AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tanik olan kisi ceza alir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.633
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tanık olan kişi ceza alır mı?​

Yasal bir sebep olmaksızın tanıklıktan veya yeminden çekinen tanık hakkında, bundan doğan giderlere hükmedilmekle beraber, yemininin veya tanıklığının gerçekleştirilmesi için dava hakkında hüküm verilinceye kadar ve her hâlde üç ayı geçmemek üzere disiplin hapsi verilebilir.

Tanık duruşmaya gitmezse ne olur?​

Tanık duruşmaya gitmezse ne olur?
Tanık olarak gösterildiğiniz davaya belirtilen gün ve saatte gitmezseniz hakkınızda zorla getirilme kararı çıkarılacaktır. Bir sonraki duruşma günü polis veya jandarma tarafından zorla getirilecek, zorla getirilmenizden dolayı doğabilecek masrafları da ödemekle yükümlü kalabilirsiniz.
TCK madde 272/1 kapmasında; hukuka aykırı bir fiil nedeniyle olan soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi ya da kurul önünde gerçeğe aykırı beyanda bulunursa dört aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Tarafsız tanık ne demek?​

Tanık beyanı, temelde, olaya ilişkin doğrudan bilgisi olan bir gerçek kişinin “tarafsız” bir şekilde, bildiklerini, tanık beyanını değerlendirmeye yetkili bir merci önünde anlatmasına dayanmaktadır.

Akraba tanık olur mu?​

Akraba tanık olur mu?
Söz konusu kişilerin çekinme haklarını kullanmayarak tanıklık yapmalarında bir engel yoktur. Yani boşanma davalarında yakın akrabalar da tanıklık yapabilir. Önemli olan yakın akraba olan tanığın görgüye dayalı ve tutarlı bir anlatımda bulunmasıdır. Tanıklar mahkemede yemin ettirilerek dinlenilir.

Tanık beyanının güvenilirliğini kim araştırır?​

Hakim veya mahkeme başkanı, daha sonra, bu tanık açıklamalarından, sadece yüklenen suçu açıklığa kavuşturabilecek nitelikte olan bilgileri tutanağa kaydettirir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun gizli tanıklığı düzenleyen bu her iki hükmü de doğru bir tanık beyanı elde edilmesinin önünde engel teşkil etmektedir.

Tanık ifadesi ile ceza verilir mi?​

Tanık ifadesi ile ceza verilir mi?
Sadece tanık beyanına dayanılarak ceza verilmesi mümkün değildir. Tanıkların ifadeleri ne oranda gerçeği yansıtıyor konusuna şüpheyle yaklaşılması hukuk kurallarının bir gereğidir.

Tanık ifadesi önemli mi?​

Ancak tanık, bazen beş duyusu ile algıladığı olayları değil de başkalarında duyduğu bilgileri de aktarabilmektedir. Bu durumda doğrudan tanık beyanı ile dolaylı tanık beyanı arasında delil değerinin farklılık arz ettiği ise aşikardır. Tanık ceza muhakemesinin süjesi değil, en önemli ispat vasıtalarındandır.

Tanık beyanı delil midir?​

Tanık beyanı delil midir?
Sadece Tanık Beyanı ile Ceza Verilir mi sorusuna yanıt aradığımızda da tanık beyanının sanığa ceza verilmesinde tek başına yeterli bir delil olmadığı gözlemlenecektir.

Mahkemede tanık olduğumu nasıl öğrenebilirim?​

Hakkınızda açılan bir dava olup olmadığını veya tanık olduğunuz davaların olup olmadığını sorgulamak için online hizmetlerden yararlanabilirsiniz. T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sorgulama yapabilir veya UYAP üzerinden telefonla, SMS yardımıyla sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.

1 derece akraba tanık olabilir mi?​

1 derece akraba tanık olabilir mi?
1.Derece akrabası olanlar tanık olamazlar.

Kimler tanık olamaz?​

MADDE 248- (1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler: a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.

Tanık beyanı hükme esas alınır mı?​

Tanık beyanı hükme esas alınır mı?
Tanık Koruma Kanunu’nun 9/8. maddesine göre gizli tanık beyanı tek başına hükme esas alınamaz. Özellikle mahkumiyet kararı, ek başka delil olmadıkça, yalnızca gizli tanık beyanı esas alınarak verilemez. Dinlenen gizli tanığın birden fazla olmasının da önemi yoktur.

Şirket sahibi tanık olarak dinlenebilir mi?​

Yargıtay uygulamasında da, davanın tarafları dışındaki üçüncü kişilerin isticvap olunamayacağı ancak tanık sıfatıyla dinlenebileceği kabul edilmiştir (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 24.03.2010 gün ile 2010/14-154 E., 2010/177 K. ile 25.02.2015 gün ve 2013/15-1523 E., 2015/853 K. sayılı kararları).

Tanık ifadesini kim alır?​

Tanık ifadesini kim alır?
Ceza muhakemesinde, tanık dinlemeye yetkili makam soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ise, mahkeme, naip hakim veya istinabe olunan hakimdir. Tanıklık, kamu hukukundan doğan toplumsal bir ödevdir.

Tanık ifadesi somut delil midir?​

Sadece tanık beyanı ile ceza verilir mi?​

Sadece tanık beyanı ile ceza verilir mi?
 
Tanık olan kişi genellikle ceza almaz ancak yasal sebepler olmadan tanıklıktan veya yeminden çekinen bir tanık hakkında disiplin hapsi verilebilir. Eğer tanık duruşmaya gitmezse, zorla getirme kararı çıkartılabilir ve bir sonraki duruşmada polis veya jandarma tarafından zorla getirilebilir. Tanığın yalan beyanda bulunması halinde ise dört aydan bir yıla kadar hapis cezası uygulanabilir.

Tarafsız tanık, olaya doğrudan şahit olan ve gerçekleri tarafsız bir şekilde anlatabilen kişidir. Akraba olan şahıslar da tanıklık yapabilir ancak önemli olanın görgüye dayalı ve tutarlı bir anlatımda bulunmalarıdır. Tanık beyanının güvenilirliğini araştırmak ise hakim veya mahkeme başkanının sorumluluğundadır.

Tanık beyanı tek başına ceza verilmesi için yeterli bir delil değildir. Tanıkların ifadeleri yeterince doğru ve tutarlı olmalıdır. Tanık beyanı genelde diğer delillerle birlikte değerlendirilerek karara etki eder.

Mahkemede tanık olduğunuzu öğrenmek için online hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Tanık beyanı delil olarak kabul edilir ancak sadece tanık beyanına dayanarak ceza verilmesi genellikle mümkün değildir.

Tanık beyanı hükme esas alınabilir ancak gizli tanık beyanı tek başına yeterli değildir. Tanık sıfatıyla şirket sahibi de dinlenebilir ancak onlar üçüncü kişiler olduğu için isticvap edilemezler.

Tanık ifadesini soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ise mahkeme, naip hakim veya istinabe olunan hakim alır. Tanık ifadesi somut bir delil olabilir ancak sadece tanık beyanına dayanarak ceza verilmesi nadir bir durumdur.
 
Geri
Üst