- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 123.304
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Tanrının varlığı ve yokluğu hususunda şüpheci tutum sergileyen felsefi düşünce hangisi?
Apateizm tanrı varlığına veya yokluğuna yönelik bir tutumu tanımladığından hem teizmde, hem ateizmde görülebilir.Septik mi skeptik mi?
Ayrıca tıp dilinde “septik” kelimesi hastalıklı, mikroplu gibi bir anlam taşıdığından şüpheci filozofu “septik” olarak nitelendirmek uygun olmayacaktır. Dolayısıyla felsefi şüpheciliğe “skeptisizm”, şüpheci filozofa ise “skeptik” demek daha yerinde bir kullanım gibi görünmektedir.
Ilk şüpheciler kimlerdir?
Bilgi sorununu sistematik olarak inceleyen ilk şüpheci filozof ise Pyrrhon’dur. Pyrrhon ile birlikte şüphecilik görüşü okullaşmıştır. Bir başka şüpheci filozof da Descartes’tır. Descartes’ın şüpheciliğine yöntemli şüphe adı verilir.
Tanrının varlığı ile görüşlerden hangisi diğerlerinden farklıdır?
Monoteizm tek bir tanrıya inanmak, politeizm ise birden fazla tanrıya inanma anlayışıdır. Tanrının varlığını kabul eden diğer inanışlar deizm, panteizm ve pan-enteizmdir. Teizmi bu inançlardan ayıran nokta, tanrının insanlara din gönderdiğine inanılmasıdır.Skeptik kimdir?
Günümüzde gerçeğin peşinde koşan, eleştirel düşünme alışkanlığını artırma gayretinde olan, bir iddia ile karşılaştığında, ‘bu kesin doğrudur yada kesin yanlıştır’, diye bir hükümde bulunmayan, veriler karşısında fikrini değiştirebilen, alçak gönüllü ve açık fikirli kişilere skeptik diyoruz.
Kuşkucu felsefe nedir?
Septisizm; her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir şüphe içinde kalınacağını, mutlak`a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan felsefi görüştür.