, kamu idaresinin izni olmadan satılamaz. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün belirttiği genelgelerde, kamu alacağı nedeniyle tapu üzerine konulan hacizden sonra, malikin izni olmadan taşınmaz mal üzerinde tasarrufta bulunamayacağı ifade edilmiştir.

Taşınır malların satış sürecinde, icra müdürü satış talebi üzerine bir satış kararı verir ve taşınır satışlarında satış ilanının borçluya tebliği zorunlu değildir. Taşınır mal açık artırma veya elektronik ortamda teklif verme yoluyla satılabilir.

Borçlu kişi, hacizli malını satabilmek için AK Parti'nin İcra ve İflas Kanunu'na ilişkin hazırladığı teklif doğrultusunda hareket edebilir. Artık icradan satışlar elektronik ortamda gerçekleştirilecek ve borçlu, istediği kişiye malını satabilecektir.

İcralık bir malın satılabilmesi için haczin kesin haciz statüsünde olması gerekmektedir. Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen malların satışı istenemez. Ancak bu kuralın tek istisnası İİK'nın 113. maddesidir. Alacaklı, taşınır mala haciz koydurduktan sonra 6 aylık süre içerisinde satış isteğinde bulunmalıdır. Bu süre içerisinde icralık mal satışa çıkarılabilir.
 
Geri
Üst