Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tapuda intifa hakki satisa engel mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tapuda intifa hakkı satışa engel mi?​

İntifa hakkı sahibi, intifa hakkını satamaz veya başka surette devredemez. Bununla birlikte intifa hakkı, ana taşınmazın satışa engel değildir. İntifa hakkına konu evin sahibi, evin kuru mülkiyetine sahiptir ve bunu devredebilir.

İntifa hakkı nasıl verilir?​

İntifa hakkı nasıl verilir?
TMK 795. madde hükmü uyarınca taşınır mallar için intifa hakkı zilyetliğin devri ile kurulur. Alacaklar üzerinde kurulacak intifa hakkı alacağın devri hükümleri çerçevesinde kurulur. Gayrimenkul mallar üzerinde kurulacak intifa hakkı tapu kütüğüne tescil ile gerçekleştirilir.

Tapuda intifa hakkı nasıl kaldırılır?​

Tapuda intifa hakkı nasıl kaldırılır?
İntifa hakkı sahibinin ölümü yahut sürenin tapu sicilindeki intifa hakkını kendiliğinden ortadan kaldırmıyor olup terkin için tapu müdürlüğüne başvurulmalıdır. Burada cüz’i miktarda terkin harcı (2019 için 24,8 TL) ödenmesi gerekecektir.

İntifa hakkı ölünce kalkar mı?​

Kişinin ölümü ile intifa hakkı sona erer. Kişinin mirasçıları ise bu haktan yararlanamıyor. İntifa hakkı, gerçek kişilerde ölümle son bulurken tüzel kişilerde ise, 100 yıl sonra son bulur.

E devlet intifa hakkı nasıl kaldırılır?​

E devlet intifa hakkı nasıl kaldırılır?
Sahibinin ölümü ya da sürecin tapu sicilindeki intifa hakkını kendiliğinden ortadan kaldırmıyor olup terkini için tapu müdürlüğüne başvurmak gerekir. Hakkın kaldırılması için tapuda küçük bir miktar ödemesi yapılmaktadır. Terkin harcı olarak 2019 yılı için 24.8 TL gibi bir ödeme ile kaldırmak mümkündür.

İntifa hakkı terkin harcı ne kadar?​

İntifa hakkı terkin harcı ne kadar?
C .İNTİFA HAKKI TERKİN EDİLMEK İSTENİRSE İntifa hakkından feragat, bir bedel karşılığında yapılmakta ise, yine, lehine; feragat edilen kuru mülkiyet sahibinden 20/c pozisyonu uyarınca binde 15 i oranında tapu harcı tahsil edilir.

Kuru mülkiyet sahibi evi satabilir mi?​

Gayrimenkulden yararlanma yetkisi artık intifa hakkı sahibinindir. Yani gayrimenkulü dilediği gibi kullanabilir, kiraya verebilir veya boş tutabilir. -Kuru mülkiyet sahibi, evini bir başkasına satabilir fakat gayrimenkulün intifa hakkını bir başkasına devredemez ve intifa hakkını sona erdiremez.
 
Tapuda intifa hakkı, intifa hakkı sahibine gayrimenkul üzerinde belirli haklar sağlayan bir haktır. İntifa hakkı sahibi, bu hakkını satamaz veya devredemez ancak intifa hakkı, ana taşınmazın satışına engel teşkil etmez. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, intifa hakkının kapsamı ve sınırlarıdır.

İntifa hakkı nasıl verilir sorusuna yasal olarak cevap vermek gerekirse, taşınır mallar için intifa hakkı zilyetliğin devri ile kurulurken, alacaklar üzerinde kurulacak intifa hakkı alacağın devri hükümleri çerçevesinde meydana gelir. Gayrimenkul mallar üzerinde ise intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilerek kurulur.

Tapuda intifa hakkı nasıl kaldırılır sorusu da önemlidir. İntifa hakkı sahibinin ölümü veya sürenin tapu sicilindeki intifa hakkını kendiliğinden ortadan kaldırmaz. Bu nedenle intifa hakkının kaldırılması için tapu müdürlüğüne başvurulmalıdır ve belirli bir terkin harcı ödenmesi gerekebilir.

İntifa hakkının ölümle sona ermesi durumunda mirasçılar bu haktan yararlanamazlar. Tüzel kişilerde ise intifa hakkı, gerçek kişilerde olduğu gibi ölümle değil, 100 yıl sonra sona erer.

E devlet üzerinden intifa hakkının kaldırılması yine tapu müdürlüğüne başvurularak gerçekleştirilir ve belirli bir terkin harcı ödenmesi gerekebilir.

İntifa hakkı terkin harcı, intifa hakkının kaldırılması durumunda ödenmesi gereken bir bedeldir. Terkin harcı miktarı, kuru mülkiyet sahibinden alınan tapu harcı olarak belirlenir ve bu miktar değişkenlik gösterebilir.

Son olarak, kuru mülkiyet sahibi gayrimenkulü satma hakkına sahiptir ancak intifa hakkını devredemez veya sona erdiremez. Dolayısıyla gayrimenkulün intifa hakkı sahibi üzerindeki hakları devam eder ve bu haklar kısıtlanamaz.
 
Geri
Üst