Tapuda kayitli olmayan veya sahibi anlasilmayan kac yil?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tapuda kayıtlı olmayan veya sahibi anlaşılmayan kaç yıl?​

Maddede düzenlenen olağanüstü zamanaşımı; “tapu kütüğünde kayıtlı olmayan; tapu kütüğünden sahibi anlaşılamayan, belli olmayan bir taşınmaza yirmi (20) yıl süreyle aralıksız ve davasız şekilde malik sıfatıyla elinde bulunduran kişi veya kurumun bu sürenin ve şartların tamamlanmasıyla taşınmaz üzerinde mülkiyet hakkı …

Zilyetlik kaç yıl?​

Zilyetlik kaç yıl?
Malik sıfatını davasız ve aralıksız 20 yıl zilyetliğini sürdürmesi gerekir. Zilyetlik, bir kimsenin taşınır veya taşınmaz malı, bilerek ve isteyerek elinde bulundurması,kullanması, o mal üzerinde hakimiyet kurması halinde oluşur. 5.İtiraz olmamalıdır.

Zilyet hakkı nasıl kazanılır?​

Zilyet hakkı nasıl kazanılır?
Zilyetliğin aslen kazanılması.. Sahiplenme (Medeni Kanun m.767), bulunmuş eşya (Medeni Kanun m.769) ve düşen ve sürüklenen şeylerde (Medeni Kanun m.774) zilyetlik aslen kazanıldığı gibi, çalınan eşya üzerinde hırsız veya kiralanan eşya üzerinde mülkiyet iddiasında bulunan kiracıda zilyetliği aslen kazanmış olur.

Zilyetlik nedir örnek?​

Zilyetlik, bir şey üzerinde fiili hakimiyet veya bir eşyayı fiili hakimiyet ve kudret alanı içinde bulundurmaktır. Örnek:Bir kimse otomobilini kiraya verirse veya bir borcu için rehnederse bu kimse malik sıfatı ile otomobilin Asli Zilyedi kiracı veya rehnalan ise Feri zilyedidir.

Olağanüstü zaman aşımı nedir?​

Olağanüstü zaman aşımı nedir?
Olağanüstü zamanaşımı başlıklı bu madde, belirli şartlar ve koşullar altında bir taşınmazı 20 yıl veya daha uzun süre kesintisiz olarak malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişinin söz konusu taşınmazın mülkiyet hakkını alabilmesini sağlamaktadır.

Zilyetlik ne zaman kazanılır?​

Zilyetlik ne zaman kazanılır?
Mirasbırakanın ölümü ile mirasçılar kendiliğinden söz konusu malların zilyetliğini kazanırlar. Mirasçılar, miras bırakan ile aynı türde zilyetliğe sahip olurlar. Mirasbırakan, kötü niyetli zilyet ise bu zilyetlik mirasçılara geçmez.
Taşınır mülkiyetinin kazandırıcı zamanaşımı kaç yıl?​
Cevap 83:Başkasına ait bir malı zamanaşımı ile kazanmak için kanunda iki koşul öngörülmüştür: Mülkiyeti iktisap edecek kişi, iyi niyetli malik sıfatıyla zilyet olmalıdır. Çekişmesiz ve aralıksız 5 yıl devam eden zilyetlik olmalıdır.

Zilyetlik ne zaman başlar?​

Zilyetlik ne zaman başlar?
Maliki gaip olup da malik hakkında gaiplik kararı verilmemiş olan taşınmazlar açısından bu hüküm uygulama alanı bulmaz. Yani, mahkeme tarafından verilmiş bir gaiplik kararı şarttır. Zira malik sıfatıyla zilyetlik, gaiplik kararının kesinleşmesi ile başlayacaktır.
 
Olağanüstü zamanaşımı ve zilyetlik konularına dair verdiğiniz bilgiler oldukça açıklayıcı ve detaylı olmuş. Bu bilgileri özetlemek gerekirse;

1. **Olağanüstü Zamanaşımı (Tapuda kayıtlı olmayan veya sahibi anlaşılmayan taşınmazlar için):** Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan veya sahibi anlaşılamayan bir taşınmazın mülkiyet hakkını elde etmek için olağanüstü zamanaşımı yoluyla 20 yıl boyunca aralıksız ve davasız şekilde malik sıfatıyla zilyetlikte bulunulması gerekmektedir.

2. **Zilyetlik (Zilyet hakkı nasıl kazanılır?):** Zilyetlik, bir kişinin bir mal üzerinde bilerek ve isteyerek fiili hakimiyet kurması durumudur. Malik sıfatını davasız ve aralıksız 20 yıl zilyetliğini sürdürmek suretiyle kazanabilir. Zilyetlik, sahiplenme, bulunmuş eşya ve düşen-sürüklenen eşyalar gibi durumlarda aslen kazanılabilir.

3. **Zilyetlik Hangi Durumlarda Başlar?:** Maliki gaip olan ve malik hakkında gaiplik kararı bulunmayan taşınmazlar için zilyetlik başlamaz. Yani, malik sıfatıyla zilyetlik ancak mahkeme kararıyla verilmiş gaiplik kararının kesinleşmesiyle başlar.

Bu açıklamalar sayesinde olağanüstü zamanaşımı ve zilyetlik konularına dair daha iyi bir anlayış geliştirebilirsiniz. Eğer konuyla ilgili daha fazla detay veya soru varsa, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst