AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tanima davasi ne kadar surer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tanıma davası ne kadar sürer?​

Türk Mahkemeleri’nin 45 gün içerisinde sonuçlandırmayı düşündükleri tanıma ve tenfiz davası ne kadar sürer sorusuna avukatlık hizmeti alındığında 10 ila 20 gün şeklinde yanıt verilebilmektedir.

Tanıma tenfiz nasıl yapılır?​

Boşanma tanıma tenfiz davasında öncelikle davacının kimliği ve fotokopisi gereklidir. Eğer dava avukat vekaleti ile açılıyorsa vekaletname gereklidir. En önemlisi yabancı mahkeme ilamının kendisi, kesinleşme şerhi, bunların yabancı mahkemece onaylanmış suretleri ve noter onaylı tercümeleri gereklidir.

Tanıma ve tenfiz davası nasıl açılır?​

Tanıma ve tenfiz davası nasıl açılır?
Yerel mahkemelerimizde açılmakta olan boşanma davaları ile aynı mahkemeye başvurularak Boşanma tanıma tenfiz davası Aile mahkemelerine başvuruda bulunarak açılabilmektedir. Başka ülkede boşanması gerçekleştiren Türk vatandaşlarının gereken tanıma ve tenfiz davası aile mahkemelerine başvurularak açılabilmektedir.

Tanıma kararı almak ne demek?​

Tanıma, yabancı bir mahkeme kararının kesin hüküm niteliğinin ülkemizde geçerli olması, sağlanması demektir. Yabancı mahkeme kararı için tanıma kararı verilmesi için yukarıda tenfize ilişkin açıklanan şartların sağlanması gerekmektedir. Ancak burada farklı olarak mütekabiliyet şartı aranmamaktadır.

Tanıma tenfiz davası karara çıkmış ne demek?​

Bu kararın ıslak imzalı yani mühürlü-imzalı aslı gerekmektedir. Bu mahkeme kararının kesinleşmiş olması gerekmektedir. Kesinleşme, kararın taraflar açısından yargı yollarının tüketilmiş olması, nihai sonucun elde edilmiş olması anlamına gelir.

Tenfiz davası ne kadar tutar?​

Tenfiz davası ne kadar tutar?
Bir boşanma kararının tanıma tenfizi davasının masrafı 2016 yılında 350-TL civarıdır. *Bu masraf dışında davanın karşı tarafının Türkiye’de adresi olup olmamasına göre yurt dışı tebligat gideri 2016 yılı için 50-TL civarıdır ki dava ve karar olmak üzere iki defa tebligat gerekmektedir.

Almanyada Bosandim Turkiyede taninmasi neler gerekiyor?​

Yurtdışında boşanan taraflar (boşanan eşlerin her ikisi de) konsolosluklara veya Türkiye’de yetkili Nüfus Dairelerine boşanmak için gerekli belgelerle başvuru yaparlarsa yabancı boşanma kararının Türkiye’de tanınması işlemlerini yaptırabiliyorlar.

Tanıma davası nereye açılır?​

TANIMA VE TENFİZ DAVASI HANGİ MAHKEMEDE VE NEREDE AÇILIR? Dava, davalının ikametgâhı mahkemesinde ikametgâhı yok ise Türkiye’de sakin olduğu yer mahkemesinde bu da yoksa Ankara, İstanbul, İzmir Aile Mahkemesi’nde (Aile Mahkemesi’ nin bulunmadığı durumda Aile Mahkemesi sıfatını haiz Asliye Hukuk Mahkemesi’nde) açılır.

Tenfiz davası neden açılır?​

Tenfiz davası neden açılır?
Yurt dışında alınan boşanma kararı veya diğer mahkeme kararlarının Türkiye’de geçerli olması için Uluslararası Hukuk açısında yapılan ülkeler arası anlaşmalara gereği, Tanıma ve tenfiz davası açılması gerekmektedir.

Tanıma kararı ne demektir?​

Tanıma ve tenfiz farklı kavramlardır. Tanıma sonucunda kararın hukuki sonuçları tanıyan mahkemece de geçerli hale gelmektedir. İlamın kesin hüküm ve kesin delil olarak Türkiye’de kabul edilmiş olmasına tanıma denir. Tenfiz ise icra anlamına gelmektedir.

Tanıma ve Tenfiz arasındaki fark nedir?​

Tanıma ; görülmekte olan dava sırasında ya da bağımsız bir dava vasıtası ile verilebilir. Tenfiz ; sadece bağımsız bir dava yolu ile verilebilir. Tanıma kararı kesinleşmiş olan bütün mahkeme kararları için verilebilir. Tenfiz kararları ise sadece eda kararları hakkında verilebilmektedir.

Tanıma tenfiz kararı nedir?​

Tanıma tenfiz kararı nedir?
Tanıma ve tenfiz davası yabancı olan ülke mahkemelerinde verilmiş olan bir kararın Türk mahkemeleri içerisinde geçerli olmasına mümkün olabilmesi için eğer var ise kararın İcrai özellikte olan kısımlarının Türk mahkemeleri içerisinde uygulanmasına sağlanabilmesi için açılması gerekli olan dava türüdür.
 
Tanıma ve tenfiz davaları, yabancı mahkemelerde alınmış kararların Türk mahkemeleri nezdinde geçerli hale getirilmesini sağlayan hukuki süreçlerdir. Tanıma ve tenfiz davalarının süresi genellikle avukatlık hizmeti alındığında 10 ila 20 gün arasında sonuçlanabilmektedir. Bu süreçte önemli olan belgeler arasında davacının kimliği, fotokopisi, vekaletname (eğer avukat aracılığıyla açılıyorsa), yabancı mahkeme kararının kendisi, kesinleşme şerhi ve noter onaylı tercümeler bulunmaktadır.

Tanıma kararı, yabancı mahkeme kararının Türkiye'de geçerli hale gelmesini ifade eder. Bu kararın alınabilmesi için belirli şartların sağlanması gerekir ve mütekabiliyet şartı aranmaz. Tanıma tenfiz davası karara çıktığında, kararın ıslak imzalı ve mühürlü aslı gerekmektedir ve kararın kesinleşmiş olması önem arz eder.

Tenfiz davasının masrafı 2016 yılında yaklaşık 350 TL civarındadır. Bu masrafa ek olarak, davanın karşı tarafının Türkiye'de adresi olup olmamasına bağlı olarak yurt dışı tebligat gideri de söz konusu olabilmektedir.

Tanıma ve tenfiz davaları Türkiye'de Aile Mahkemelerine başvurularak açılabilmektedir. Davanın belli şehirlerde açılması gerektiği durumlar söz konusu olabilir ancak genellikle davalının ikametgahı mahkemesinde veya Ankara, İstanbul, İzmir Aile Mahkemesi'nde açılmaktadır.

Tenfiz davası, yurt dışında alınan boşanma kararı ya da diğer mahkeme kararlarının Türkiye'de geçerli olabilmesi için açılan bir dava türüdür. Bu süreçte tanıma ve tenfiz farklı kavramlar olup, tanıma sonucunda kararın hukuki sonuçları tanıyan mahkemece geçerli hale gelirken tenfiz ise icra anlamına gelmektedir.

Sonuç olarak, tanıma ve tenfiz davaları yabancı mahkemelerde alınmış kararların Türk mahkemeleri nezdinde kabul edilmesini ve uygulanmasını sağlar. Bu süreçlerde belirli şartların yerine getirilmesi ve gerekli belgelerin sunulması önemlidir.
 
Geri
Üst