AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tapuda sahit olmak ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tapuda şahit olmak ne demek?​

Tapuda yapılan akitli veya akitsiz işlemler esnasında istekte bulunanı tanıyan iki şahit bulundurulması gerekir. Tapu müdürü tarafından taraflardan birinin imza atmasını bilmediğinin tespiti durumunda şahit bulundurma zorunluluğu vardır.

Tapuda resmi senet ne demek?​

Tapu senedi; bir taşınmaz varlığın, gayrimenkulün sahibini gösteren resmi bir belgedir. Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenen bu resmi belge, sadece taşınmazın sahibine verilir; taşınmaz üzerinde mülkiyet dışında başka bir hakkı olan kişilere verilmez.
Şahitlerin reşit, okuma yazma bilen ve temyiz kudretine sahip olması ve Türkçe bilmesi, akraba olmaması, soyadı benzerliği olmaması gerekmektedir. İşlemin yapıldığı Tapu müdürlüğündeki personel tanık olamaz. Eğer kişi işitme veya konuşma özürlüyse iki şahitle birlikte yeminli tercüman da işleme katılacaktır.
Müşterek Methal nasıl yapılır?
Ortaklaşa kullanılan yerin taşınmaz olarak tapu kütüğüne kaydı; taşınmaz sahiplerinin aralarında yaptıkları tersine bir sözleşme yok ise, ortaklaşa kullanılan yerde hak sahibi olunmasına dayanak oluşturan taşınmaz(lar)daki bireysel mülkiyet hakları ya da arsa payları oranında ve paylı olarak yapılır.
Tapuda resmi senet nasıl düzenlenir?
Resmi senedin şekli unsurları;
- Tarafların Yazımı
- Tarafların İrade Beyanı
- Emlak Vergisinin Ödenmesinden ve Tapu Harcından Doğan Sorumluluğun Hatırlatılması
- Tescil İstemi.
- Resmi Senedin Düzenlenme Tarihi ve Yeri.
- Tarafların İmzası

Resmi senet neler için düzenlenir?​

Taşınmaz üzerindeki irtifak hakkı, taşınmaz yükü, şerh ve beyanlar gibi sınırlayıcı hususlar da senet ile düzenlenir. Resmi senette yer alan bilgiler üzerinde kazıma, silme ya da çıkıntı yapılamaz. Senette yanlışlık ya da eksiklik olması durumunda senedin altına yazılarak taraflar ve görevliler tarafından imzalanır.

Tapu işlemlerinde hangi haller tanık bulundurulması gereken?​

MADDE 24 – (1) Tapu işlemlerinde, istem sahiplerinden biri veya birkaçının imza atamaması, okuma ve yazma bilmemesi, kimliklerinde şüpheye düşülmesi, ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile mevzuatın öngördüğü diğer hâllerde iki tanık bulundurulur.
 
Geri
Üst