Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tapuda kullanim hakki ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tapuda kullanım hakkı ne demek?​

İntifa, herhangi bir mal ya da eşya üzerinde mal sahibinin sahip olduğu hak ve yetkilerden bir başkasına kullanma hakkı vermektir. Bir eşya üzerinde malikin sahip olduğu kullanma hakkına intifa hakkı denir. Bu durum, kanunlar tarafından güvence altına alınmıştır.
İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?
Üzerinde intifa hakkı olan gayrimenkulün satışı mümkündür. Ancak satın alan kişi intifa hakkı sahibi izin vermediği sürece o gayrimenkulü kullanamayacaktır. Zira yeni malik, o gayrimenkul üzerinde intifa hakkı tesis edildiğini tapu sicili aracılığıyla görebilmektedir.
Intifa kullanım hakkı nedir?
İntifa hakkı, bir eşya üzerinde malikinin sahip olduğu kullanma, semerelerinden yararlanma ve tüketme yetkilerinden kullanma ve yararlanma yetkilerini bir başkasına tahsis etmesi ile kurulan hak tipidir.

Tapuda oturma hakkı ne demektir?​

Medeni Kanunun 823. maddesine göre, “Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir. Oturma hakkı başkasına devredilemez ve mirasçılara geçmez. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanır.” hükmünü içermektedir.
Intifa haklı Tapu satılır mı?
Peki, intifa hakkı olan ev satılabilir mi? İntifa hakkı sahibi gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapamıyor. Buna göre intifa hakkı sahibi tarafından gayrimenkul satılamıyor ve ipotek ettirilemiyor. İntifa hakkı olan evin satışını kuru mülkiyet sahibi yapabiliyor.
İntifa hakkı ölümle sona erer mi?
“İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini ile sona erer. Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir.” Bu madde TBMM Adalet Komisyonu tarafından değiştirilmiştir.

İntifa hakkı, kanunlarla güvence altına alınmış malikin sahip olduğu kullanma hakkını ifade eder. Sözleşmede aksi hükümler yer almadığı sürece ve sözleşmede hak sahibinin şahsi kullanımı belirtilmediği durumlarda başkasına devredilebilir. Medeni kanunlar çerçevesinde düzenlenen esaslara göre hükümler verilmektedir.
İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise, yine lehine intifa hakkı tesis edilenden 20/c pozisyonu uyarınca binde 54 oranında tapu harcı tahsil edilir. Ayrıca taşınmaz mal adedine göre 5.000.000 TL sı Eğitime Katkı Payı ve 15.000.000 TL sı Özel İşlem Vergisi tahsil edilir.
E devlet intifa hakkı nasıl kaldırılır?
Sahibinin ölümü ya da sürecin tapu sicilindeki intifa hakkını kendiliğinden ortadan kaldırmıyor olup terkini için tapu müdürlüğüne başvurmak gerekir. Hakkın kaldırılması için tapuda küçük bir miktar ödemesi yapılmaktadır. Terkin harcı olarak 2019 yılı için 24.8 TL gibi bir ödeme ile kaldırmak mümkündür.
Mirasçılar intifa hakkını kaldırabilir mi?
Bu kişi herhangi biri olabildiği gibi anne baba kardeş ya da eş olabilir. Çıplak mülkiyetin sahibi bu kişilerden herhangi biri olduğu takdirde intifa hakkı sahibinin vefatı gerçekleşirse intifa hakkının süresi bittiğinde intifa hakkı mirasçılara geçer mi? İntifa hakkı mirasçılara geçmiyor.

İntifa harcını kim öder?​

Bu hükme göre dairenin intifa hakkını alacak olan babanız, satın aldığınız dairenin emlak vergi değerinden az olmamak üzere, gerçek alım-satım değerinin üçte ikisi üstünden, binde 16.5 oranında tapu harcı ödeyecek.
İntifa hakkının terkini nasıl yapılır?
Hak sahibinin ölümü ile.İntifa hakkı şahsi bir hak olduğundan,bu hak sahibinin ölümü ile sona erer.Gerçek kişilerin öldüğünün nüfus kaydı veya veraset belgesi ile ,tüzel kişilerde ise tüzel kişiliğin sona erdiğinin yetkili makamlardan alınacak belgeler ile tespit edilmesi halinde tapu kütüğünden terkin edilir.
Tapuda intifa hakkı nasıl kaldırılır?
Taşınmazlarda intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilirse üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilmektedir. Tapu siciline tescil edilen intifa hakkı hak sahibinin talebiyle, hak konu olan şeyin yok olması sebebiyle, şartların oluşması halinde malikin talebiyle kaldırılabilir.

İntifa hakkı olan mal satılabilir mi?​

İntifa hakkı tapuda yazar mı?
Oturma hakkı sadece taşınmazlar üzerinde kurulabilmektedir. İntifa hakkı ise; taşınmazlar, taşınırlar ve haklar üzerinde kurulabilmektedir. Oturma hakkının, her türlü durumda, tapuda tescili zorunludur. İntifa hakkında ise bu zorunluluktan sadece taşınmazlar söz konusu olduğunda söz edilebilir.
İntifa hakkı olan ev nasıl satılır?
İntifa hakkı sahibi gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapamıyor. Buna göre intifa hakkı sahibi tarafından gayrimenkul satılamıyor ve ipotek ettirilemiyor. İntifa hakkı olan evin satışını kuru mülkiyet sahibi yapabiliyor.
Taşınmaz satılırken hak terkin edilir ve sona erer. İntifa hakkının sona ermesinin en doğal hali ise gerçek kişiler bakımından hak sahibinin ölümü veya hakkında gaiplik kararı verilmesi durumudur. Böyle bir durumda intifa hakkı kendiliğinden sona erer.
İntifa hakkından nasıl vazgeçilir?
İntifa Hakkı Nasıl Kaldırılır? İntifa hakkının kaldırılması için bir çok sebep olsa da temel olarak hak sahibinin ölmesi, (tüzel kişilerde) sürenin bitmesi, yahut mahkeme kararı intifa hakkının sona ermesinin temel gerekçeleridir.
Taşınmazın intifa bedeli ne demek?
İNTİFA HAKKI TESİSİNDE HARÇ MATRAHI VE TUTARI HESABI İntifa hakkı harcı sadece intifa hakkı devir alan için binde 20 oranında alınacaktır. Buna göre intifa hakkı için harç tutarı= 240.000*0,020= 4.800 TL olacaktır. Ayrıca Tapu ve Kadastro Döner Sermaye İşletmesince her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınır.
 
Geri
Üst